⦁ Problem 9. Point Inside a Circle & Outside of a Rectangle
Колеги имам проблем с тази задача , може ли малко помощ ?
ModEdit: Моля промени заглавието на темата за да отговаря на правилата на форума. Не става ясно от къде е тази задача.
Колеги имам проблем с тази задача , може ли малко помощ ?
ModEdit: Моля промени заглавието на темата за да отговаря на правилата на форума. Не става ясно от къде е тази задача.
Сподели под какъв вид се изразяват твоите проблеми ?
Дай ни някой жокер,за да може да ти помогнем :)
(x - centerX)^2 + (y - centerY)^2 < radius^2 - ако влезе в този if, значи e в кръга.
(x - centerX)^2 + (y - centerY)^2 <= radius^2 - ако влезе в този if, значи е в окръжността или върху границите й.
х и у са координатите на точката, а centerX и centerY - на центъра на окръжността.
За правоъгълник е доста по-лесно, ако x e по-наляво от лявата му страна или по-надясно от дясната, значи със сигурност не е вътре. Същото се отнася и за y, но в случая го сравняваш с горната и долната страна.
По принцип трябва да се въведат и координатите на правоъгълника, но специално за тази задача може и да не се прави. Това е така, защото е достатъчно да се намери дали точката е в окръжноста и да се провери дали y > 1, тъй като правоъгълника обхваща часта от окръжноста, която е под y = 1.
Ето моето решение:
Благодаря за помоща :)
Ето ти още едно решение.
http://pastebin.com/SfCgnsQZ
Благодаря за помоща :)
Като цяло принципа на решаване , в нета търсих има подобни задачи и решения , опитах се да го нагодя по нашия проблем от домашното , но нещо не се получава.Основно гледам ,че хората са я решили с два if-a, обаче при мен не се получава нещо.Засега нямам работещо решение
Би ли ми предоставил скайп за връзка,за да се опитам да помогна :)