[Technical Issue] Относно батерията на лаптопа
Здравейте, имам 1 въпрос относно батерията на лаптопа (HP Pavilion 15-p077tx).
Ако лаптопът остане на зарядно след като батерията е заредена на 100% това може ли да съкрати живота й? Четох из интернет, че след като стигне 100% батерията подавала сигнал, че не иска повече ток и лаптопът минава автоматично на ток от ел.мрежата... Батерията е Lion.
Мерси предварително.
r_panchev97, а само да те попитам - за колко време си си прецакал батерията по тоя начин?
Прави ми впечатление, че преобладаващото мнение в интернет е, че не е проблем да остане на зарядно след като е заредена батерията докрай, защото след пълно зареждане дори да е включено зарядното лаптопа взима ток от ел. мрежата, а не от батерията. Просто от време на време (2 седмици или месец) да се оставя да падне и да зареди пак докрай.
Аз в момента правя следното: като падне под 15% го зареждам до 100%, след което веднага го изключвам. Един колега ми каза, че точно по тоя начин пък я изтощавам много повече, защото живота на лион батериите се измервал в брой цикли разряд-заряд, следователно по моя начин щяло да се изтощи много по-бързо.
Бих искал и други хора да изкажат мнение, защото съм лаик по тая тема (от скоро го имам лаптопа 2-3 месеца, а преди това винаги съм бил на настолен). Благодаря!
Ами около 2 години, но не съм сигурен. Мисля, че най-добрият вариант е просто да изкараш батерията, да си постоянно на зарядно и когато ти потрябва я вкарваш.