Loading...
MartinRusanov avatar MartinRusanov 95 Точки

Кадрите от СофтУни

Добър ден, аз наскоро кандидатствах за кандидатстудентската подготовка за СофтУни

Искам да ви попитам няколко въпроса относно университета. Днес говорих с един приятел който е програмист завършил ФМИ. Той ми каза много неприятни новини за Наков. Говореше, че бил бизнесмен, че не разбирал кой знае колко от програмиране, че бил кариерист, и още куп глупости от ФМИ-то, на които аз лично не вярвам.Той ми разправяше, че съм можел сам да се науча на програмиране от интернет и от теглене на учебници, което аз съм пробвал като малък и съм стигал до масиви от данни на Visual studio c++ след което нищо не разбирах. Той също ми каза, че сертификатите и дипломата които са се получавали от университета(СофтУни), не оказвали влияние върху работодателите, а те ти давали задача или те разпитвали какво можеш да правиш.

Въпросите са ми следните. Защо се говорят такива неща срещу Наков и дали всичко това е зарадо обстоятелството, че във ФМИ са им пържили мозаците една година с диференциално и интегрално смятане ,което ние го пропускаме тук. Другият ми въпрос е дали дипломата и сертификатите наистина се признават поне като израз на успешно и достойно изкаран курс по програмно инженерство пред работодателите и дали портфолиото с проекти по време на следването се взима под внимание, което моя приятел го прие с насмешка. Също така някой напреднал студент с успех, който следва тук ако може да си даде мнението за инженер в областта на applications и разни други програмки различни от Web Developer какво е качеството и смисъла на C# developer и дали има наистина смисъл да се учи Java освен C# както казваше моя приятел.
      Питам защото относно разработването на web страници университетът ставал според него. 
     Благодаря ви за вниманието

2
Въпроси за SoftUni 25/06/2015 20:41:13
DrNerf avatar DrNerf 31 Точки

Здравей, има един лаф "Haters gonna hate", не искам да прозвуча хейтърски обаче ако не съм аз друг ще го каже.

Във ФМИ и Софийския буквално не знаят какво е софтуер и за какво иде реч. Не знам товя приятел с какво се занимава но се хващам на бас, че си е помагал с външни средства за да стане програмист. Аз лично прекъснах ФМИ(издържах само 1 лекция по информатика и 2 упражнения). За сертификатите е много прав, нито един работодател не го интересува каква диплома или сертификат ще му покажеш, а знанията които можеш да демонстрираш. Softuni ще те подготви по добре от всеки държавен университет а и от повечето частни академии(мое мнение).

До въпроса ти какво има смисъл да се учи и какво не, за жалост трябва да се учи от всичко колкото можеш повече, защото една модерна апликация в 99% има сървърна логика независимо дали е мобилна или десктоп. Java в момента мисля, че е най - използвания език преди работих като Freelance с Java сега работя основно с .NET технологии.

Успех.

5
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Да търсиш мнение за СофтУни от хора, които не са учили в СофтУни, е излишно. Валидно мнение биха могли да ти дадат хора, които: 1) са студенти в СофтУни; 2) са работодатели, които са наемали хора от СофтУни.

Наков не е програмист и многократно по лекции е обяснявал, че не иска да се развива като такъв. Неговата роля е на предприемач и вдъхновител. Доста е странно да го наречем кариерист, при положение, че в ИТ сектора има къде-къде по-доходоносни начинания от обучаването на хора. Това, което той умее, е да обяснява базови концепции по разбираем начин. Да си добър специалист и да си добър преподавател са коренно различни неща.

В този смисъл подобни негативни мнения са по-скоро предразсъдъци. Дали преподавателите ги насаждат или някой друг не мога да кажа. ФМИ е място, където се събират хора, които представляват каймака на елитните гимназии в страната. До известна степен е нормално някои от тях да са леко високомерни.  

Естествено, че може да научиш програмиране от интернет. Ако си сериозен. Всички материали на СофтУни също са качени и достъпни. Може да гледаш видеа, да правиш домашни. Това, което СофтУни ти дава, е че те принуждава да си сериозен, за да се справиш добре. Темата е дълга и няма как да я изчерпаме тук.

Нито сертификатите от СофтУни, нито каквато и да било диплома от университет имат кой знае каква тежест за работодателите. Сертификатите са едни pdf-чета. Това, което е важно, са знанията и уменията, а сертификатът до някаква степен показва доколко си бил сериозен по време на обучението. Естествено, че един работодател ще те провери преди да те наеме.

Може много да се обсъжда и спори, но това са моите 5 стотинки дет се вика.

12
Nexus avatar Nexus 119 Точки

Привет,

Аз ще ти дам един по-кратък и ясен отговор. Нито ФМИ нито Софтуни ще те научат да си програмист. Ще се научиш единствено сам и то ако си скъсаш задника в името на това. ГАРАНТИРАМ ТИ обаче, няма друг който да те надъха и амбицира повече от Наков. Не разбирам що за завист и глупост е това да се говори негативно за човек който вкарва в учебната зала стотици нови млади хора и то всеки месец !?!

Поздрави,

А.

9
26/06/2015 11:10:13
MartinRusanov avatar MartinRusanov 95 Точки

Благодаря ви за отговорите! Много ми помогнахте. Успех

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

" а те ти давали задача или те разпитвали какво можеш да правиш." - целият ти пост се изчерпва до това - и отговорът му е семпър, ако ще и кралицата на Англия да се е подписала под документ, че можеш дадена технология, пак фирмите ще те разпитват.

4
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

И тъй като горните постове обобщиха повечето, което може да се каже, ето малко странична информация по темата:

ФМИ, батка ;)

3
sivov.advisor avatar sivov.advisor 6 Точки

"Той ми разправяше, че съм можел сам да се науча на програмиране от интернет и от теглене на учебници, което аз съм пробвал като малък и съм стигал до масиви от данни на Visual studio c++ след което нищо не разбирах. Той също ми каза, че сертификатите и дипломата които са се получавали от университета(СофтУни), не оказвали влияние върху работодателите, а те ти давали задача или те разпитвали какво можеш да правиш."

Това да се научиш сам е доста трудна задача. Лично аз съм пробвал, но също като теб, не можах да пожъна добър успех. 

Учил съм в друг университет преди да се запиша тук. Разликата от преди и сега беше, че тук имаш мотив да учиш и да се научиш, докато другаде си оставен на произвола на съдбата. 
На мен лично ми хареса изключително много образователната система на SoftUni и я подкрепям напълно.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.