Loading...
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Помощ при избор на лаптоп

Здравейте,

Доста хора задават въпроси, свързани с избора на машина, която да ползват за различни цели - програмиране, игри и т.н. Отварям "държавна" тема за споделяне на мнения по този въпрос. Нека всякакви дискусии се водят тук, за да поддържаме форума малко по-спретнат.

Ще скриваме други подобни теми с цел да не задръстваме категорията.

15
Хардуер
veselin.genchev avatar veselin.genchev 1 Точки

Здравейте,
Чудя се между точно тези 2 лаптопа
1:http://www.pcstore.bg/bg/laptop-hp-probook-450-g2-n1a29es-8gb-128ssd.html
2:http://www.pcstore.bg/bg/laptop-acer-aspire-e5-572g-nx-mq0ex-054-8gb-120ssd.html
Гледах, че в горните коментари и двата са обсъждани, но все още не мога да реша. Ще бъда благодарен ако споделите мнения.
Може да предложите и нещо различно до 1500-1600 лева.

0
deyan.zhekov avatar deyan.zhekov 159 Точки

Здравей,

трудно е да се даде мнение понеже липсва информация за какво смяташ да го ползваш, но за същите пари (+50 лева в случая)

http://laptop.bg/laptops-asus-F555-asus_f555lb_dm530d

Има по-малко RAM, но освен ако не планираш да пускаш няколко сървъра - 8 GB са напълно достатъчни.

Има по-добра видео карта и дори SSD - доста по-балансиран вариант.

Надявам се това да ти помогне.

За в бъдеще като питаш за мнение за лаптоп сподели за какво искаш да е подходящ.

0
G.Borisov88 avatar G.Borisov88 13 Точки

Мисля си че и 8 GB RAM са достатъчни, а относно процесора - intel i3 е съвсем приличен избор и съответно по-финансово поносим. Това е естествено ако лаптопа няма да го ползваш за gaming.

0
Mihail.Stoyanov avatar Mihail.Stoyanov 20 Точки

На база гореизложените, може би този би представлявал интерес за доста от Вас!

ASUS ROG GL552VW-DH74 Intel i7 2.6GHz 16GB DDR4 128GB SSD + 1TB HDD GTX960M 4GB 15.6-inch Full HD Gaming Laptop

http://store.asus.com/us/item/201510AM170008065/A38932

По специално:

Easily Upgradeable

Even though the ROG GL552VW is equipped with well-balanced high performance gaming components, when it’s time to replace the memory or storage we made it as painless as possible.

Full HD IPS Panel Without the Glare - 15.6" IPS FHD (1920x1080) matte

After surveying gamers, one of the common demands is an IPS matte panel to allow for the best visibility regardless of the environmental conditions. The GL552VW's display provides vivid and accurate colors for gaming, creative work, and entertainment.

Успех!

0
28/01/2016 21:04:46
Tangrila avatar Tangrila 21 Точки

Лаптоп за всякакви цели:

CPU intel i7 3000+ MQ или HQ (HQ е по-доборото, позволява повече овър-клокване и обикновенно базовия клок е по-висок. Може и абревиатурата "U" но модел 4000+. Иначе е възможно видеокартата ви да извършва процесите по-бързо от процесора и така игрите вървят с по-малко fps, тъй като GPU-то ще трябва да изчаква задания от процесора)

GPU AMD/Nvidia с GD >= 5 в game-debate +/- (Ако е SLI е приятен бонус! но обикновенно жертвате оптичния диск)

RAM 8GB+, DDR3+ (MHz няма значение тъй като при по-високите MHz се жертва друга характеристика, с което и продуктивността намаля и се изравнява с тази на по-ниските MHz)

HD + SSD 64GB+(за операционния дял) за приятно преживяване / HHSD 500gb+

Алуминиева структура за по-добро охлаждане е бонус!

0
30/01/2016 23:22:09
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

За програмирането външната видеокарта е излишна.

SSD поне 128гб.

0
30/01/2016 15:24:09
Tangrila avatar Tangrila 21 Точки

Външна видеокарта? // започнал съм коментара си с това че тази конфигурация е за всякакви цели, не е ограничена до програмирането.

Да, трябва да се попрввя, че само SSD не е достатъчно и рентабилно. Отделно е най-добре да се ползва windows 10 и да се кешират браузърите в не-операционния локален диск, заедно със symbolic link на TEMP папката от c:/users/username/AppData/Local/

0
30/01/2016 23:24:21
plamenppp avatar plamenppp 5 Точки

Време е и аз да споделя малко опит.
Досега съм имал 3 лаптопа.

Toshiba Satellite P305D-S8818 - AMD Turion - 2.00 GHZ, 17" 1600x900 (ако не ме лъже паметта), 4 GB DDR2, 250GB HDD, Radeon x1250 - Много лъскав лаптоп с много удобна клавиатура, отлични говорители HARMAN/KARDON. Реших, че е време за нов и го продадох!

HP 625 - AMD Turion, 4 GB DDR3, 320 HDD, ATI 256 MB (вградена), 15,4". Като цяло - груба грешка, HP никога вече! Седмица след купуването гръмна твърдият диск, а след около 11 месеца и батерията сдаде багажа. Сглобката е под всякаква критика. Говорителят е един - MONO и е уникално некачествен!!! Само клавиатурата бе удобна. Реших, че ще направя важна крачка в живота си, като кандидатствам в СофтУни, и го продадох!

Lenovo B50-80 - Core i5, 8 GB DDR3, 1 TB HDD, отделно видео АМД - 2 ГБ/64бита, 15" FHD, пръстов отпечатък, HDMI, USB 3.0 и т.н. Излезе ми около 1050 лв преди 3 месеца. Признавам, че работеше много бързо, но на моменти се бавеше много дразнещо. Решението бе SSD - 120 ГБ на местото на cd-romчето. След еднодневна борба с EFI (или каквото е там това грозно нещо, което трябва да го играе ново поколение BIOS) се наложи да сменя местата на оригиналния  HDD и новия SSD. Нещата си заспаха от раз! Всичко зарежда много бързо и не се бави! Сглобката е добра, пластмасата е някак грапава и не се драска. Корпусът не загрява, както ставаше при предишните ми машини, озвучаването е добро, батерията издържа около 3 часа, пасва идеално в чантата на старото HP. Голям плюс, е че плочката за памет е само една и може лесно да се добавят още 8 ГБ памет. Засега само клавиатурата не ми харесва, понеже се опитвам да пиша с 10 пръста и нещо не се получава от раз.

Като цяло Lenovo-то си заслужава парите и мисля, че ще ме изкара няколко години.

0
pebodi avatar pebodi 29 Точки

Тук са показани снимките на 10 модела лаптопи за професионалисти, като коментариите са оскъдни. Трябва да се търсят моделите по наименованията и да се четат описанията. На същата страница има и линк към темата "Как да спрем нежелан ъпдейт към Уиндоус 10." Тук малко оф-топик. От 3 месеца съм с с уиндоус 10, преди 1 седмица, през нощта е минал ъпдейт, който все едно е преинсталирал отново операционната система, направил е папка Windows.old, която е изяла 20 гб от диск С. При това качеството на работа се влоши, от Word ми изчезнаха шорткътите Ctrl-C, Ctrl-V. Ако има интерес, да отворим тук тема за уиндоус 10 и има ли той почва у нас ... :) Мен ме дразни това, че не можеш да кажеш - не искам повече ъпдейти, както беше това при предните версии. Можеш само да отложиш ъпдейт с 1 седмица.

0
ViliPehlivanova avatar ViliPehlivanova 2 Точки

Здравейте! Търся мнение за избор между няколко лаптопа. Бих била благодарна, ако ми помогнете!

1. http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_B50_70-lenovo_ideapad_b50_70_80EW012LBM_480gbssd + 8бг рам

2. http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_E5_573-acer_aspire_e5573g_NX_MVREX_062

3. http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_B51-lenovo_ideapad_b5180_80LM00X1BM_250gbssd  + 8бг рам

4. http://laptop.bg/laptops-lenovo-G50_80-lenovo_g50_80_80E501UBBM_480gbssd

0
25/03/2016 11:11:58
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки

За какво ще се ползва? Само програмиране или и нещо друго? Ако няма да правиш графично тежки неща, няма смисъл от отделна видео карта, която само да ти оскъпи лаптопа. Skylake (6-тото поколение на Intel) си е плюс, но няма да го усетиш. От другата страна имаш 480ГБ SSD, което според мен е по-важното.

Бих избрал 1. :)

1
25/03/2016 12:44:08
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Според мен 250GB SSD е достатъчно, но 4 рам е малко, аз бих се насочил към 8. Това от гледна точка на програмиране, ако имаш и други изисквания хубаво е да ги споделиш.

1
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки

Е тя си е казала + 8гб рам, ако говорим за едни и същи модели двамата. Аз съм за 1 и 3, макар че не съм уточнил. При всички случаи, ако е само за програмиране - 8gb + ssd + Broadwell (макар и i3) ще свърши идеална работа. Не мисля, че има огромно значение вече от там нататък кое се избере. Не съм сигурен само, че 250 ще стигнат при положение, че няма HDD, но това си е индивидуално различно при всеки.

1
PDimitrov avatar PDimitrov 2 Точки

Здравейте и на мен ми предстои закупуване на лаптоп и се колебая между Lenovo и Asus.

Сигурно ще питате за какво ще го ползвам - за всичко - програмине, работа, игри
От колебая се между 4:

http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_Y700-lenovo_ideapad_y700_15isk_80NV00EWBM_256gbssd

http://laptop.bg/laptops-asus-GL552-asus_gl552vw_cn211d_256gbssd

http://ardes.bg/laptop/ASUS-N551VW-FY204D-16GB-RAM-120GB-SSD-72980?v=2&utm_expid=8738807-12.kwan1dIfQRqPICBOt382aA.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fardes.bg%2Flaptop%2Fasus%2Fn551vw%3Fv%3D2

http://ardes.bg/laptop/ASUS-N551VW-FI206D-75007?v=2&utm_expid=8738807-12.kwan1dIfQRqPICBOt382aA.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fardes.bg%2Flaptop%2Fasus%2Fn551vw%3Fv%3D2

Относно параметрите
със сигурност ще е с 16GB RAM DDR4
харда не го коментираме ще има SSD и HDD - си имам външни в нас.
Процесора е еднакъв при всички.

Въпросите ми са:

Въпреки че съм линкнал 15 инчови лаптопи, питам заслужава ли си 17 инчовия еквивалент?

Аsus или Lenovo?

Как ще се справят с греенето?

При Асус-ите G-серията или N-серията?

ako e N-серията:
fullHD или 4k резолюция?

Май станаха доста казусите ;)

1
deyan.zhekov avatar deyan.zhekov 159 Точки

Здравей,

Въпреки че съм линкнал 15 инчови лаптопи, питам заслужава ли си 17 инчовия еквивалент?

Ако не те притеснява размера и теглото 17 инчовите са по-добри. Охлаждането също е по-добре.

Аsus или Lenovo?

Левски или ЦСКА? Доста сложен въпрос, И двете марки са стабилни, и двете предлагат много добри модели. Предполагам е повече въпрос на лично предпочитание или конкретен модел. Аз съм с вече втори ASUS RoG G75/G752 серия и съм много доволен.

Как ще се справят с греенето?

17 инчовите по-добре от 15 инчовите :)

При Асус-ите G-серията или N-серията?

Определено G серията.

ako e N-серията:
fullHD или 4k резолюция?

FullHD! 4к звучи яко, но:

- Видео картата ще се тормози доста повече за игрите

- Филмите с по-ниско качество изглеждат на квадратчета дори при FullDH, а при 4к ще е ужасно.

1
28/03/2016 16:17:38
fargo avatar fargo 18 Точки

Здравей,

Доскоро и аз бях в търсене на подобен лаптоп. Вкрайна сметка си бях харесал въпросния asus n551vw, но се спрях на n752vx и въпреки че досега винаги съм ползвал 15' лаптоп свикнах доста бързо. Незнам доколкото ще го ползваш за игри, защото видеото на н752 е по-слабо, но мога да ти изброя предимствата според мен:

- дисплея, доколкото разбрах се използва същия в  Asus GX700, което си е surprise. За 4к дисплей мнението ми е по-скоро отрицателно.

- наличието на m2 PCIe слот за SSD, което поддържа 4-5 пъти по-високи скорости от нормалното SSD (въпреки че още са доста скъпи). За сравнение при н551 трябва да се слага caddy, което не е кой знае къв проблем, има и опция за м2, но се води някакво half-size ssd и е голям зор да се намери.

- usb type-c, което намирам за нормално да го има, като си взимаш лаптоп за 2к, а всъщност липсва при доста модели в тоя ценови диапазон

- клавиатурата и пада са страхотни, разликата от н551 е че тук имаш повече пространство за ръцете

- звука също е страхотен, въпреки че няма външния събуфер на н551

- лаптопите от n серията по принцип не са  най-леките и тънки такива. Но в случая разликата в теглото между 2та лаптопа e минимална

Може и да пропускам нещо. Като недостатък, ако не харесваш  win 10 мисля, че не може да ползваш друг и както казах видео картата е по-слаба от на н551.

Сега видях, че вече има и по-подробно ревю за модела. Ако все пак не те кефи идеята за 17'' и можеш да забавиш малко покупката, според мен изчакай да пуснат n552.

Който и модел да харесаш те съветвам да провериш за него и във варио,защото има не малка разлика в цените и са много точни.

0
PDimitrov avatar PDimitrov 2 Точки

Причината поради, която клоня повече към N-Серия е, че по-здравата изработка (алуминиев корпус) и ще се обоснова.

Един приятел си взе GL552 и беше в нас да го тестваме.
Личните ми впечатления бяха, че корпуса на дисплея сякаш е направен от картон, супер много се гънеше и в горната част на дисплея имаше две светли петна, които се виждат на черен фон. Проблема с светлите петна изчезва като стиснеш леко капака над дисплея в тази област, но явно това е фабричен дефект или конструктивна особеност понеже четох, че и други хора се оплакват. Иначе като параметри GL552 е леко по-добър от N-Серията, но така или иначе трябва да се прави компромис :)

П.П. Какво разбираш под изчакай (горе долу колко време) - аз от януари месец разглеждам и проучвам текущото състояние на пазара и да съгласен съм с че може би ще е по-добър, но те всеки ден излизат по-добри лаптопи на пазара и никога не можеш да имаш "най-добрата" машина :)

може би говориш за http://www.asus.com/Notebooks/VivoBook-Pro-N552VW/specifications/

0
28/03/2016 20:36:22
FiveDeadPixels avatar FiveDeadPixels 4 Точки

Здравейте! Понеже има доста добри съвети за лаптопи и конфигурации, няма да говоря за това... Искам само да ви предупредя относно Стемо като гаранционен и извън гаранционен сервиз! Преди известно време закупих HP Pavilion DV6 за фирмен лаптоп, след ъпдейт на windows хард-а буквално Умря! Пратих го обратно в магазина, от който го бях закупил, съответно те го пратиха в оторизирания сервиз на Стемо. Първия път, когато го получих от сервиза просто беше пльоснат windows-а и нищо друго, без администраторски права, без Media-та на HP, 1- 2 драскотини по предния капак, и още доста глупости - върнах го обратно. Втория път,  батерията беше поставена накриво и не излизаше, нито влизаше - НИЩО от това което бях казал не беше изпълнено- върнах го... Просто го исках така, както си беше нов от кашона- хардуерно и софтуерно. След близо 2 (ДВА) месеца нерви си го получих обратно и вече имах калорифер! Става въпрос за температури от 110-115 градуса на процесора и ~95 градуса на видео картата при наличие на мощна CM подложка, заради която бях и настинал!!! Преди няколко месеца реших да сложа нова термопаста, отворих го и разбрах, че до този момент не е имало нито грам паста нито по процесора, нито по видео картата!!! Съвета ми към вас е следния... Купувайте, каквото купувате, НО ако се стигне до сервиз НЕ ПРИЕМАЙТЕ ПОПРАВКА В СТЕМО, освен ако нямате парно, духалка, или искате да си правите сауна!

Поздрави и Успех!

2
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Здравей,

Наистина в повечето случаи няма адекватна и качествена подръжка на техника, било то компютърна или друга, в нашата родина, но това твърдение:

"Става въпрос за температури от 110-115 градуса на процесора и ~95 градуса на видео картата при наличие на мощна CM подложка", просто ме изумява!!! 

Линкове до техническа информация няма да ви давам - виждам че сте запознат с техническите харектиристики и работните параметри на техниката която ползвате.

Просто искам да споделя че това лично на мен ми прилича или на сериозно злепоставяне на дадена търговска марка (търговски представител) или на абсолютна неграмотност относно ползвания хардуер.

Което и от двете да е, е неприемливо!

0
29/03/2016 00:03:26
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

За да помислиш бих ти препоръчал да видиш това.

0
FiveDeadPixels avatar FiveDeadPixels 4 Точки

Привет Г.Стоянов. Честно казано много слабо ме интересува мнението на хората. Реших да споделя неприятни преживявания с въпросната фирма, за да няма и други пострадали от тях (нещо което всеки би трябвало да прави, ако има причина). По начина по който си ми писал мога да заклюа, че имаш близки в тази фирма, или самият ти работиш там... Не ме разбирай погрешно, не ми е за цел да сривам, или злепоставям дадената фирма, НО те ми съсипаха лаптопа тотално, чаках близо 2 месеца да си свършат работата, абсолютно ми скъсаха нервите, но въпреки това не ги съдих , така че малко критика няма да им се отрази зле. А относно линка, който си ми пратил -ще те помоля не ме изкарвай идиот. Жена ми присъстваше, За Жалост на второто вземане на лаптопа и щеше да припадне заради скандала, който проведох тогава. А твоя шаш относно градусите Целзий, които споменах (не ми е ясно кое точно ти е толкова чудно) достатъчно хора ги видяха и усетиха, така че едва ли съм шизофреник. Бих говорил и още много за глупостите, които трябваше да изтърпя, защото имам какво още да кажа, но определено тук не е мястото за това.

Лека вечер

1
dimexCN avatar dimexCN 6 Точки

Бихте ли ми препоръчали лаптоп за около 1500-2000лв. Ще се използва за нуждите в СофтУни.

0
netherblood avatar netherblood 95 Точки

Аз си взех Lenovo ThinkPad E560 от лаптоп.бг като прибавих 8 допълнителни GB RAM.
Много съм доволен, лаптопа е добре направен, здрав е, клавиатурата е страхотна, има добра камера, тракпад-а има бутони(които много лаптопи нямаха), има TrackPoint който е готин и спецификациите му са супер. Избрах Lenovo понеже четох, че са една от топ марките за лаптопи.
Огромен бонус е технологията на ATi, където видеокартата се пуска само когато имаш нужда от нея. Това означава, че докато програмираш тя не работи (а се използва вградената), което от своя страна използва по-малко батерия, не загрява и също мога да се похваля, че вентилатор не съм чувал през 90% от времето ми на лаптопа.

Единственото негативно нещо е че идва без операционна система, но това се разрешава лесно, ако ти притрябва помощ драсни едно лично съобщение.

Преди това си бях взел един мъничък Asus Zenbook, който в крайна сметка върнах понеже не ми допадаше, въпреки че беше по-тънък от Macbook Air и изключително лек.

1
15/04/2016 23:11:15
dimexCN avatar dimexCN 6 Точки

А за Asus ROG серията, някой има ли впечатления от нея?

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.