За всеки "хакер" по нещо
Здравейте скъпи колеги и колежки, програмисти. От много време се двоумях дали да пусна тази тема и ето най-сетне се реших. Надявам се да бъде от полза .
Занимавам се с програмиране от 4-5 години (непрофесионално) и мои лични наблюдения са, че всеки бъдещ програмист рано или късно минава през етапа на "хакер", в който решава да бутне паролите на училищните компютри, да ползва безплатно по-добрия интернет на съседа или да се опита да направи вирус, скапвайки собствения си компютър .
Ето защо предлагам, в тази тема да качваме:
- клипове, които са ни помагали;
- линкове към полезни книги;
- програми, които са ни помагали в "хакерските" начинания;
- пък нека най-добрите да покажат по някоя собствена разработка
И като откривател на темата, "традицията" повелява да покажа и аз нещо . Ще започна с един линк от руски торент сайт, в който има доста компютърна литература, както на руски така и на английски: http://rutracker.org/forum/viewforum.php?f=1418 И тъй като никога не съм бил от кротките деца и паролите на училищните компютри винаги са ме ядосвали, за "хакерите", които не знаят, предлагам програмата "ERD Commander". Програмта се използва изключително лесно и работи много ефикасно. Само за равносметка, преди години я използвал на Windows ХР отне ми около 4-5 минути да бутна не кратка парола, в която имаше и букви, и цифри.
Хайде скъпи "хакери" сега е ваш ред
Това не е хакерски форум, а ламерски ;) Аз лично съм се занимавал с кракинг/хакинг още преди 7-8 годинки (и продължавам да го правя от време на време, за пример ще дам, че съм краквал античиита на телерик, с цел да помогна на Ники, както и бгкодер и прочие неща), но темата, мисля че не и е мястото в този форум. Тук се учим да градим и да произвеждаме, не да рушим.
Колега, според мен за да се научим да градим качествено трябва да се научим как би могло да се разруши нещо .
Не е така, не и в тази сфера. Няма как да кракваш, ако не знаеш, как работи компютъра, няма как като не знаеш какви са регистрите, колко бита са. Няма как да стане ако не знаеш какво е стек. Като това е пример за езици, които компилират директно до инструкции на процесора. Но ако е с някой фреймлър, както нет, няма как да кракваш ако не знаеш как работи фреймлърка, какво е IL, op codes. Няма как да хаквате паметта на игрите, ако не знаете как работят поинтерите, нещата свързани с паметта -> адрессите, какво са оффсетите. Няма как да хакваш без да знаеш, как работи един sql или php, или къде и как да търсиш и да пробваш. Добрите хакери са преди всичко много добри програмисти и са станали хакери със знанията си на devs. Казвам го от личен опит, но и от това, което съм научил от наистина големите и добри в тези сфери. Примерите, които дадох, са малка част за различните тематики, но има далеч повече неща, които трябва да знаете, за да сте "хакери" и "кракери". За да напишеш exploit, трябва да знаеш perl или php ;) Да си свалиш програмка и да цъкнеш два бутона, не те прави такъв и определено нищо не научаваш ;)