Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
Atanasov_88 avatar Atanasov_88 39 Точки

[Exam] Programming Basics 12 July 2015 - Problem 03. Summertime

Здравейте, реших няколко задачи с картинките, които трябва да изведем на конзолата. Искам да попитам дали винаги се дава формула в обяснението или сами трябва да си я търсим? 

ModEfit: Моля обърни внимание на правилата на форума в частта им за именуване на нови теми.

Тагове:
0
Programming Basics 15/07/2015 01:44:59
r_panchev97 avatar r_panchev97 74 Точки

Здравей, и аз забелязвам, че в описанието на задачата дават някакви формули, но като цяло на мен само ме объркват. Ако ревшаваш този вид задачи с string builder-и и 2-3 цикъла, по - добре  не се води от описанието, а направо от примера. Поне аз така правя.

3
kvalkov avatar kvalkov 5 Точки

Колега можеш ли да ми покажеш някъде твоето решение на тази задача ?

Тя е доста интерерсна и бих искал да видя ако е възможно начина на решение.

0
14/01/2016 14:31:34
indieza avatar indieza 46 Точки

Това е моето решение колега. Относно този тип задачи аз практикъвам по следния начин. Чета си входа и си разделям картинката на части. Относно формулите, които се дават в условието, аз не ги чета, защото те в повечето случай ще ме объркат доста, направо си отивам на input, output и то там си пише всичкоsmiley.  Основната идея на този тип задачи е да те проверят дали умееш да боравиш с цикли и дали успяваш да откриваш дадени зависимости.

 

Успех!!!

0
alex1966 avatar alex1966 255 Точки

Здравей, задачата се решава с няколко променливи които ги мениш по време на цикъла за да се начертае правилно, формулите ти сам си ги гледаш по примерите по долу, не са много трудни, аз лично задачи от този тип ги правя с няколко for цикъла и string builder, като му подавам дадения символ и променливата която отговаря на броя на повтаряне на символа.

http://pastebin.com/cf4gUAsx

1
14/01/2016 22:55:13
borko9696 avatar borko9696 113 Точки

Здравейте колеги :)
Напълно подкрепям  r_panchev97 . Формулите объркват и повечето хора се чудят " Сега това ни е дадено трябва да го използвам . Трябва да го вмъкна и да ми е верен кода ... " . Моя съвет е да не обръщаш внимание на написаното горе в условието . Единствено от ползва може да ти е инпута дали трябва да е четно или нечетно число и колко е дължината на реда ( дали ще е n*2  или (n*2)-1 ) . Още един съвет мога да ти дам при писането на код при такъв вид задача е : Избягвай използването на if statement , така само ще се объркаш и кода който така старателни ще напишеш няма да е много хубаво четим :)

Поздрави и успех :)

П.П. : Молко закъсняло коментирах , но се надявам да си се справил !

 

2