Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

micro3x avatar micro3x 135 Точки

Exam DataBases 12-July - Много Неприятно Изживяване!!!

Отварям тази тема не защото съм или не съм са справил на изпита, както и няма да коментирам нито задачите нито решенията.

Отварям я защото с цялото ми уважение към Екипа на СофтУни искам да изразя недоволството си относно условията на изпита вчера.

Вярно, че залата ни събира физически, но да напъхаш 150 човека в една зала за 5 часа, със 150 компютъра, през лятото и нито един климатик да не работи, беше просто нетърпимо.

Аз лично едвам издържах. На няколко пъти спирах защото ми пулсираше главата от жегата.

Бих искал да помоля Екипа на СофтУни при следващ изпит, ако има подобен наплив на хора, да си проверяват климатиците в залите и ако не работят, най-малкото което могат да направят е да пуснат 2 дати за изпит. За да може поне нормално да се диша по време на изпита.

 

Edit: Заключвам защото мисля че се изчерпа темата. Получихме и гледната точка на СофтУни Екипа.

59
Предложения и проблеми 13/07/2015 17:44:11
micro3x:
Edit: Заключвам защото мисля че се изчерпа темата. Получихме и гледната точка на СофтУни Екипа.
DobrevDenis avatar DobrevDenis 7 Точки

Напълно те подкрепям с казаното относно обстановката на изпита но бих искал да вметна един кратък коментар за самия изпит т.е. изпитните задачи. Смятам, че не е само мое мнение, че изпита беше доста по - сложен или по точната дума е различен. Като вземем например примерния изпит Ads, за които частта с query-тата се решава за по малко от час, а тук имах проблеми още на 2рата задача с датите. Да не горим за задачата с email providers. Другото което е: И аз не харесвам JSON стринга обаче беше малко подло да се замести с тригери, скаларни функции, транзакции и т.н. за които не съм обърнал огромно внимание, тъй като никога не ги е имало в някой предварителен или примерен изпит, дори и в лаба. А и до последно, дори на redis лекцията, упражнявахме JSON. Changes in the Databes. Любимия ми раздел, тъй като там винаги се изкарват по - голямата част от точките. Обаче условията бяха зададени по доста по - различен начин от обикновените INSERT, UPDATE, DELETE. Задачата massive shopping се оказа изключително объркваща за мен, далеч по - сложна от простичките update и delete които сме правили до сега. Смятам също, че самата структура на базата беше по - сложна и по голяма от предишните. Е, имаше и някоя друга инстересна задача, като тази за валидирането на IP Address-ите.

Силно се надявам да има поправителен изпит и за тези от отворения курс, както и бих се радвал да прочета вашите мнения за изпита като задачи и решения.

7
IvayloV avatar IvayloV -14 Точки

Така е.. малко ни изпързаляха.   А като се сетя ,че например 8ма задача от изпита География е 3 функции - мин, макс и средно, а на този беше адски сложна, а и  с тази бъгава диаграма...

1
IvayloV avatar IvayloV -14 Точки

Госпожици, като свършите да се оплаквате колко е било жега през лятото, препоръчвам да коментирате самия изпит.  Вие го изкарахте мина за диаманти в Сиера Леоне. Я се стегнете.

-21
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Може да коментираш изпита в друга тема. Иначе условията са си фактор. И може би наистина не е добра идея да се препълват залите, защото климатичните условия са ад.

9
StrahilRuychev avatar StrahilRuychev 117 Точки

 @RoYaL - ще качите ли авторските решения някъде?

0
mar0der avatar mar0der 191 Точки

За да обобщя изводите от темата:

1. На Наков да се забрани да казва "лесен" изпит ... защото е всичко друго, но не и лесен. (не казвам че трабва да е по - лесен просто да не се заблуждават студентите)

2. Да се прегледат климатиците

3. Да се upgrade-не желязото или софтуера на софтуни защото не сме първите дето чакат 30 - 40 мин да се логнат всички за да почне изпита.

4. И нещо което не се спомена поне веднъж на няколко месеца минавайте и проверявайта лан кабелите и контактите защото има работни места на които едното, другото или и двете не работят и с фиксираните места е доста неприятно, ако изтеглиш късата клечка.

едит от коментара на Никола:

5. Стацтионарните компютри забиват на син екран много често. Аз не ги ползвам но всеки път когато съм ги пускал на различни места винаги съм виждал син екран.

17
13/07/2015 15:34:28
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

И да вземат най-накрая да си оправят стационарните компютри!!!!!! Този път имах късмет, че се появи син екран малко преди изпита и след това беше ок, но ми се е случвало няколко пъти да забие някой компютър по време на изпит.

На някои компютри пък се е случвало да не минат update-и след рестарт и да ги rollback-ва по 15-20 мин.

6
13/07/2015 14:00:49
DHristoskov avatar DHristoskov 211 Точки

Тук бих искал и аз да изкажа мнение относно стационарните компютри на последния изпит по ООП, компютъра който ми се падна се рестартира точно 22 пъти (без да преувеличавам), няма такъв ужас, което си е сериозен фактор когато си се концентрирал и се опитваш да вникнеш в дадената задача. И това не се случва само при мен, на предишният изпит колегата до мен имаше същия проблем.

4
13/07/2015 17:05:32
VenelinGrozev avatar VenelinGrozev 130 Точки

Да допълня към обощението на Пешо, че в следствие на неработещи лан кабели на един от предните изпити трябваше много хора да се разместят, което напълно обезмисли схемата с предварително определяне на място в залата за сядане за да не се преписва. Събирането на 300 човека дупе до дупе имаше същият ефект. :)

1
gartin avatar gartin 73 Точки

На мен ми направи впечатление и друго:

Бъркам ли или в 16:08 вече имаше 125 участници на изпита, което значи, че в малката зала са започнали с 20-25 минути по-рано и въпреки това изпита приключи за всички по едно и също време?

4
verito898 avatar verito898 265 Точки

Определено си беше мъка  . Аз лично до 12та задача се измъчих и то не заради друго ами защото не знаех за тези регионални настроики , та 1 час поне  не можах да разбера какъв им беше проблема на 7ма и 8ма задача .

Интересно  ми е обаче решението на 9та задача , защото явно има някаква тъкност която не съм хванала  ( ако някой го има ще бъда благодарна ако го споедели ).

Следващите задачи  (12 и 13) за мен бяха доста неясни откъм условия и въпреки ,че бях започнала по MySQL -а като най-лесна, след кратка пауза навън реших да не си го причинявам и направо да се готвя за поправката.За мен този изпит си беше един "здрав шамар" и reminder, че не трябва да подценявам така  изпитите .    

Feedback:  Определено би било добре да се обръща повече внимание върху условията  - т.е.  по-малко грешки и повече яснота по условията. Също  определено смятам ,че да се насрочат 2 дати за изпит е по-добре отколкото да се кара изпит в тези условия и то  2 випуска ..

Честито на печелившите с останалите ще се видим на поправка . 

1
13/07/2015 15:10:59
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

9та само един човек я реши, аз се опитах, но дори след разясненията след изпита по нея и привидно работещо решение, което дава същите 3 реда отгоре пак - 0 от жъжа.

Тънкостта там е, че се вземат всички статистики от предметите на всички герои (един юзър има повече от 1 герой), но само най-добрите статсове от всички герои, които има и най-добрата игра, в която е, и максималния клас - каквото ида значи това, sql servera по някакъв начин си взема MAX от 3-4-5 стринга. Because fuck logic, thats why.

 

Edit: подкарах я, ето едно малко надробено решение от това на Преслав: https://github.com/Vutov/SoftUni/blob/master/DataBases/Exams/Exam-12-July/9.Problem.sql

3
13/07/2015 16:42:59
verito898 avatar verito898 265 Точки

Само като чета разяснението в момента  и ме заболява главата :D . Аз разбрах ,че трябва просто да се вземе сумата от статистиките на аитъмите, героите и там още нещо имаше за всеки герой ..

0
Jinjaar avatar Jinjaar 348 Точки

Два часа съм слагал верни задачи в judge и не ми дава точките зареди регионалните настройки... Влъбще не ми е минавало през главата че може да е от това, а и не съм се загледал че има разлика в делиметара. Обстановката няма да я коментирам то се вижда какво се пише тук.

1
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Предлагам да съберем по 20 лв. и да дарим на СофтУни, да сменят климатиците. 

Извън шегата - наистина беше гадно. Не съм от кекавите, по принцип нямам проблеми с жегата или студа, но вчера ми прилоша в един момент. А на по-чувствителните не ми се мисли какво им е било. Ако някой има слабо сърце, тези условия могат да бъдат физически опасни. Някой по-горе каза да не сме се оплаквали от жега през лятото. Но по закон температурата в офис помещения трябва да бъде не повече от 25 градуса или нещо такова. Наистина се надявам от СофтУни да оправят проблема. В тези условия не може да диша човек нормално, какво остава да се концентрира и да покаже знания.

7
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Здравейте колеги,

По 4 климатика бачкаха на максимална мощност и в двете зали, но при голям пек с много хора, мощността м просто не е достатъчна. Аз лично бях на място в залите до към 12:00 часа и беше нормална температурата. Явно следобеда е напекло и е станало тежко.

Решението е доста скъпо: да се налеят по 15-20 К на зала за индустриална климатизация като по моловете. При положение, че сме под наем, не можем да си позволим да инвестираме толкова големи суми. Вероятно ще добавим още климатици, за да издържа охладителната мощ и в по-горещите дни.

При всички положения търсим ще решение. Дори ще назначим нов колега в екипа, който ще се грижи за комфорта и работоспособността на учебните зали.

Наков

4
micro3x avatar micro3x 135 Точки

Аз лично бях в непосредствена близост до два от климатиците в зала "Open Source". Мястото ми беше "2С".

Нито един от двата не работеше! Няколко пъти се обърнах към Влади, а той горкия измъчен и препотен, вдигаше само рамене. 

5
StrahilRuychev avatar StrahilRuychev 117 Точки

веднага предлагам едно по-евтино решение - две дати за изпит. така във всяка от залите ще има по 70 - 80 човека вместо по 150.

9
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

Всички климатици бяха пуснати, но нямаше голяма полза от тях.

Относно 2 дати, тук вече се хвърля допълнителен ресурс за създаване на 2 изпитни теми, което също не е малко.

Наистина си беше ужасно в залите.

1
13/07/2015 15:58:06
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

Изпита и решението са качени в страниците на курса.

1
veselinsavov avatar veselinsavov 219 Точки

Жега жега ама нали имаше много 'Умни' инженери, които да отварят прозорците, което намалява кпд-то и единствения ефект беше да топлим атмосферата и харчене на ток, най- малкото повечето климатици при такива ситуации се изключват, веднъж споменах това ама не се отрази от никой ама все тая сега знаем как работят индийците и защо кода им не струва :)

Малко по задачите, да бяха малко по- трудни или както беше в един друг изпит малко по- различни задачи и се получава едно нас*ране на изпита. Знам, че английския не ми е особено добър, ама някои задачи бяха много "разбираемо" написани от където идва "непълни, неясни, двусмислени или и трите накуп условия на задачите."/StrahilRuychev/  

Някои задачи бяха недоизмислени и глупави примерно 13-та(12-та също), след прочитане на условието за 13-ти път разбрах какво се иска, транзакциите и тн се заобикалят с това решение http://pastebin.com/gJ76aSDn даже може още да се съкрати "where gameid = 110", мисля, че 110 беше , жалко, че на изпита по някаква причина съм имал един излишен запис и не взех точки.... Някои задачи(14-та примерно) и на РЪЧНА можеха да се минат, което ги обезсмисля...

Може би условията(в залата и на задачите), ако бяха по- добри + още малко време можеше да има повече хора с по- добри резултати :)

4
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.