[Advanced C# Exam 19 July 2015] Задачи, решения, впечатления
Здавейте,
Дано сте имали успешен изпит. Предлагам да споделим малко know-how. :)
Rage Quit- вади 90/100 :D
Поздрави!
Здавейте,
Дано сте имали успешен изпит. Предлагам да споделим малко know-how. :)
Rage Quit- вади 90/100 :D
Поздрави!
Ето и моите решения, oще в суров вид от изпита (всички дават 100):
Bunker Buster
Аrray Slider - уловката беше да използваме BigInteger
Rage Quit
Population Counter
Като заклюление - всичко опира до упражняването и практиката. Съществена разлика в знанията ми на теория, в сравнение с миналия изпит, нямам, но този път бях изрешил всички задачи - от тези за подготовката, от лабовете, от миналия изпит, някои даже по няколко пъти. Миналия път си мислех, че знам достатъчно, за какво да се упражнявам и да се напрягам излишно... Разликата - от 10 точки на 400... Да преминеш от "Оф, да бе, как не се сетих...", на това да се сетиш.
П.П. Кодът ми на Bunker Buster малко мирише, ама в бързането...
Здравейте,
Условията, решенията и тестовете са качени в страницата на курса. Решенията ги има и в Judge системата, която е отворена и за упражнение вече.
Накратко, какви грешки се допускаха най-често по време на изпита по мои наблюдения:
Задача 1 - на места грешно закръгляне силата на бомбата след деление на 2. По-често при смятане на унищожените бункери се пропускаха тези със стойност 0, но повечето хора мисля я откриха тази грешка.
Задача 2 - имаше един тест с BigInteger, той измъчи мнозинството хора с по 90 точки. Тест 10 беше проблематичен заради сплитването - доста хора зачистваха празните места от стринга, но пропускаха да съобразят, че такива може да има и в началото или края, един Trim() вършеше работа, а още по-добре - просто да се сплитне с опцията RemoveEmptyEntries. Основно затруднение разбира се беше смятането на индексите, най-вече при по-големи отрицателни офсети, където трябваше повече мислене и може би малко рисуване.
Задача 3 - грешката на 3-ти нулев и 1-ви състезателен тест беше в изчисляването на броя уникални символи. Броят повторения на всеки стринг беше в диапазона 0-20, което значи, че при 0 този стринг не трябва да се принтира на изхода изобщо, а според условието - броят се реално използваните символи, т.е. изпринтираните.
Задача 4 - дава 30 точки ако населението се пази в int, но лесно се вижда, че при 3 града с население по 2 млрд. това значи, че населението на държавата трябва да е long. Доста хора ползваха и класове, което като цяло е излишно.
Здравейте,
Трета задача я реших със списъци, защото такава идея ми дойде. За Regex i Match не се сетих, явно защото не съм ги упражнявал достатъчно. Даваше ми 90 точки, благодарение на коментара на Filkolev я докарах до 100. :)
Ако на някой му е интересно да види решението: http://pastebin.com/feU31YSh
Здравейте колеги,
И от мене малко решения, дават по 100 точки, и са във вида, в който съм ги предала на изпита:
Аз както винаги бъркам глупости....
най-дълго писах първа задача, 2-3 часа :) Защото destroyed bunkers са клетките с value < = 0, аз разбира се 2 часа броих < 0 само, и сменях хиляди други неща, не и стандартното за мен недоглеждане на условието...
Трета и четвърта ги направих за минути, втора - написах един ред от изчислението на индекса, забравих че съм го писала ...., не се оправих с отрицателните индекси докато не почнах цялото изчисление наново....
Изпитът не беше сложен, времето беше достатъчно - но съм си стандартно разсеяна :)
Върхът на което беше представянето ми на изпита по ООП - където забравих да си напиша override ToString() и съответно не печатах нищо :)
Моето безкрайно възхищение от подготовките за изпит направени от Фил, Наско и Данчо - понаучих се кое как се пише професионално, не по моята предишна пещерна технология.
На Rage Quit на някой да му се случи на 3-ти нулев тест да му изкарва 54 уникални символа, вместо 53?
Вече разбрах къде е бил проблема!
Фил го е написал по-нагоре :)
Да попитам резултатите от този изпит кога ще се отразят в акаунтите ни? Аз лично се явих за втори път с цел повишителен (успешно за моя радост), но все още в профила стои резултата от предишния изпит.
Предполагам до края на седмицата. Първо ще изкараме по ООП оценките, утре или в сряда, след това и от този изпит.
В тази връзка, поправителен (повишителен) по ООП планира ли се и ако да - ще има ли такса?
Поправка по ООП ще има в поправителната сесия в края на нивото, както за всички курсове. За поправителен изпит таксата е 20 лв. Advanced C# изпитът в неделя беше изключение.
Някой може ли да ми каже за що ми дава грешка при изпълнение?
03. Rage Quit - http://pastebin.com/gUGT2nsA
Здравейте,
Може ли някой да ми помогне да разбера къде греша в решението на Problem 3 – Rage Quit:
Аз съм tech modul и не сме взели много от нещата , които сте използвали за решаването й.
Очевидно по начина , който съм избрал няма да стигне времето, НО не разбирам, защо на 2,3,4,5 и 8 тест judge-a дава грешен отговор. (на 6,7,9 и 10 не му стига времето) - първите 3 теста са си ок.
Some help pls.