Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

rossrocks avatar rossrocks 5 Точки

Най-стария програмист

Здравейте, 

От известно време много взех да се увличам в програмирането и по точно в създаването на iPad  и iPhone приложения. Работата е там, че съм гоооола вода и че идеята няма нищо общо с реализацията на приложение. Вече съм на 30, работя в социалната сфера и имам 2 деца :)))))))). 

Искам да попитам, има ли тук из този форум ентусиасти, като мен които са били на по 30 години и тепърва са започнали с програмиране? Докъде са стигнали? 

От къде за Бога е началото на началото? Кое четиво е подходящо за хора, като мен и какво се иска, за да станеш наистина добър в това, което правиш? 

 

Много моля, за вдъхновяващи отговори. 

Поздрави 

Тагове:
5
Programming Basics
GoShow avatar GoShow 595 Точки
Best Answer

Здравей! Първо си далеч и то доста от най-стария програмист. Аз съм Георги и съм на 33. От най-първия випуск съм в СофтУни и тъкмо завършихме първата година от обучението си т.е. започнал съм на 32. Остави това ами се запознах с Цветан Ганчев, също от моя курс - потърси за него в сайта, ще откриеш доста интересни неща, та той тогава беше на 39 или 40 - ще те излъжа. Работя като web developer благодарение на СофтУни и на упоритостта си. Около 15 години бях професионален музикант в симфонични оркестри. Нищо общо с програмирането. Свирех на кларинет. Ето го и резултата от обучението ми:

https://www.youtube.com/watch?v=TtBQLILUTG0 

От 8 месеца работя и съм изключително щастлив от факта, ставам все по-добър и ще продължавам да уча! Как да започнеш - започни със СофтУни, купи и книгата на Наков и стъпка по стъпка. Виж дали всичко това е за теб, може и да не е, но ако имаш желание и потенциал, нищо не може да ти се опре! Приготви се за безсънни нощи и учене поне по 8 часа на ден, в противен случай просто става по-бавно, но вярвай ми - усилията си заслужават. Средата, колегите всичко е прекрасно и става все по-добре. Университетът се развива и разширява iма неща за изглаждане разбира се, но къде няма?!! Желая ти много успехи!!!

26
23/07/2015 16:00:53
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Здравей,

Обикновено началото на началото е... учудващо, началото :) От къде са се появили компютрите, на какъв принцип са работели, какви са били първите програми и че всъщност логически те не се различават от съвременните такива.

Обикновено, това че си на 30 не е фактор. В нашия випуск имаше и хора на повече години, на които им правя евала за огромния прогрес. Всичко е въпрос на лична мотивация и начин да определяш приоритетите си. Програмирането освен занаят е преди всичко и наука, която движи занаята. И като всяка такава, няма shortcut за изучаването си, т.е. ще трябва да приемеш факта, че през целия жизнен цикъл на професионалния програмист го има непрестанното учене, т.е. няма момент, в който си научил сет от неща и просто ги ползваш в продължение на 20 години.

Ако се увличаш в такъв тип приложения, просто не спирай да го правиш, докато реализацията не стигне идеята. Обикновено началният тласък изисква много време. Има една забавна статия по случая, която колкото и комично да звучи, е всъщност самата истина - http://code.tutsplus.com/articles/the-11-phases-of-a-web-developers-career-as-illustrated-by-memes--net-30840

Ще трябва, разбира се, в процеса на работа да прецениш кои са ти слабите качества. Да речем има хора, които примерно последните 10 години не им се е налагало да решават по-сложни логически проблеми и този тип мислене някак си е бил потискан, та им е трудно да направят връзката между 2 и 2. Други пък им е трудно да мислят в обекти и да си представят нещата обектно, съответно им куца т.нар ООП. Ако откриеш дали имаш и кои са твоите слаби страни, почни да развиваш тях, като си съставяш редица проблеми от такъв тип.

Но както казах, най-големите фактори са мотивацията и това да подредиш приоритетите си. Докато, например, на мен може да ми е по-лесно цял ден да стоя и да програмирам, защото нямам друго на главата, ти например може да имаш редица задължения свързани с работата и семейството, които да те откъсват от това. Трябва да успееш така да ги подредиш, че да имаш една солидна част от денонощието за учене и писане на програми. Ако наистина толкова много се увличаш, колкото казваш, то съм убеден, че ще успееш да намериш това време.

Успех и попътен вятър!

12
Nick1R1 avatar Nick1R1 115 Точки

Здравейте, аз съм на 29 в момента и започнах с основи на програмирането от Юни месец, абсолютно нищо не съм разбирал от програмиране преди това. Даже сега напусна работа за да мога да уча по-интензивно, надявам се след максимум една година да мога да си намеря работа, защото искам да започна ново начало, готов съм да работя за мног омалко малко пари, стига да ме търпят някъде. А и ти как го каза 30, все едно каза 50,60 ! Все пак сме на 30, не сме на 60, нали така?!?! :) Поздрави и успех

 

9
goldynne avatar goldynne 26 Точки

Като прочетох заглавието, реших, че ще видя нещо от рода на примерно 70-годишен човек, който иска да се занимава с това. :D Аз също съм на 30. Имам две висши образования - едното икономическо, а другото фотографско и се записах този месец на курса за QA. И двете ми образования нямат нищо общо едно с друго, нито пък с IT сферата, но предвид голямото търсене на кадри и интереса ми, вярвам, че ще успея. Да, QA вероятно е по-леко от самото програмиране, но аз вярвам, че с желание и мотивация човек може да стигне наистина далеч. А и не трябва да спираш да търсиш, докато не намериш твоето си нещо. И дори когато го намериш, независимо от възрастта, не трябва да спираш да се развиваш. Страхотно се радвам, че СофтУни предоставя такива възможности за учене и развитие, при това много от курсовете са безплатни. Това е истинско богатство, защото образованието и уменията никой не може да ти отнеме, а те ти дават възможност да вървиш напред. А като се има предвид, че това са умения, които в момента изключително много се търсят и ценят, мога да кажа само "Евала!" и "Благодаря!" на СофтУни. :) 

Успех!

6
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

В 21 век сме, светът се развива непрекъснато, професии се появяват и изчезват. Най-нормалното нещо на света е човек да си смени професията, когато реалностите го изискват или просто е открил нещо ново, което му е интересно. Да речем, че съм чертожник в строителна фирма. Казвали са ми, че с напредъка на софтуера, тази професия почти била изчезнала. И какво, да седя и да се вайкам, че вече няма работа за чертожници?

Баща ми за пръв път на 38 стъпи на кораб като моряк, на най-ниско ниво. На 50 беше капитан. И далеч не е изключение. Със старание и желание човек може постигне много, дори да не е започнал още на 19.

Аз също съм на 29. Мозъкът ни все още работи както трябва. И ако се поддържа качествено, има още дълго да работи. Сигурно половината студенти в СофтУни са хора като нас, с по едно висше, работили нещо друго и търсещи преквалификация. А по цял свят много хора се преквалифицират към софтуерния бранш. Просто има търсене.Така че изобщо не смятам, че си стар. Виж, с времето може би ще ти е трудно, предвид семейните ангажименти. По-трудно можеш да си позволиш да напуснеш работа и да се отдадеш изцяло на програмирането. Може би отделяйки по-малко време, ще ти отнеме по-дълъг период да усвоиш материята. Но е напълно възможно, ако имаш желание.

Успех!

11
infocell avatar infocell 26 Точки

Началото, за което питаш  е от самото начало! Много е важно да имаш стабилна основа, на която да стъпиш и да продължиш напред! 

И аз имам две деца, а на години съм на повече от теб и също, като теб работя! 

В момента съм второ ниво, което по новата програма е "Back-end".

Много е важно да знаеш какво искаш и колко е важно за теб! 

Какво според мен е важно да знаеш?

1. Да вярваш в това, което правиш!

2. Жената до теб също да вярва в това, което правиш ти! Много е важно да имаш нейната подкрепа и разбиране! Ще имаш много чести разговори за времето, което отделяш на нея и децата, което захванеш ли се - няма да ти стига за нищо! В един момент се свиква!

3. Безсънни нощи - в момента, в който всички заспят си на компютъра докато можеш да издържиш!

4. Много е важна дисциплината! Седнеш ли на компютъра - сядаш, за да решаваш задачи или да гледаш лекции! За всичко, което забележиш, че те разсейва си поставяш правила!

Давам ти пример - facebook, email и т.н. забележиш ли, че те разсейват си поставяш правило да ги ползваш в точно определено време и да му отделяш максимум " Х" време за тях.

Забравяш за всякакъв личен живот - пиене, кръчми или каквито и да е било забавления! Проблем ли е за теб? Много колеги от работата ми, след работа мислят само за пиене, а в същото време се оплакват, но нищо не правят за да си променят живота! Нищичко не правят, за да се развиват или образоват!

5. Борба е и то голяма! Знаейки, че нямаш много свободно време, някакси човек го ползва по-пълноценно. Не отлага за следващия ден!

Най-голямата ти борба ще е с времето! Няма да забравя, когато СофтУни се местеше в новата си сграда - малкия влезна в болницата заедно с майката. След работа търчах да взема големия от детската градина, а някои от вечерите ходех до болницата и в същото време гледах да уча, когато заспи!

Решиш ли да учиш - няма да си единствения с две деца, с житейските проблеми или да си "Най-стария програмист"! Винаги ще има хора, които ще искат да променят нещо в своя живот и да се борят за своята мечта! Да се занимават, с това което им е на сърцето!

Ще се бориш ли? Аз се боря и докато мога ще се боря! 

Дали ще успея? Не знам - надявам се, но знам, че ако не опитам и не положа усилия - със сигурност няма да успея!

13
eltop avatar eltop 15 Точки

Колеги, благодаря за темата и за надъхващите коментари! Аз също не съм "първа младост", имам страшно много ангажименти и използвам нощите за "четене, докато издържа". Често ми минават мисли и съмнения, дали ще се справя и дали ще дойде момент, в който повечето неща да са ми известни и познати и само да надграждам...Не съм се занимавала до сега с програмиране и т.нар. "Basic Level" ми беше първия допир с тази материя. Интересно ми е, харесва ми, искам да мога да се справям, но няма да крия, че ми е адски трудно. За мен е допълнителен стимул, това, което сте написали. Без да го съзнавате мотивирате и вдъхвате кураж и нови сили. infocell  заслужаваш да успееш и ти го желая от сърце! Пожелавам успех на всички! Благодаря Ви!

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.