Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
antonio_rtodorov avatar antonio_rtodorov 74 Точки

Excel - Помощ за написване на Macros

Здравейте,

искам да напиша Macros в Excel, обаче до колкото съм запознат езика, на който мога да го напиша е Visual Basic, от който нямам никаква предства. Имате ли идеи от къде мога да прочета нещо, да излгледам някой клип и т.н. ?  Дали е възможно макроса да се напише и на друг език или да се създаде по някакъв друг начин?

Много благоря!

Поздрави,

А>Т>

Тагове:
0
Общи приказки
Filkolev avatar Filkolev 4499 Точки

Макроси се пишат на Visual Basic for Applications (VBA), което е различно от Visual Basic. Потърси в гугъл, вероятно ще има решение на твоя конкретен проблем.

Аз съм гледал този туториал: ЦЪК.

Не е много интерактивен в смисъл, че повече има четене, отколкото писане, но на мен ми беше полезен да схвана в общи линии нещата. 

Обърни внимание на началните уроци. Там се показва как да запишеш макрос - т.е. в ексел си правиш каквото правиш и отзад програмата записва дейтвията ти и ги прави на макрос. Може след това да разгледаш кода, който се е получил, да видиш за какво иде реч. А ако започнеш да разбираш нещата може дори да зачистиш кода от глупости, които обикновено се появяват в така генерирани макроси.

1
VenelinGrozev avatar VenelinGrozev 130 Точки

Каква е задачата, която трябва да свършиш? Ако е за изкарване на някакъв репорт наличните формули са повече от достатъчни.

0
antonio_rtodorov avatar antonio_rtodorov 74 Точки

Задачата е следната:

1. Имам 2 екселски sheeta от единия искам да взема определена иформация от 2 колкони с определено име и във втория sheet искам да взема информацията пак по същия начин.

2. Имам да кажеме 20 реда, които ми трябват 10 реда и тези 10 реда трябва да се разпределят по 5 реда в 2 отделни ексела на база код примерно "Т21" и "T22", като другите 10 реда не ме интересуват.

3. В случая имам 10 000 реда, който трябва да се резпределят в 100 отделни ексела.

 

0
VenelinGrozev avatar VenelinGrozev 130 Точки

Така както си го написал изобщо нищо не разбрах :) Ако искаш ме намери в скайп вечерта да видим какво е и как да се направи.

0
antonio_rtodorov avatar antonio_rtodorov 74 Точки

Ако искаш дай ми майл или някакви кординати, понеже няма как да те намеря.

0
byclops avatar byclops 126 Точки

От време на време ми се е налагало да пиша прости макроси на excel. 

Тъй като нямам представа от VBA, съм ползвал следната технология: записвам с "record macro", с който правя нещо подобно на това което ми трябва, след което го отварям и преработвам кода според нуждите на задачата.

0
manito_17711 avatar manito_17711 46 Точки

Качи някъде в нета пример на изходния файл, на резултата (също файл) и критериите, по които се получава този резултат...и да видим дали ще измислим нещо...

Поздрави

1