Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Наръчник за оцеляване в SoftUni

Здравейте, колеги!

Публикувам тази тема, за да ви дам съвети (някои може да ви се струват очевидни) за това как най-лесно да продължавате напред в университета.

Понастоящем съм студент в софтуерната академия и имайки предвид, че изучаваният материал и методологията на обучаване са г/д едни и същи - смятам, че добрите практики на двете места биха били сходни.

1. Кодете - Без практика няма да стане. Колкото повече пишете и се упражнявате - по-добре. Научете се да обичате програмирането, не мислете за него като за задължение, а като за удоволствие.

2. Пишете си домашните - Пропускайте домашни само в крайни случаи. Писането на домашни ще ви накара да се сблъскате с проблемите, които възникват при решаването на дадена задача и те са тези, които ще ви научат на материала. Но не се ограничавайте само до тях. Винаги търсете какво повече да научите.

3. Състезание - В малка или голяма степен вие се състезавате с човека до вас. Стремете се да бъдете много добри, а не просто добри. Винаги се стремете на следващия изпит да сте по-напред в класацията от предходния.

4. Отборна работа - Участвайте в отборните работи когато има такива. Освен, че ще получите бонус точки - ще научите доста неща, ще се социализирате и ще тренирате работата си в екип, което е ключово умение за почти всякакъв вид работа.

5. Да ходя ли на лекция? - Тук въпросът според мен е спорен. Да, вие ще получите точки и за това ако сте записани присъствено, но трябва да прецените дали няма да ви отнеме прекалено много време да стигнете до залата, което може да употребите по друг начин (можете после да си я изгледате онлайн ако ви коства много да присъствате) или пък дали лекцията ще ви бъде от полза? Или пък сте по-ползотворни вкъщи сами? Доста пъти ми се е случвало да отида на лекция и да ми преподават материал, който вече знам, но пък и доста пъти ми се е случвало лекцията да е наложително важна!

6. Да оставам ли за упражненията? - Ако имате нещо неясно по материала и мислите, че не можете да го научите/намерите сами - да, непременно!

7. Ходете на подготовките за изпит - Ако има "задължителни" за посещаване лекции - то това според мен са подготовките за изпит. Освен, че ще видите решенията на някои задачи, ще видите най-добрите практики и хитринки, които може да прилагате/използвате.

8. Научете се да гледате на 1.5х - Ако гледате лекциите си онлайн - научете се да ги гледате на по-висока скорост. В началото може да ви се струва много трудно да се съсредоточавате и учите по този начин, но с времето ще свикнете и започнете да печелите времето си.

9. Форумът, моят приятел - Най-много неща може да научите от тук. Било то по някакви организационни въпроси, решения на задачи, трикове, хакове и т.н, в доста случаи форумът се явява най-правилното място. Споделянето прави силата.

10. Научете се да търсите в Google - Бързото и ефективно търсене в Google е едно от най-важните умения за всеки софтуерен инженер. Много често (дори и по изпитите в SoftUni) ще ви се наложи да правите нещо, което нямате никаква идея как става - бай Жужъл е този, който ще ви помогне.

11. Намерете си Code-buddy - Намерете някого с когото да обсъждате програмирането. Най-добрият вариант е ако е някой ваш приятел. Много хора ще ви кажат да не се вманиачавате до такава степен и да не говорите за работа докато сте навън за развлечение, но аз ще ви посъветвам обратното. Практикувайки това вие постоянно ще научавате нови неща от другия, ще предавате своите знания и понякога магически ще се сещате за решения на задачи, на които сте си блъскали главата часове наред, просто защото събеседника ви е казал нещо, което подсъзнателно е активирало мозъчните ви гънки в правилна посока. Голяма вероятност има и също с този човек един да работите заедно, тогава хилядите разговори с него ще са много полезни, защото ще сте се научили да се сработвате много добре и продуктивността ви ще е доста висока.

12. Sleep is for the weak - Не се ограничавайте само до светлата част на денонощието. Ако имате умението да спите малко и да сте достатъчно продуктивни ще ви е голям плюс. Но не прекалявайте, липсата на достатъчно сън ще ви накара да пишете спагети код и ще ви направи по-малко продуктивни. Ако лягате следобед, за да доспивате, то се уверете, че го правите за "правилно" време. Легнете за 20-30 мин следобедна почивка или за по-продължително наспиване от около час и половина - изместването от тези граници в общия случай ще ви накара да се събудите замаяни, уморени и непродуктивни. Има научни обяснения за това - може да се поразровите в нета ако ви е интересно.

13. Направете си пищови - На изпитите можете да ползвате всякакъв код, който сте си приготвили предварително. По този начин ще си спестите време от писането му. За голяма част от задачите ще знаете какво точно ви трябва още преди самия изпит - подгответе си го!

14. Проекти - Работете по собствени проекти. Освен, че ще направите нещо, което ви харесва, ще научите много неща, ще се упражнявате и т.н и т.н - един ден когато си търсите работа - множеството проекти, качени в някоя Source Control система ще ви помогнат да бъдете забелязани.

15. Не забравяйте развлечението - Не забравяйте, че все пак сте хора и трябва да се забавлявате и разведрявате. Най-продуктивни ще бъдете тогава когато сте щастливи и отпуснати!

16. Keep Calm and Learn to <Code> - и никога не се отказвайте!

Успех!

52
Общи приказки
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

5 - Според мен е здължително да се ходи на лекция. Много повече неща се научават пък и винаги можеш да зададеш въпрос :) за нещо което не ти е ясно или пък нещо което виждаш няколко начина как да се направи но не знаеш кой е по-правилния.

6 - Оставането на упражнение също е много важно. Дори да нямаш въпроси и всичко да ти е ясно можеш да помогнеш на някой който има затруднения. Споделяне на знания :)

Социалната част е много важно нещо за това и двете точки според мен е по-скоро отиди отколкото не.

Поздрави.

3
Ivaylo.Il avatar Ivaylo.Il 226 Точки

"12. Sleep is for the weak "

Не съм съгласен с това, научно е доказано, че правилните почивки увеличават продуктивността. 

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки
Прочети го цялото, дал съм съвети и за това, не казвам да не спите :D :)
3
Yulia avatar Yulia 1346 Точки
Хаха, браво! Много точни съвети, макар и да изглеждат спорни на пръв поглед. Усмихна ме и мен 12-та точка, ама си е true!
2
LenaB avatar LenaB 112 Точки

Чудесно синтезирано!

Дали може да се направи подобен синтез и за изпита? Например:

Кои са най-удачните източници (освен Гугъл)?

Идеята за пищовите е добра, всичко ли се разрешава обаче? Не ми стана ясно наистина ли можем да ползваме абсолютно всякакви източници (писмени и онлайн).

Идеи за примерни задачи, примерен изпит?

Доколкото разбрах можем да си пробваме всички кодове на място, т.е веднага ще е ясно дали сме се справили със задачата си? И то ще стане преди да я предоставим като готова?

Виждам, че има много студенти от Телерик, доста запознати с изпитите. Честно казано това ме учуди - не са ли минавали стартово ниво там? Защо им е да идват на подготвителния курс? Това от чисто любопитство, иначе всеки сам има право на преценка.

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Здрасти, може да се ползват всякакви източници без да общуваш с някого. Писането по форуми и използването на чатове е забранено. Примерни задачи (C#1): Цък

Да, за повечето курсове (подготвителния е такъв) резултатът става ясен на момента. За готово решение се смята това, което е изпратено последно.

Подготвителното ниво трябва да го запишат всички онлайн(ако не искат присъствено) и най-вероятно повечето споменати от теб академисти просто участват в обучителния процес помежду (ако са още студенти в академията), за да споделят знания и да свикнат с обстановката и тук. :)

2
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки
Абсолютно всичко е разрешено да се ползва по време на изпита, изключение прави помоща от 2-ри лица.
2
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки
Първите 7 точки, казано по просто, са да пишем... Измисляме си нещо, търсим как става в гугъл, пишем го, обясняваме си го защо това е тук, какво прави, какво действие има и тнт. Всичко става чрез писане. Ако чакаме само на домашни и това е, може би няма всички да си вземем изпитите от решение само на домашни. :)
1
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки
Ще дойде време когато ще си жертваме 110% от времето и пак няма да ни стигне за да можем само да си решим домашните :). Но наистина когато ни остане свободно време това е верния път!
2
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Много ми хареса съвета да гледаме лекциите на 1.5 скорост. Веднага тръгнах да пиша въпрос как става това, но си викам чакай да питам "чичо Гошо" (Google) и той каза че трябва да си активирам HTML5 плеъра от тук за да имам  в настройките Youtube опции за скоростта иначе не става. Успех на другите колеги в оцеляването в SoftUni.


1
ZloboMiR avatar ZloboMiR 50 Точки
Аз бих предпочел по-плавни настройки - 1, 1.1, 1.2 или дори със стотни, някой може да иска и над 2х, но Youtube явно не могат си позволят дизайнер с моята креативност. :P Никакви допълнителни ресурси няма да коства.
0
milen8204 avatar milen8204 296 Точки
 ZloboMiR след като завършиш SoftUni, пък и защо не и по-рано, може да напишеш някой плъгин за браузъра си (ако въобще е възможно идея си нямам), в който клиповете в "тръбата" (Youtube) да вървят с желаната от теб скорост :) и да натриеш носа на дизайнерите им ;)

1
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Стана ми интересно и след известно време търсене:

Намерих този extension, променя се през 0.25х, за наша радост е open source - цък

Съответно ако влезем в speedcontrol.js и променим 103 и 105 ред, можем да зададем исканата от нас скорост.

След това, за да си спестим качването на приложението в app store-a, можем да последваме този guide, за да инсталираме плъгина :)


2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.