Loading...
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Малко изисквания към лекторите

Здравейте колеги,

с нетърпение очаквам курса по Web Services and Cloud. Дано не звучи много geek :) Имам няколко молби към лекторите и екипът, структуриращ материалите за онлайн студентите. Моля, говорете по-силно и не мрънкайте на носа си, нагласете микрофоните така, че да има хубав звук, а не като си извърти главата някой и да се чува неопределен шум. Освен това, когато има въпрос от присъстващите е добре да го повтаряте, защото на видеата нищо не се чува от залата (все пак няма микрофони на присъстващите студенти), това е  no brainer, но често го правите. Няма да посочвам кой най-често ги прави тези неща, ама като сте излезнали да преподавате, моля вдигнете децибелите и говорете отчетливо. Има и такива, които бих искал да похваля, но нека да е обща препоръка. Освен това лекциите, които са с камера, са абсолютно излишни. Нищо не се вижда на екрана. Надявам се също така да вземете предвид факта, че випускът, започнал в началото на годината не е вземал ООП и advanced#C.

     Такива обяснения "ама той само интерфейси и наследяване трябвало и да си изгледяаме по някоя лекция", а от фронт-енда нямало нищо, не са сериозни. Филип Колев обърна внимание, че през този курс това ще бъде взето предвид от лекторите. Не се сърдете, а се стегнете малко и започнете да оценявате конструктивната критиката, защото тя ви бута напред, а не фалшивите любезности във форума. 

Тагове:
17
Предложения и проблеми 10/08/2015 14:30:44
a_rusenov avatar a_rusenov 1103 Точки
Best Answer

Всичко казано се взeма предвид, дори планираме въведителни лекции за някои неща в ООП, unit testing, mocking и асинхронно програмиране. Благодарим за обратната връзка.

12
10/08/2015 18:14:02
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Благодаря братле, е това исках да чуя :)

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Хейт градивен хахах харесаха ми таговете :) Само да вметна, че видеата от камерата имат смисъл, защото понякога е важно да се съсредоточиш в лектора, а не толкова в екрана :)

1
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Аз жени лектори не съм гледал досега :)

18
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Да споделя, че аз видео от камера съм гледал само в случай на липса на такова от скрийнкаст. Та може би само за това имат смисъл - backup на Camtasia-та :) 

5
dimityr.jechev avatar dimityr.jechev 198 Точки

Съгласен съм,аз съм много по-концентиран като гледам видео от камерата,но кофтито е че звука тогава е много по-зле.
Дори с моя лаптоп,който има  повече звукова мощност от повечето е трудно да чуя нещо.
ПС:Мислили сте,за стреамване на лекциите в някоя онлайн платформа и да има 10 минути,ако има онлайн гледащи и  имат въпроси,да ги задават  ?

0
10/08/2015 15:12:03
DiyanTonchev92 avatar DiyanTonchev92 231 Точки

Чак да са напълно излишни лекциите, заснети от камерата, е пресилено. При по-теоретичните лекции е добре да се вижда лектора, защото е отегчително да гледаш един слайд 20-на минути. Когато СофтУни беше в старата си зала, се виждаше доста добре екрана и си беше наред всичко, даже гледах предимно от камерата. Може би screencast + едно малко "прозорче" отстрани, където да се вижда лектора, би било добро решение. Иначе за лекторите - да, определено има случаи, когато нищо не се разбира или чува, особено ако се пусне видеото на по-висока скорост (както съм свикнал) съвсем става зле положението, но не и като да няма лектори с много ясна дикция де. 

3
10/08/2015 18:24:37
quickben avatar quickben 966 Точки

Аз досега лекция в която да не мога да чуя добре какво се говори не съм гледал :)

"Такива обяснения "ама той само интерфейси и наследяване трябвало и да си изгледяаме по някоя лекция", а от фронт-енда нямало нищо, не са сериозни."

Според мен не е сериозно да не сте обърнали внимание на ООП-то, на миналия изпит от вашия випуск се явиха много малко хора, другите нямате право да се оплаквате, че не знаете ООП. Ами научете го, за 2 седмици лекции и писане много може да се научи ама си е друго да пиеш биричка на плажа и да учиш 1 седмица преди изпита :) Смисъл да се обясняват базови неща по време на лекция в трето ниво за мен е несериозно. Опресняване е приемливо, но лекцийте са достатъчно дълги и без да се говори 2 часа за нещо което сме го учили.

Ако от екипа смятат, че ще ви трябва 1 час ООП за всяка лекция да ги направят отделни хората да знаят кога и за какво да идват.

-6
10/08/2015 19:24:53
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Радвам се за теб, че чуваш лекторите. Хората с твоя слух са малцинство. Относно ООП-то нещо не мога да те разбера?!? Кои сме тия другите? Аз си се явявам на всички изпити. Въобще... кво каза сега? Нищо. Аз не съм учил никакво ООП, какви ги говориш бе човек?!? Изказваш се неподготвен

2
10/08/2015 19:35:21
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Опита се да ти обясни това, което и аз ти казах в предната тема, че вашия випуск, след като приключи бившето ниво 1, трябваше да карате 2 седмици от ООП курса със сегашното ниво Fundamental. И който си е минал лекциите и домашните от тия има-няма 4 лекции хич няма да го притеснява ООП-то. Вместо това на въпросните лекции видях няколко човека от випуска, разбира се - отличниците. А останалите ще се оплакват, че не знаят какво е клас, интерфейс и наследяване и сега ще се губи лекторски ресурс и време за базови неща, от които трябваше да имате поне представа (ако всички, а не само стипендиантите бяхте отделили въпросните 2 седмици).

0
quickben avatar quickben 966 Точки

Дърпаш лекцията(youtubedownloader), пускаш я през любимия ти плейър, цъкаш най-доло в дясно на кодеците които се пускат когато се пусне каквото и да е видео, даваш на ffd audio.. и така ще имаш слух като моя :) Аз не го правя, че всичко си чувам, но някой хора така се оправят когато нивото им е ниско.

Тези другите са хората които са от вашия курс и не са имали 1 месец ООП курс и въпреки това са имали възможност да го научат по време на ваканцията и сега "плачат" че трябвало много ООП, сиреч който си търси оправдания си ги намира, аз познавам много хора от вашия випуск и половината знаят повече ООП от мен :)

Аз съм на 4-та лекция от курса който започва утре, може би и 5-та и досега повече ООП от това което се искаше за EF не съм видял да трябва.

0
10/08/2015 19:44:51
gartin avatar gartin 73 Точки

Един съвет към лекторите: моля говорете по-бързо, че ми идва бавно после в YouTube на 2x Speed :)

Сега сериозно:
Колега, и аз съм бил на твоето място. Преди време карах подобен курс онлайн и съм наясно, че липсата на живия контакт с лекторите, бавните отговори във форума, понякога претупаните лекции, незаписан материал, лошо качество на записа и тн са изнервящи и могат да те накарат да се вкиснеш.

Въпреки това нета е пълен с ресурси. Има страшно много за гледане, четене, обсъждане по форуми. Аз откакто съм почнал в СофтУни (имай предвид, че и аз съм от випуска без ООП и Advanced C#) не си позволявам да почивам много. Работя на пълен работен ден, а Събота и Неделя обикновено гледам лекции, пиша домашни, чета и наваксвам. Всичко е въпрос на приоритети. Накратко...възможно е.

Карай го по-философски :)

1
10/08/2015 21:20:10
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Проявявам претенции с цел да се подобри качеството на образованието. Това, че има много материали в нета какво общо има? По тая логика дайте само на изпити да ходим и да гледаме от страшно многото материали в нета. Предлагам съвсем разумни неща за по-добро ниво на преподаването. Ако никой нищо не изисква и само мълчим, карайки го философски, докъде ще стигнем. Не казвам, че не е възможно, но ето ти един дълбоко философски въпрос: защо да е по-трудно, като може да е по-лесно? За да ни е гадно :) ? 

2
10/08/2015 21:43:36
gartin avatar gartin 73 Точки

Проявявам претенции с цел да се подобри качеството на образованието. Това, че има много материали в нета какво общо има? 

Пишеш, че си схванал интерфейсите не от лекции, а от туториал на Майкрософт. Значи има общо.

Предлагам съвсем разумни неща за по-добро ниво на преподаването. Ако никой нищо не изисква и само мълчим, карайки го философски, докъде ще стигнем.

В темата се включиха и Наско, и RoYal, и Фил, което ме кара да си мисля, че са прочели и ще вземат под внимание препоръките. Всичко останало е разтягане на локуми и доближаване до теми тип UjasUjas, Thoughts и тн.

"С какво може да бъде измерена мъдростта? - Прирастът на мъдростта може да се измери най-точно според отслабването на жлъчта." 

 

0
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Ми благодаря за мнението , че разтягам локуми, ама ти писа и аз отговорих. Сега нямало смисъл да пишем повече... 

 

0
a1mbiser avatar a1mbiser 63 Точки

Аз лично ползвах някои от видеата от камерата за звук пък си гледах скрийнкастовете когато звукът не е на ниво така че според мен не са безполезни дори имах идея да ги напасвам звука от камерата към видеото от скрийнкаста и да ги ъплоудна за да ги има с по-хубав звук но пусто време все не стига :)

0
11/08/2015 04:14:29
thepowerof4 avatar thepowerof4 98 Точки

Дано наистина да бъдат чути поне някои от препоръките. Лично аз не очаквам подобрение. От доста време се наблюдава тенденцията да бъдат "спъвани" онлайн студентите спрямо присъствените, предполагам просто защото сметките с приходите на Софтуни не излизат - разликата между присъствено и онлайн е прекалено голяма и бройката присъствени явно не е достатъчна. Абсолютно нормално е присъствените, плащайки повече, да получават повече. Проблемът за мен е, поне според мои наблюдения, че това се прави с дребни "циганийки", напук на онлайн студентите, а не с произтичащи по естествен път процеси, които биха облагодетелствали присъствените. Примерно, преди част от оценката на присъстващите се формираше с присъствие - 5%. Сега тези 5% са бонус над останалата оценка - директно 5 точки отгоре. Отделно до 5 точки отгоре за участие в лаб. Сумарно - 10 точки или единичка от оценката, ако разбирам правилно? Това са все промени, които се случиха в по време на обучение, а не от самото начало, когато решаваш кое, как, какво, къде...
На една от лекциите (видеото), един от лекторите искаше да реши примерна задача и за малко да подхване лаб-а. После очевидно се усети, че решението на лаб-а не трябва да е достъпно за онлайнерите и след рязко и мълчаливо чудене, реши друго. Ми, ОК. И други такива нещица, които с времето се натрупват и оставят един такъв привкус... коренно противоречащ на уж изповядваните от СофтУни принципи на отвореност и позитивност, прокламирани в курса Тиймуърк и Персонални Умения.

А пък в тази тема, вместо смирение и обещания за решаване на един толкова тривиален проблем, дъвкан във форума от толкова много време, виждаме рекламиране по косвен начин на ползите от присъствието в залата.

Отделен въпрос е и дали някой ме е питал за цената, която плащам за онлайн обучение. По мое мнение (и почти всеки, с който съм споделил) е ниска и аз бих плащал повече, стига да знам, че Софтуни искрено би вложило всички усилия да ме научи. И това трябва да го мисли Наков, барабар с другите 99 проблема на бизнеса :). Дали с това си мнение съм представителна извадка за останалите, или изолиран случай. Ясно ми е че е бизнес и утопия няма как да се постигне, но трудно може да ме накарате да се емна на този етап в живота до София, за да присъствам в 3 от 7 дни на лекции. За което бивам "наказван" - дали наистина умишлено (минус 5 точки за неприсъствие и минус до 5 точки, за неучастие в лаб-а, щото не давам плащам достатъчно), или от паласпурщина при записите на видеата, все тая - резултатът е негативен. Софтуни, друг колега го е казал точно - благодарен съм Ви много, но...

5
11/08/2015 09:46:21
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Първо да кажа, че и аз съм онлайн.

Не мога да разбера какъв е твоя проблем с точките? За някакво класиране ли се бориш? Това класиране къде ще го показваш/ползваш после? Ако си знаеш материала и си направиш изпита пак си получаваш отличната оценка, съответно сертификат. Това как се образуват оценките на присъствените какво ти пречи и с какво нарушава твоя комфорт?

В крайна сметка не са ли по-важни знанията, които придобиваш...

ПС. Правело се всичко напук на онлайн студентите - не искам да обиждам никого, ама наистина големи конспирации се раздуват напоследък smiley 

И да добавя - нали се сещаш, че колкото повече онлайн записани има, толкова по-добре за СофтУни - за онлайн студентите нямат почти никакви разходи и увеличаването на броят им не е свързан с увеличаване на разходите на СофтУни /с изключение на малко повече консумация на ток по време на изпитите/. Покриват много по-голям пазар и генерират съответно повече приходи /пак да кажа - без кой знае какви разходи за тях/. Та със сигурност нямат изгода от отказване на онлайн студентите от този тип обучение.

7
11/08/2015 11:24:36
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.