Loading...
odesis avatar odesis 26 Точки

Призовавам към колегиалност при проверката на домашни

Колеги ,моля бъдете колегиални при проверката на домашни на другите курсисти. Днес един човек беше получил много гаден коментар към домашното си, макар да е вярно, а се оказа, че в миналото и други са получавали. Разбирам, че сме конкуренти в известен смисъл, но нека все пак на първо място бъдем Хора. Някои сме напълно начинаещи и така или иначе имаме притеснения дали се захващаме с нещо продуктивно. Коментари от сорта "По -добре се откажи, не ставаш " , какъвто се е случвало да се получават преди време, могат да подействат силно демотивиращо. И ако призивът ми коментарите да бъдат обективни, без излишна злоба и избиване на комплекси, не ви трогва по никакъв начин, то замислете се , че и на вас някой може да ви напише подобен коментар. 

19
Programming Basics
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Ползвайте в такива случаи единствения засега инструмент - маркирате коментара като Некоректен и Неполезен.

5
sekwent avatar sekwent 22 Точки

На такива "ставащи" искрено им пожелавам Чутовен провал във всяко начинание :)

5
xezzy avatar xezzy 27 Точки

С това позитивно и градивно пожелание как се разграничаваш от тях?

0
sekwent avatar sekwent 22 Точки

Всекиму според заслугите. Айде ще смекчим присъдата с "докато се научат как да се държат с хората" :)

0
remote87 avatar remote87 121 Точки

Odesis принципно съм съгласен с теб, НО / и то едно много голямо НО /, ако аз получа такъв коментар на първото си домашно и се откажа, защото някой ми е написал "не ставаш" - все ми се струва, че наистина е така.

Хора всякакви, написал ти коментара - написал го, но ако ти се предадеш на първата спънка и то заради един тъп коментар на човек, който си мисли, че се пука по шевовете от знания и хвърля такъв тип коментари, то явно имаш проблем с мотивацията като цяло. Това го пиша за колегите, на които ще им подейства демотивиращо нещо такова, ако се случи - колеги, ХИЧ ама ХИЧ да не ви пука! Ако искате, ама наистина искате да научите програмиране, нищо няма да ви спре да го постигнете, най-малкото пък факта, че някой не бил на кеф и минава basic за N-ти път или е учил програмиране преди това и му се струва всичко елементарно до момента, и видиш ли, си казал "тоз пък тея тъпотии не може да реши, къде е тръгнал да става програмист". Мен лично един такъв коментар на домашното няма да ме демотивира, напротив - ще се амбицирам да изкарам макс точки и да знам, че въпросния е или на моето ниво за момента или по-ниско...., но както казах, това си е вече проблем с личната мотивация.

Поне аз така мисля.

Успех, колеги!

8
odesis avatar odesis 26 Точки

Remote, разбира се, че е добре да не се връзваме на подобни злонамерени коментари, както и като цяло в живота не трябва да сме подвластни на мнението на непознати. Само че в такива случаи остава един неприятен послевкус от това с какви хора сме заобиколени в групата/курса/колектива. Разочароващо е от чисто човешка гледна точка.

0
remote87 avatar remote87 121 Точки

Съгласен съм, но тук навлизаме в един доста задълбочен психологически и философски въпрос: ако се замислиш, всъщност сме заобиколени от такива хора не само тук, но и в ежедневието си. Може би въпроса е и политически, че умишлено се изменя народопсихологията на средностатистическия българин: да си пие ракията вечер, да псува и да ходи да бъхти, но да е достатъчно тъп, за да не прави нищо друго освен да гласува и да го мачкат. Извинявам се, малко се отплеснах от темата: мисълта ми беше, че този проблем го има изобщо в държавата, но има непоправими непокисти и оптимисти като мен / надявам се да има повече такива хора /, на които не им пука за хорското мнение и колкото повече ми казват "не можеш" и "не ставаш", толкова повече се амбицирам. Това се опитах да обясня и на колегите, че ако искаш нещо, ама наистина го искаш - няма сила, която да те спре! 

 

0
Jinjaar avatar Jinjaar 348 Точки

Подкрепям те напълно, но за съжаление винаги ги има тези злобни и комплексирани коментари особенно на Programing Basics не обращай внимание оценяваш ги с Некоректен,Неполезен и подминаваш.Вярвайте в себе си и не губете мотивация, ако наистина го искаш и вложиш много много труд няма как да не се научиш.В по горните нива не мога да се оплача по скоро коментарите  са "Браво колега справил си се отлично поучаваш висока оценка".

2
antonio_rtodorov avatar antonio_rtodorov 74 Точки

Здравейте,

подкрепям супер много тази тема, защото за мене лично е некоректно да пишеш негативни и реторични коментари дали било за домашни и каквото и да било друго. Нали това е целта на домашни и обучението като цяло, да си помагаме, да си посочваме грешките, ако има нужда да обясниме повториме, потретиме. Забелязъл съм, че хората, които имат достатъчно опит в тази сфера, непрекъснато наблягат на факта, че непрестанно трябва да се учи, да се чете, да се практикува и т.н. Тука идва и хубавия момент, че когато си сбъркал някъде хората, които имат познания винаги ще помогнат (поне мен никой, никога не ме отпратил за зададен въпрос или ако съм допуснал някаква грешка, не е постъпвал арогантно или негативно).

В заключение искам да кажа на всички, които са получавали такива коментари, не се притеснявайте щом сте получили лаконичен и негативен коментар е твърде вероятно човека, който го е написал да няма нужните познания, иначе щеше да ви помогне и покаже грешките.

Поздрави,

3
PavelManahilov avatar PavelManahilov 216 Точки

Хора свиквайте :) Единственото което може да направите по случая освен да оцените коментара, е да си учите редовно и накрая на изпита да си изкарате 500 точки. Там тези коментари няма да имат значение :)

2
NedNikolov avatar NedNikolov 45 Точки

Здравей.
   Изчетох коментарите и съм съгласен с всички, трябва лоялност, големи хора сме и злобата тук е не на място. Аз лично попаднах на домашно, което не беше едно от най-добрите, но подробно обясних грешките в коментара, все пак тук всички сме с една цел: да се научим на нещо, а как ще стигнем до там, пътя е ясен; като си помагаме, като не злобеем, като си даваме полезни съвети.
   Също така вярвам, че когато някой е допуснал грешка и като коментар му е обяснено подробно къде греши, че няма напук да даде некоректен, защото него не може никой да го учи. Щом има злобни хора от типа: "Твоя код не става, по добре се откажи" има и такива, за които споменах, НО знам че в СофтУни ние позитивно мислещите и с готовност да помогнат хора сме повече, много повече и заедно ще си помагаме и успеем.
   Недялко

4
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Много докачливи сте станали laughНа мен като ми кажат или напишат това само повече ме амбициратsmiley

Макар , че това отдавна не ми се е случвало.Щом съм решил да се занимавам с нещо - значи ставам и няма сила която да ме спре yes

3
IroncladFist avatar IroncladFist 0 Точки

В крайна сметка тук се стига до една стара философска истина за това колко гаден, егоистичен и/или завистлив е българина. И на мен не ми допада особено вариантът колеги да оценяват един друг, защото може някой просто да е л*йно и да гледа да прави на другите мръсно за удоволствие. Обаче така стоят нещата, вероятно занапред ще се доусъвършенства системата за оценяване на домашни, в смисъл да се хващат такива toxic "студенти".

А ако някой от въпросните гадини чете му кажа нещо. До колкото съм запознат в софтуни няма капак за броя студенти, т.е. като цакате нарочно слаби оценки, вие не подривате конкуренцията, а просто не помагате на хората. И като цяло е положително за всички във ВАШАТА среда, нивото на хората да е по-високо.

0
hcenov avatar hcenov 10 Точки

Здравейте,blush

много внимателно прочетох тези коментари и мога за кажа, че трябва да се подкрепяме и не мисля, че трябва да има отрицателни коментари. Да всеки има определени качества, които показва след време. Всеки колега по-различен начин показва какво може, но не веднага. Мисля, че щом се е записал значи иска да промени нещо за себе си и не е коректно да бъде демотивиран - напротив обратното. След време когато напредне той сам ще започне да си открива грешките. Благодаря на всички, че коментирате и отразявате, това което мислите, а това малко или много помага.

БЪДЕТЕ КОЛЕГИАЛНИ КЪМ ВСИЧКИ smileywink

Поздрави!

1
23/08/2015 18:58:55
Stanislava96 avatar Stanislava96 4 Точки
Здравейте колеги! Напълно съм съгласна с всички, изразили мнението си. Бих искала само да кажа на всички, които са получили некоректни отзиви за труда си, че все пак тези "лоши" колеги също са тръгнали от някъде...всъщност от нулата. Никой не се ражда научен! И в началото на убочението си може би те също са били доста безнадеждни случаи, но когато мотивацията надделее сред всички емоции успехите се появяват много бързо. Да, вярно е, че на всеки човек му е нужно различно време за усвояване на материала и един може да намери решение на проблем от едно прочитане на задачата, а на друг ще му е нужно малко повече, но нали затова сме тук, за да успеем с ОБЩИ УСИЛИЯ ДА СТИГНЕМ ВСИЧКИ ДО ВЪРХА. Пак казвам НИКОЙ не се е родил прохрамист и ВСЕКИ е тръгнал от нулата и НИКОЙ НЯМА ПРАВО да НАКЪРНЯВА иначе все още не много високото самочувствие на прохождащите в тази област. Аз например съм напълно начинаеща в програмирането и не съм с безупречно домашно...имала съм късмета оценка да получа от ЧОВЕК, който с напълно ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ пряко ми е назовал и обяснил грешките и сега следва аз просто да се подобря и да не ги допускам занапред. Благодаря! Лек и спокоен ден на всички :)
0
remote87 avatar remote87 121 Точки

Здравей, Станислава!

Извинявам се, че така пред всички ти пиша, но няма форма за лични съобщения все още. Не го пиша, за да ти се подигравам, а както каза ти, със съвсем добри намерения: пише се "ОбУчение", а не обратно. Понякога в бързината и аз се бъркам, просто да го имаш предвид, понеже много се набива в окото / поне на при мен е така / и ако пишеш някъде по - официален текст, ще се изложиш много :)

Успех!

0
23/08/2015 21:13:51
Arkoson avatar Arkoson 3 Точки

Здравейте! Малко ще избягам от темата.

Засега проверих 16 домашни, от тях 5 бяха правилно решени, другите с по 1-4 грешки (само 1/3 са верни). Идеята ми следната, всеки от нас при решаване на домашно приложи някакви усилия, някой сам решавал, някой сам копи-паствал, но всеки си мисли че неговото решение на домашно е вярно. И сега, по време на проверка, след като видиш чуждото домашно, което различава се от нашето, ние ще мислим, че грешните отговори в чуждо домашно, най вероятно без да се усъмним в самите нас. Следователно, ние без да се усетим, ще даваме грешни препоръки и забележки на други хора, които вярно си решили задачи. Първо, ще заблудим хора, второ, след като извършим бая работа по проверка на домашни и чак след това да разберем, че ние сме давали грешни препоръки, мисля че това няма да бъде много вдъхновяващо. (Не давам себе си за пример, домашно съм решил без грешки и никого не съм заблудил при проверка. Е, надявам се ;) )

Дали ще бъди правилно, след като изтече срока за домашно, да се дават верни отговори в форума или някъде другаде, и хора, желаещи да проверяват чуждо домашно, да са убедени, че тяхното е вярно. Или за други домашни за напред в бъдещо обучение, написани в VS, това вече няма да важи и там ще има два варианта, програма работи и изкарва верния вариант или програма не работи, а кой по какъв начин написал програма не е важно?

Надявам се успях точно да донеса мисълта си.

Благодаря за внимание и успех в бъдещо образование.

2
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Трудно могат да се дадат "верни отговори", понеже една задача по програмиране има много начини да бъде решена. Добър начин за проверка е да тестваш кода си с дадените примери от задачите. Не гарантират 100%, че всичко ти е вярно, но дават някаква идея. По-нататък, в ниво Фундаменталс, ще имате курс по Качествен програмен код и там ще учите за тестване по-подробно.

0
Jinjaar avatar Jinjaar 348 Точки

Здравей колега хванах ти мисълта но не нужно да се съмняваш в себе си.Виж решаваш си домашното, виждаш си примерите и сравняваш резултатите, задачи различни много както и различни решения.Аз си спомням че в началото на Java Bsics бях използвал Array.Sort( ) в една от задачите и ми бяха направили забележка защо не съм си измислил сортирашт алгоритъм , а съм ползвал готови функций ( което не се искаше в условието ).Та моята мисъл е от домашните на колегие ни можем само да се учим, защото всеки има различен подход към някой задачи и ще научиш нещо ново което не си знаел.Когато поучиш критичен коментар  виж прав ли е човека, обосновил ли се е , виж си кода у теб ли е грешката, и прецени как да постъпиш.

Поздрави и продължавайте напред :)

0
23/08/2015 23:19:49
nievg avatar nievg 0 Точки

Идеята да се дават отговорите е добра точно заради опасността от неправилен подход.
В новото домашно използвах Math.Pow(1234,0.5) за да пресметна корен квадратен :).

Всъщност по колко домашни трябва да се проверят от всеки?
 

Не мога да повярвам, че е възможно някой да прати толкова груб коментар на домашно.
За един млад човек това може да бъде убийствено.
Не мисля, че сме конкуренти, но дори и да сме нищо не пречи да сме човечни
Нито един успех не може да оправдае загубата на човешки облик

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.