Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Резултати от изпита по QA Fundamentals - налични

Здравейте,

Искам да ви уведомя, че точките от изпита, респективно оценките за курса и класирането в него са готови. Можете да намерите резултатите си във вашия профил, подменю Отворени курсове -> QA Fundamentals.

Кликайки стрелката най-в ляво може да видите точките от изпит, мястото в курса и също така кратък коментар (кликайки върху резултата под колона "Резултат от изпит")

За съжаление двама колеги от явилите се на изпит бяха хванати в преписване и съответно техните резултати анулирани.

Много се радвам, че курсът имаше такъв интерес, надявам се изпитът да ви е харесал, а дано и резултатите също. Който не е успял да се яви на изпита, а е заплатил, може да се яви на втората дата безплатно. Който не е доволен от оценката си също може да се яви на втората дата с допълнително доплащане 20 лв.

Всички, които имат оценка над 5,00 могат да открият своя сертификат в Профил - Сертификати. Честито!

Обмисляме да направим второ издание на курса, както и да го разширим. За момента са само планове, при по-конкретна информация ще бъдете уведомени. Всякакви предложения за идното издание, препоръки или критики към текущото са добре дошли :) Ще ви бъде изпратена и анкета, която да попълните относно впечатлението си от курса.

Желая ви лека и успешна вечер, както и добро начало (продължение) на седмицата,

Иван

15
QA Fundamentals
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки
Best Answer

Здравейте,

Някои от по-сериозните функционални и секюрити бъгове, които съществуваха в проекта от редовния изпит бяха

1. Показват се еднакво рейтнатите албуми на хоум пейджа, което ги прави повече от 3, ако има два или повече с еднакъв рейтинг

2. Няма странициране при албумите

3. Няма странициране при снимките

4. Собственикът на албума не може да го едитва или трие

5. Собственикът на снимката не може да я едитва или трие

6. Няма дроп даун с категориите, когато създаваш албум и трябва да уцелиш точно име на категория

7. Рейтингът при снимките не средно аритметично, а се добавят вотовете

8. Няма търсене по име на снимки

9. На всеки втори албум линкът му е счупен

10. Възможна е XSS атака в коментарите

11. Възможна е XSS атака в имената на албумите

12. Възможна е XSS атака в имената на снимките

13. Нормален потребител може да изтрие категория чрез линк

14. Когато изтриеш категория, в която има албуми става огромен проблем, тъй като няма каскадно изтриване и се опитва да вземе информация за категорията, а тя всъщност не съществува, когато показва албумите

15. Когато изтриеш всички категории няма никакъв шанс да добавиш нова

 

Моите съвети към вас са да мислите out of the box. По презумпция да мислите, че този който го е направил е сгрешил. Да се опитате да се сетите всички сценарии на нещо. (Какво ще стане ако изтрия категория без албуми, със албуми, с два албума, с пет албума, две категории, всички категории, ако пробвам същото но се логна като потребител, през линк, през ajax, etc...).

Да се опитате да хващате зависимостите или поне да правите достатъчно пълни тестове, за да може да се състави добър репорт. Ако на една страница от 5 албума първите 3 не се отварят, това не означава, че не се отварят всички. Това означава че не се отварят първите три. Т.е. репортът трябва да казва, че не се отварят първите три.

Да имате ясна представа какво трябва да се случи и какво де факто се случва. Т.е. добро разграничаване на expected и actual result. Например "Expected result: The link should navigate to the album view. Actual result: the link is not navigating to the album view" е невалидно. Де факто не се обяснява какво се случва наистина. Какво значи не води към албум вюто? Към вю на категория ли води? Нищо ли не прави като го кликнеш? 404 ли дава? Браузърът ли се затваря? Трябва да бъде описано това.

Оттренирайте ajax заявки и това да пробвате ресурс, който не трябва да бъде достъпен от някого или при определени условия. Т.е. ако не трябва да мога да трия категории да пробвате освен визуално дали не мога, дали няма да мога да го направя като изпратя POST/GET заявка. Дали ако визуално ми позволява някоя форма да изпратя коментар до максимум 250 символа, не мога да едитна HTML-а и да кажа maxlength=300 и да пратя 300 символа. Не вярвайте на фронтенда (изгледа) никога.

И разбира се тренирайте визуално автоматизирано тестване. Selenium/Sikuli.

5
Slamster7 avatar Slamster7 47 Точки

Благодарим за изчерпателния отговор !

Това че не сме описали всички сценарии по проблем (този, за който ти даваш пример - без албуми, с два албума, с три..) ще оказва ли голяма тежест, тъй като сценариите по този начин за различните проблеми могат доста да си завишат бройката и съответно да нямаме време да ги опишем всичките.. Тоест дали ще се взима предвид насоката, в която е мислено, дори и да не е довършена реализацията на всички описания ?

 

 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Не, въпросът е да ги изтестваш, за да намериш завимостта или бъга и после да опишеш какъв е бъга. Не е нужно да пишеш в репорта какви тестове си направил за да стигнеш до тук. Само конкретния с който си го засякал. Важно е да може да се възпроизведе бъга после от четящия, например от мен. Като си написал стъпките да си обяснил как си стигнал до този извод.

Имайте предвид, че не трябва да предполагате, че дадена категория или албум например съществува. Т.е. репорта не трябва да казва - кликни на категория Котки, защото аз може да тествам на моя инстанция където такава категория няма. Например ако сте разбрали, че става на третата категория проблема, напишете precondition-и, в които трябва човек да създаде три категории и да кликне на последната създадена например.

Т.е. идваш на изпит, отваряш сайта, цъкаш всички възможни сценарии, на някой от сценариите намираш бъг. Описваш само този сценарий, като се опитваш да обясниш precondition-ите. :) Не знам дали успях да го обясня добре.

2
Slamster7 avatar Slamster7 47 Точки

Екстра го обясни, благодаря ти отново! :) 

Успех на всички на изпита ! 

0
Debss avatar Debss 17 Точки

А тези с 4,80 какво правят? :( Идват на 10.10.? И регламента на изпита същият ли ще бъде?

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Евентуално, ако искат 5,00+ трябва да дойдат на втората дата, да. Регламентът в общия случай ще е същият - проект - намиране на бъгове + автоматизиране тестове.

2
Sveti avatar Sveti 4 Точки

Благодаря много за преподаването ! Само да попитам информативно,колко участници да били на изпита,за да си сравним на кое място сме от максимум колко човека ?

 

Благодаря!

Поздрави,

Светлана

0
Debss avatar Debss 17 Точки

@Sveti като цъкнеш на триъгълничето пред името на курса излиза по-разширена информация, както RoYaL е показал по-горе. Там под точките трябва да пише и на кое място си.

0
nrayanov avatar nrayanov 39 Точки

Здравейте,

Първо аплодисменти за всички колеги, които са се справили с изпита и искам да вхъдна кураж на тези, които ще се явяват пак - ще се справите!

Второ, адмирации за СофтУни за това което правят: дават шанс на всички нас да повишат квалификацията си, да намерят хубава работа, ако нямат такава или да се справят по-добре с тази, която имат.

Трето, големи благодарности на Иван (RoYaL), за неговата отдаденост и помощ, която ни даде по времето на целия курс, благодарности също така на гост-презентаторите, които ни показа как се случват нещата в практиката и в големите фирми.

Четвърто, благодарности на фирмата партньор на курса, Proxiad Bulgaria, които са и мой работодател, за това че подкрепиха този курс.

На последно място, но не и по-важност искам да благодаря на всички колеги от курса, с които си помагахме по време на курса и с които направихме чудесни проекти.

Единствените препоръки, които мога да отправя са - да се увеличи броя на лекциите между даването на екипното задание и датата за защита, като по този начин се даде възможност на отборите да научат повече и съответно да могат да направят своите проекти още по-добри за да могат да служат за тяхно портфолио, когато кандидатстват за работа в последствие.

 

В случай, че някой иска да продължим да поддържаме връзка, търси работа в IT сферата или пък просто има интересни сходни на моите (които може да види в профила ми), не се колебайте да се свържете с мен, чрез контактите посочени в моя профила !

 

Поздрави,

Николай Раянов

5
Atanasov_88 avatar Atanasov_88 39 Точки

В този ред на мисли да изкажа и скромното си мнение. 

1. Благодаря за курса, беше много интересно, разнообразно и най-вече: практически обогатено. Предполагам, че за повечето колеги автоматизираното тестване и симулациите на реална работна среда са били най-интересни. 

2. За по-детайлни знания според мен би трябвало да направите и в частност - RoYal още един, дори два курса, с които да затвърдим знанията си. Най-малкото, хората, които се борят за диплома от СофтУни ще запишат с голяма охота курс, надграждащ базови познания. 

3.Единствена критика. Не знам защо изпуснахме лекцията, където се обяснява какво е white/gray/black box, но според мен беше важна, а и много колеги в бранша го потвърдиха. (Ако сме я взели и аз не съм разбрал, предварително се извинявам).

ПС: И един въпрос: При положение, че имаме сертификат, ще го получим ли на хартиен носител? 

 

Поздрави!

1
zutobg avatar zutobg 21 Точки

Благодаря за ръчната проверка и обратната връзка на творенията ни, както и за услитията, които влагаш в този курс и форум. Явно аз съм човека на границата за сертификатите, та искам да се информирам за втория изпит важат ли бонусите от тийм и домашни или оценката е 100% от изпита (което най- вероятно пак ще ме докара някъде към границата, като се знам :D)

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Здравейте,

По въпроса за сертификатите и хартиения носител - ще може да ги получите и на хартиен носител. Към края на октомври ще направим дата за връчване на сертификати, където всеки ще си получи поименно сертификата. Идеята е да го направим след втората дата за изпит, за да може и хората, които не са се явили на първата дата или са решили да подобрят оценката си, да получат сертификатите си без нова дата за връчване на такива. Ще ви уведомим с имейл кога ще е датата.

Втората дата за изпит ще е на 10 Октомври и регламентът ще е същият. Отново оценката от изпита е 80% от курса, а не 100% и важат точките от домашни и екипна работа.

Благодаря за предложенията, препоръките и критиките. Ще се опитаме да оставим повече време до защитата на екипната работа, както и да не изпускаме лекции, както се случи инцидентно този курс. Разбира се, когаго направим нов курс :)

Поздрави,

Иван

7
villyjord avatar villyjord 175 Точки

Royal, един по общ въпрос. Виждам, че ще има втора дата за този курс. Има ли възприето правило за изборните курсове кога да имат повишителен? Тъй като 10ти е в изпитната седмица на фундаменталс, може ли да очакваме всеки изборен курс да има втора дата в първата възможна повишителна семица от календара?

0
10/09/2015 00:40:32
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Здравей,

За момента няма такова правило. В общия случай даже изборните предмети нямат втора дата. С отварянето на трета зала се получи така, че е възможно в тази седмица да влезе дата и за QA Fundamentals. Предполагам, че ако това отвори такава възможност и за останалите изборни курсове ще бъдете уведомени.

Поздрави,

Иван

1
villyjord avatar villyjord 175 Точки

thnx Иван.

0
Slamster7 avatar Slamster7 47 Точки

Благодарим за изчепателните отговори дотук в темите !

Аз имам един по-специфичен за самите задачи въпрос - дали може да се изброят какви точно са били приложените бъгове на изпита ? Не всички разбира се, а поне тази бройка, която се изискваше от нас като минимум. Споменати са само няколко (всеки втори албум не се отваря и т.н.), но примерно на мен обяснението за оценката ми беше, че "Не са намерени някои от най-важните бъгове.." и би ми било супер полезно за следващия път евентуално да знам какво да търся, нищо че е възможно да ги няма същите неща, откъм практическо упражнение би било много полезно.

Така един вид можем и да си направим изводи кои точно бъгове са по-важни от други или какво може да търсим на другия изпит или някоя друга практическа задача по-нататък.

 

И едно предложение - не знам дали се предвижда, но предполагам за всички ще е полезно да се направи една подготовка 7-10 дена по-рано от изпита. :) Има доста време дотогава, така че може би ще има време да се подготви такова занятие.

 

Благодаря предварително !

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Тъй като при всеки са различни бъговете, които не са намерени, щеше да отнеме супер много време съответно да се забавят резултатите, ако бях писал коментари за всички бъгове, които смятам, че от по-висока важност не са намерени. Ще се опитам да намеря време просто да листна тук бъговете, които според мен бяха от критична важност, а вие ще си отсеете кои сте намерили и кои не.

Подготовка за втората дата за изпит не се предвижда да има. За огромно съжаление нямаме човешки ресурс за тази цел (правене на проект, описването му и т.н.), а самият аз започвам да водя друг курс от програмата на софтуни, който ще е три пъти седмично.

5
Slamster7 avatar Slamster7 47 Точки

Да, разбира се, това имах предвид и аз, един списък ще свърши чудесна работа, естествено, че индивидуален фийдбек ще отнеме много време. :)

Съжалявам да чуя това за подготовката, но каквото такова. :) Успех и дано скоро видим и второ издание на курса ! ;] Всяка една насока как можем да се подготвяме извън предложените материали по лекциите и домашните ще са полезни, ако ви идва нещо на ум. :)

0
Debss avatar Debss 17 Точки

Благодаря много за изчерпателната информация.

Да се надяваме, че този път обясненията по проекта да бъдат една идея по-кратки, с оглед на ограниченото ни време. В този ред на мисли да сверя само информацията: изпита е от 16:00-22:00 в зала Inspiration Lab?

 

Успех на всички на изпита! Пожелавам Ви бързо откриване на бъговете и най-важното - да не ви забие компютъра на изпита, че времето си е за ваша сметка! От личен опит го казвам :(

 

P.S. Скоро очаква ли се продължение на курса?

0
Slamster7 avatar Slamster7 47 Точки

@RoYaL, понеже остават 3 дни до изпита, дали би могъл да качиш съответните бъгове и евентуално някакви финални съвети за изпита в събота ? :) 

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.