Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
radi81 avatar radi81 43 Точки

Предложение относно организацията на изпитите

Засега съм кандидат-студент в университета, разгледах подробно форума и сайта...

Просто исках да споделя какво мисля. Струва ми се, че доста хора биха искали да кандидатстват, да се обучават и да се явяват на изпити тук. За съжаление аз и вероятно още хиляди се намираме в другия край на България. 

Моето предложение към г-н Наков е да се мисли сериозно в насока ако не кандидат-студентите, то поне вече приетите студенти да имат възможност да се явяват на изпити в университетите-партнъори във Варна и /или Бургас или онлайн с квестор. Дори ако е нужно да се направи ценоразпис за "това удоволствие". 

И ако сега университетът е нещо уникално за България, то ако това се случи, просто едва ли би имал аналог като качество и достъпност в световен мащаб. Ами само помислете - вместо за кредити към банки, парите ще се насочват в университета под формата на такси за явяване за изпити. Съответно ще се подобрява качеството на обучение с тези средства. Квесторите, които може да са студенти в по-горно ниво, ще имат стимул, финансова подкрепа и т.н.

Вероятно кандидатите ще се се увеличат в пъти и ще се даде възможност на можещи хора да се реализират. Без значение дали имат семейство с деца, работа, от която не могат да отсъстват за изпити или са безработни инженери (не поради липса на компетентност, а просто защото се намират в провицията :) ) и т.н. 

Ами има още един фактор - умората. Колкото и да може и да е кадърен някой, възможно е да се чувста уморен от дългия път преди изпит и да не успее да разгърне знанията и уменията си на 100%. Ами да, случва се (при това вероятността да стане това е голяма). От опит го казвам... :)

7
Предложения и проблеми 14/09/2015 02:17:02
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

Ще ти кажа мнението си на студент, който също е онлайн и също пътува за всеки изпит. А и съм по-близо до Бургас отколкото до София. Всяка децентрализация на изпитите ще означава още по-нисък контрол и риск резултатите да не са реални. Дори и сега трудно се осъществява контрол и в София. Вчера на изпита по DSA един колега в коридора разказа на друг всичките си структури, които използва за едната от задачите, което е ясно че това е 80 % от решението на задачата. А това с квесторите е пълна глупост, освен ако те нямат никаква идея от програмиране. Винаги ще се опитат да се харесат и да подскажат малко. Така че според мен не трябва да се рискува и по такъв наивен начин да се разваля все още недоизграденото реноме на СофтУни.

6
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5300 Точки

Здравейте, трудно е да се организират изпити извън София и засега нямаме сили за това. Изискат се зали, квестори, организация, координиране на съобщенията от залата по време на изпита и т.н.

Наков

1
remote87 avatar remote87 121 Точки

Здравей!

Аз съм семеен, с дете и с друга професия ( не съм безработен и по цял ден да нямам, какво да правя ), но съм съгласен, че при провеждане на изпити в други градове ( особено пък онлайн ) много ще намалее качеството на обучение. Ок, в някаква степен би било готино да влезеш онлайн и да си решаваш изпита. В смисъл, плащаш си таксата, пък дали ще преписваш на изпита или не си е твоя работа...но замисли се - аз съм онлайн, преписвам на всеки изпит и накрая си вземам диплома от СофтУни. Като отида да си търся работа нищо не мога да правя съответно и в един момент партньорите на СофтУни започват да задават въпроса на Наков "на какво ги учиш тея студенти и как ги раздаваш тези дипломи?", което пък води други проблеми след себе си. 

Според мен, изпитите трябва да са си присъствено ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! В даден момент, ако екипа на СофтУни стане достатъчно голям, предполагам биха могли да се замислят да командироват няколко лектора в други градове да проведат изпити, но това вече е за след време, живи и здрави. 

Аз съм от Поморие междодругото, така че също не съм особено близо :)

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Авторът допуска и явяване на изпит присъствено в съответния град, например в университет партньор или зала на софтуни.

0
radi81 avatar radi81 43 Точки

Разбирам какво имаш предвид, но само да спомена, че не съм преоткрила топлата вода с това онлайн явяване на изпити :) Има известни платформи със безплатни университетски курсове в много дисциплини (нарочно не споменавам имена), които предоставят тази услуга и ако изпита е положен успешно се признават студентски кредити към някои известни университети. По време на изпита се намираш под наблюдение и дори мисля се прави запис. И съвсем не е казано, че квесторът трябва да има възможност да подсказва ;) 

Иначе да, говорим за в бъдеще, разбира се. Такава организация няма как да бъде създадена за два дни.

 

0
Matrix avatar Matrix 1088 Точки

"Като отида да си търся работа нищо не мога да правя съответно и в един момент партньорите на СофтУни започват да задават въпроса на Наков "на какво ги учиш тея студенти и как ги раздаваш тези дипломи?", което пък води други проблеми след себе си.

Според мен, изпитите трябва да са си присъствено ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!"

На теория е така. Присъствено би трябвало да е както е в едни други академии - шанс за преписване нула, строго и безкомпромислно следене за коректното протичане на изпита. Ама виждаш какво споделя Тито след поредния изпит:

"Вчера на изпита по DSA един колега в коридора разказа на друг всичките си структури, които използва за едната от задачите, което е ясно че това е 80 % от решението на задачата."

....

"Така че според мен не трябва да се рискува и по такъв наивен начин да се разваля все още недоизграденото реноме на СофтУни."

Миналата година то наистина беше в процес на изграждане и беше ключов момент от неговото формиране. От разговорите, които съм провеждал с хора на тема "Къде да стартирам софтуерното си обучение?", съм с останал с впечатленеито, че реномето на СофтУни сред обществеността вече е почти изградено...

Несъмнено обаче проектът все още е млад, както и екипът му. Вярвам, че с времето нещата ще се подобряват и неизменно ще се развиват.

2
14/09/2015 15:38:53