Предложение относно организацията на изпитите
Засега съм кандидат-студент в университета, разгледах подробно форума и сайта...
Просто исках да споделя какво мисля. Струва ми се, че доста хора биха искали да кандидатстват, да се обучават и да се явяват на изпити тук. За съжаление аз и вероятно още хиляди се намираме в другия край на България.
Моето предложение към г-н Наков е да се мисли сериозно в насока ако не кандидат-студентите, то поне вече приетите студенти да имат възможност да се явяват на изпити в университетите-партнъори във Варна и /или Бургас или онлайн с квестор. Дори ако е нужно да се направи ценоразпис за "това удоволствие".
И ако сега университетът е нещо уникално за България, то ако това се случи, просто едва ли би имал аналог като качество и достъпност в световен мащаб. Ами само помислете - вместо за кредити към банки, парите ще се насочват в университета под формата на такси за явяване за изпити. Съответно ще се подобрява качеството на обучение с тези средства. Квесторите, които може да са студенти в по-горно ниво, ще имат стимул, финансова подкрепа и т.н.
Вероятно кандидатите ще се се увеличат в пъти и ще се даде възможност на можещи хора да се реализират. Без значение дали имат семейство с деца, работа, от която не могат да отсъстват за изпити или са безработни инженери (не поради липса на компетентност, а просто защото се намират в провицията :) ) и т.н.
Ами има още един фактор - умората. Колкото и да може и да е кадърен някой, възможно е да се чувста уморен от дългия път преди изпит и да не успее да разгърне знанията и уменията си на 100%. Ами да, случва се (при това вероятността да стане това е голяма). От опит го казвам... :)