Приложение с опция за публикуване във фейсбук.
Здравейте, първо да кажа, че нивото ми на програмиране е бих казал абсолютен basic. Изкарах курса по основи на програмирането в СофтУни и взех изпита с 5.25(казвам с цел да поясня, че съм усвоил материала от курса), учил съм ПИК в ТУ ама то едно преподаване, едно обучение... нямам думи, нищо общо с това, което научих тук. Та вече знаете колко ниски са ми познанията в програмирането до момента, сега да обясня малко за идеята ми. Понеже пътувам често от Пловдив(Асеновград) до София и използвам групата за споделено пътуване, реших да направя едно приложение, първо за PC, а после като разширя знанията си, задължително и като мобилно приложение. Но все още съм тук на PC програмката. Работи на следния принцип: Потребителя отваря ексето, избира си от възможните дадени настройки, и като натисне бутона се генерира текст, в зависимост от това какви настройки е избрал. След като се генерира текста, той се зарежда и в клипборда и е готов само да се постави и публикува в групата. Е да ама това е прекалено просто, и затова реших, че искам да сложа бутон, който да публикува директно в групата във фейсбук от програмата ми. Разбира се, преди да пиша тук мисля, че прочетох доста за това как да стане, регистрирах програмата в фейсбук, имам нужните неща и фейсбук СДК свалих. Ако някой е правил нещо подобно преди и желае да ми помогне ще съм много благодарен. Програмата я пиша на C# Windows Forms. Нещата за, които се нуждая от помощ са следните:
->Как да направя допълнителен форм, който ще се отваря, когато потребителя натисне бутона за публикуване, за да удостовери програмата да публикува?
->Къде в кодовете на приложението и как да напиша частта в, която програмата се удостоверява със самия Фейсбук?
->Къде в кодовете на приложението и как да напиша частта в, която програмата удостоверява потребителя и взима въпросния accessToken?
Засега мисля, че е това. Файловете съм ги качил в soruceforge на този адрес https://sourceforge.net/projects/schedulegenerator/ също така има и добавени скрийншотове на това, което е до момента. Благодаря предварително!
Щом ще е десктоп приложение, чийто лайффсайкъл е от отваряне до затваряне на приложението, не пречи да пазиш тоукъните и останалата информация в паметта.
Не съм разглеждал FB SDK-то, но ако не предоставя възможност да изпратиш през WebClient потвърждението на потребителя, то просто може да отвориш дефоултния браузър на операционната система, ембеднат в приложението.
За всичките рикуести ще ти трябва някакъв HTTP Client, например WebClient библиотеката от .NET Framework.
P.S.: На кого би му било по-удобно въобще да пуска .exe на компютъра си, за да пише във фб, докато междувременно е отворил фейсбук в браузъра и си пише с 10 човека? Ти хващал ли си се някога да правиш нещо във фб през приложение на компютъра си вместо от браузъра?
P.P.S.: Това май трябваше да е отговор, а не коментар :-)
Благодаря за предоставените съвети! RoYaL, въпросното ехе не кой знае какво, но лично на мен ми е удобно да го ползвам тъй като понякога ми се налага да поствам в групата за пътуващи по няколко пъти в седмицата, а пък колко хора и въобще дали някой ще го ползва е друг въпрос :D. От друга страна и го правя за собствения си кеф, а и крайната ми цел е мобилно приложение за андроид и iOS, което да върши същите функции и въпреки, че звучи доста предубедно съм почти сигурен, че ще се използва от много хора, защото грубо на ден има по 100тина поста в групата за пътуващи София-Пловдив, да не говорим и колко още други групи има. Но както казах, правя го за лично удоволствие и полеко развитие, не търся никакъв профит сега. Все още иначе не съм я докарал до никъде с фейсбук постването, така че всички помощи са добре дошли :D
update: Успях да направя, приложението да се свързва с фейсбук и да публикува, но за съжаление на този етап от фейсбук не позволяват на приложенията да публикуват в групи, където потребителя, използващ приложението е просто member, или иначе казано, ако не си админ на групата не можеш да постваш, дори и групата да позволява на member-ите да публикуват ръчно през самия сайт. И в този момент от фейсбук отрязаха цялостната ми идея, ама здраве да е, току виж в близкото бъдеще може да променят това им правило. :D