Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
yordan.krystev avatar yordan.krystev 1 Точки

Книга за Java

Колеги, коя книга за Java бихте ми препоръчали? Колебая се между Въведение в програмиранто с Джава и Да мислим на Джава. Принципно съм начинаещ в Джава, учих само основите и мисля, че се оправям със синтаксиса добре. Но все пак не съм чак толкова напреднал в този език и се чудя коя книга ще ми е по-полезна, особено предвид факта, че съм решил да науча този език и да работя с него.

Тагове:
1
Programming Basics 07/04/2017 13:30:07
ivailozd avatar ivailozd 75 Точки

Здравей!

Това е моят starter-kit, препоръчан ми от познат Java dev:

  • Core Java Volume I - Fundamentals 9th Edition (Horstmann, Cay S. & Cornell, Gary)
  • Java Generics and Collections (Maurice Naftalin and Philip Wadler)
  • Data Structures and Algorithms in Java (Robert Lafore)
  • Java Concurrency in Practice (Brian Goetz)
  • Effective Java (Joshua Bloch)

 

Това са книгите, които ми помогнаха да задълбоча разбирането си за Java - как и защо. В тях има, както и по-лека, така и доста тежка материя за начинаещи като нас, но ако си минал Fundamental Level в SoftUni и не се отказваш, ще се справиш. Имай предвид, че това са месеци усилен труд  - писане, четене и препрочитане, но си заслужава. Успех!

3
22/09/2015 11:43:09
yordan.krystev avatar yordan.krystev 1 Точки

Благодаря, колега. Иначе мой приятел, който пише от години на Джава в една фирма, ми предложи да чета Да мислим на Джава - твърдейки, че тя ще ми даде по-нататъшни знания за езика. 

0
birkoff88 avatar birkoff88 -7 Точки

Бих ти препоръчал да минеш първо "въведението с Джава" на Наков и колектив (въпреки, че не е нещо е добър старт за напълно начинаещи) и след това "Да мислим на Джава". След това се ориентирай повече към структури от данни. (Имам една книга от 300-400 стр. само за структури от данни на Джава) После вече по твой избор избери някоя "по-тежка" книга.

П.С. Effective Java е задължителна. И много, много упражнения.

Ако има нещо - пиши.

Успех!

0
bamse avatar bamse 2 Точки

Big Java  на Cay Horstmann е това което ти трябва. Имаш много код и задачи, което всъщност е най-важното. Ако искаш да се задълбочиш в Data Structures and Algorithms търси Goodrich. Все пак си наясно, че това са неща, които ти трябват може би само на изпит и на интервю за google (половината от интервюто). Айде успех !

 

 

0
StoianGavazov avatar StoianGavazov 0 Точки

След много ровене и проучвания сред най-различни ревюта, сайтове, теми, форуми и мнения от голям брой хора си направих следния извод и списък:

За Напълно начинаещи или такива с Базови познания си избери една или няколко от следните:

Cay Horstmann - Big Java Early Objects или Late Objects (мисля, че 6th Edition е най-новата версия, но дали ще е 5 или 6 май няма огромна разлика).

Paul Deitel, Harvey Deitel - Java How To Program (Late Objects).

Head First Java - просто кратък и забавен титориал на езика.

R. Sedgewick - Introduction to Java.

Java in a Nutshell

Thinking in Java

 

За вече по-напреднали:

Joshua Bloch - Effective Java (Задължителна за всеки Java програмист. Авторът е бивш Chief Java Architect в Google.)

Brian Goetz - Java Concurrency in Practice (Chief Java Architect в Oracle)

На Robert Martin - Clean Code и/или The Clean Coder

 

Всичко гледай да четеш на английски и не се занимавай с български преводи. САМО с четене не става, трябва да се упражняваш мноооого.

Търси и книги за алгоритми, структури от данни, design patterns, за други програмни езици, както и по-дженерик такива, но за тях списъкът ще бъде много по-дълъг :D, а и са ти нужни като напреднеш, но тогава вече ще имаш по-стабилен поглед на нещата и ще знаеш какво да търсиш!

Сега виждам, че темата е от преди две години, но беше на втора страница и веднага клъвнах без да погледна по-подробно  :D Все пак оставям малкия списък, тъй като може да е полезен и на други.

 

 

1
Sim0o0na avatar Sim0o0na Trainer 567 Точки

Избирай правилната категория за напред.

0