Photoshop курс @ СофтУни - добре дошли!
Добре дошли във форума на курса по Photoshop @ СофтУни.
Наков
Добре дошли във форума на курса по Photoshop @ СофтУни.
Наков
Adobe Photoshop CS6 Version: 13.0.1
Здравейте, бих искала да задам въпрос, относно настройките в CS6 версия 13.0.1
Когато проследявам настройките във вашата презентация ”Уводна тема”, виждам, че в инсталираната при мен версия има опции, които се разминават с тези в презентацията.
Пример:
Color Settings
В презентацията настройката на Settings: CommonPrepress-T
Във версия 13.0.1 - опцията ” CommonPrepress-T ” не се съдържа в падащото меню, а има опции като:
-North America General Purpose 2
-Europe General Purpose 3
-Europe Prepress 3
-Monitor Color и т.н.
Когато ползвам ресурсните линкове, също има разминаване в опциите, които са посочени, а в инсталираната при мен версия не се съдържат в менюто.
Пример:
Preferences – 3D
В ресурсния линк в Preferences е показана 3D настройка, а във версия 13.0.1 не я намирам никъде в менюто на програмата.
При наличието на това разминаване с опциите, как мога да направя правилните настройки за CS6 версия 13.0.1 ?
Здравейте,
след първата лекция направих първоначалните настройки на програмата и работих така ден-два. Днес обаче отварайки фотошоп видях, че програмата не пази нито една от направените по-рано настройки. Каква може да е причината?
Най-вероятно е проблем с правата на достъп до файла с настройките: https://forums.adobe.com/thread/706467.
Благодаря! Ще разгледам коментарите
Щом сте поработили така ден-два, вероятно не е проблем с правата. Колкото и да е странно и смешно, вече няколко години забелязвам, че в деня на смяна на лятно/зимно време, програми на Adobe си губят настройките и това се случва и при колеги. Нямам никакво обяснение и в нета не намирам нищо. Случва се и с InDesign, връщат се на дефолтно състояние и губят custom настройките.
Ако е такъв случаят, очаквайте напролет пак изненада! :)
Здравейте,
За 3-тото домашно, втората картинка има before, но няма after ...
между другото на intro to programming беше мн полезно, когато всички представяха идеи как са достигнали до решение/краен резултат ... ако тук не става такъв разговор, то поне може ли да се решават задачите от преподавателя? Иначе няма как да намерим отговор на въпроса си: оценяването не ти дава отговори как да постигнеш очаквания резултат.
Подкрепям те по въпроса за споделяне на пътя и техниките за успешния резултат. Смятам, че ще е полезно, когато се луташ във всички опции и нямаш доброто боравене с възможностите или творчески усет. Защото аз когато не испявам да постигна искания резултат в домашното не изпращам полвинчати успехи със задачата, а и не научавам как да го постигна в крайна сметка.
Поздрави
Poneje sum na C6 i mi izticha sroka na 28 kak da si q podnovq pone s oshte edin mesec programata ?
Настройката CommonPrepress-T е леко видоизменен вариант на Europe Prepress 3, която аз съм записал под това име. Т-то е от Тони :) Във видеото, където става въпрос за това, показвам каква е разликата и записвам точно същата настройка под същотото име.
С 3D няма да се занимаваме. Причината да нямате тази опция вероятно е, че вашата видеокарта на поддържа OpenGL (https://en.wikipedia.org/wiki/OpenGL) или не е настроен подходящо. Също се споменава във видеото от вчера (14.10.).
Благодаря за отговора. Изгледах видеото от първата Ви лекция и разбрах от къде идва опцията "CommonPrepress-T". Настроих в Color Settings опция - Europe Prepress 3 и за сега ще работя с тази настройка, но доколкото разбрах тази опция трябва да бъде настроена според вида печатна медия, за която е предназначено изображението.
Но имам няколко въпроса - В лекцията обяснявате, че когато искаме да обработваме изображения за книжен печат, трябва да работим с опцията Europe Prepress 3, но също така казвате, че на екран изображението винаги изглежда по-цветно, отколкото на книжен печат. И за да добием реална представа какво ще получим в печатен вид, трябва да изберем опцията "Desaturate Monitor Colors by: %" , но при избора на тази настройка, Settings се променя от "EuropePrepress 3" на "Custom", съответно се променя и цвета на изображението, на което трябва да настройваме ръчно "Saturation".
1.Когато настройваме ръчно "Saturation" не се ли отдалечаваме много от оригиналния цвят на изображението и не се ли получава някак изкуствено?
2.Как можем да се придържаме към оригиналния цвят на изображението, като едновременно с това сме избрали и опцията "Desaturate Monitor Colors"?
3.С коя опция трябва да работим за отпечатване на крайния резултат на изображението - "EuropePrepress 3" или "Custom"? (или когато Settings е на "Custom" всички останали стойности остават същите, както са при "EuropePrepress 3", но се променя само "Saturation" на изображението)?
4.Ще има ли друга по-подробна лекция за подготовка на изображение за предпечат в зависимост от печатната медия?
Здравей, Илияна !
Относно въпросът за "Custom" и "EuropePrepress 3" това , което разбрах аз е , че след като сме настроили "Desaturate Monitor Colors" и горе се изпише името "Custom" трябва да натиснем Save , избираме къде да се запамети и го кръщаваме с наше име , което смятаме , че е подходящо.
После в процес на работа когато ни потрябва тази настройка я зареждаме от Load (освен ако не е запаметена в специалната папка на Photoshop-в такъв случай тя директно се зарежда в падащото меню Settings).
Така запазваме настройките на "EuropePrepress 3" + процента на "Desaturate Monitor Colors".