Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

DRadoslavov avatar DRadoslavov 1 Точки

Какви са минималните изисквания на компютъра, за Programming Basics ниво?

Здравейте, задавам въпроса защото разполагам с доста стар ноутбук които има едва 2GB RAM CPU 2x1,66 667MHz и вградено видео! Ще се радвам на препоръки, благодаря за вниманието. :)

Тагове:
1
Хардуер
Ivaylo.Goranov avatar Ivaylo.Goranov 68 Точки
Best Answer

Аз съм записан в Programming Basics - септември, т.е. почти свършваме вече този курс. Компютъра, който основно ползвам за подготовка по курса, е още по-слаб от този на DRadoslavov - 1GB RAM, Pentium 4, Windows XP, съответно VIsual Studio 2010 с .NET 4.0. Та значи за курса Basics неговата машина би трябвало да му свърши работа. Вече за по-нататък не съм компетентен.

0
Lamms avatar Lamms 197 Точки

С толкова малко RAM няма да се получат нещата, колеги пробваха, но накрая стигнаха до извода - нов лаптоп. Препоръчително е да е 8 или повече.

0
23/10/2015 12:47:43
Cocolino avatar Cocolino 36 Точки

2 са малко, но хайде да не се изхвърляме с 8 и нагоре? Очевидно човекът не разполага с голям бюджет и няма нужда да го вкарваме в излишни разходи. 4 са напълно достатъчни за подготвителното ниво. При тези елементарни програми, които се правят, дори това е много. VS всъщност не е чак толкова лаком за RAM. По-важен е процесорът, когато се компилира кодът.

Наблюденията ми са върху 4 машини: настолен с i5 + 16GB RAM, мобилен отново с i5 и 16GB RAM, мобилен с i3 и 4GB RAM, настолен със Sempron 3200+ и 2GB RAM. На последния, VS тръгва леко бавно, след това се работи малко тромаво, но все пак приемливо и вече при компилация си скубя косата.

1
18/10/2015 11:25:02
Lamms avatar Lamms 197 Точки

Явно не съм се изразила добре. За 8 RAM го написах, ако ще купува след време нов/втора употреба. Всички лектори, включително и Наков още от първата лекция препоръчват това, но това е. Колега от курса пробва да кара с подобна машина, забиваше много и в един момент просто отказа. 

Няма симсъл веднага да си купува нов, тъй като може да се окаже, че не му харесва програмиренато, курса или пък средата. Ако не тръгва вижуъл студиото на неговата машина, може да заема лаптоп от някого, както направи и приятел, с когото заедно записахме курса.

0
18/10/2015 11:54:53
Jinjaar avatar Jinjaar 348 Точки

На горе от 8 за сега вече е изхвърляне, но повярвай ми трябват си тези 8 GB RAM и лично ги видях в действие на проекта по Database Applications.Който го кара знае за какво става въпрос, 5 провайдъра да работят в едно и също време беше шок за доста машини, но моята оцеля.

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

По технически причини миналата година ми се наложи да се уча на подобна машина, ThinkPad T61. Върши работа, но само докато правиш малки програмки на един език и без да позваш много инструменти. За подготвително ниво може и да ти свърши работа ако имаш нерви (защото VS ще зарежда доста бавно). Но в средносрочен план ще ти трябва нова машина ако си решил сериозно да се захванеш, нещо около 1000 лева ще е достатъчно добро за целите на обучението ако не може да си позволиш повече.

0
Willbe.S avatar Willbe.S 5 Точки

От прочетеното до момента доста се разтревожих, аз си карам с моя стар лаптоп на 2GB рам още от подготвителния курс, за сега се оправям (минах Advanced C#, в момента съм на Java(IntelliJ малко ми запъва, но с търпение става))... нататък ще трябва ли да го товаря още, да знам от сега да мисля за опции :)

0
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

В backend нивото ще ти отеснее рамта - там освен VS ще трябва да имаш стартиран и MS SQL Server например /той по дефолт лапа цялата налична рам, но можеш да поставиш ограничение/... Като добавиш и факта, че сигурно ще имаш отворен браузър с няколко таба, някой офис документи и т.н. и работата просто става неъзможна...

0
Willbe.S avatar Willbe.S 5 Точки

Аз в момента карам с едим WAMP стартиран всеки ден, плюс VS и ItlelliJ и компа още диша (кръстя се всеки ден като го пускам) :) Ако не трябва да му вкарвам друго, мисля ще го понесе :)

0
LoKSET avatar LoKSET 160 Точки

Като процесор кажи речи всичко върши работа - произволно i3, които масово се слагат в по-евтините лаптопи ще е ок. Рама е добре да е 4 да, но в последствие 8 е силно препоръчително. Ако има възможност едно SSD също е огромен плюс - разликата в пускане на VS 2015 с Resharper на ССД и обикновен харддиск е от небето до земята.

С около 1000 лева или съвсееем малко отгоре тези неща са напълно постижими.

1
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Много голям праг "наложихте" с тези 1000 лева :). Аз материята я минах с лаптопче за 500 лв с 4гб рам и двуядрен 1.9, като за MVC-то имах и доста от телеришките контроли, което си е допълнително натоварване, няколко инстанции на MS SQL Server и не е като да е имало зверски лаг :)

1
malkstor avatar malkstor 348 Точки

И аз като колегата Самуил мисля, че цената не най-важното, което трябва да се гледа.

Аз изкарах Fundamentals нивото с един НР втора ръка, дето го взех за 420 лева с 4G RAM и i5. След слагането на Resharper се позабавиха нещата с Visual Studio, но не е голяма болка, само като стартира се мотае, иначе си работи съвсем прилично.

Ако му сложа 8G RAM и едно 120G SSD ще полети и пак ще ми струва далеч под 1000 лева. Едно прилично 120G SSD е между 100 и 150 лева, a един кит 2x4G DDR3 RAM за лаптоп e под 100 лева.

Java IDE-тата си летят и сега.

Да обобщя - за бюджетно решение един приличен втора ръка лаптоп с евентуално малко ъпгрейд е чудесен вариант. Най-важното е да се гледа процесора да е добър (benchmark-ове в нета колкото искаш, този сайт на мен лично ми върши чудесна работа) и да поддържа DDR3 памет. RAM и диск се добавят / сменят лесно.

1
19/10/2015 09:35:24
LoKSET avatar LoKSET 160 Точки

Е ти на този лаптоп няма само да програмираш, нали хора ще го ползват ;)

Естествено, че втора ръка също може да се вземе нещо читаво, но ако човек иска да пусне и някоя игра (т.е. да не е с вградено видео) си трябва нещо поне една идея по-добро. Пък и 120гб ссд са крайно недостатъчни. 240 е разумният минимум ако не искаш след няколко месеца само да се чудиш кое по-напред да изтриеш. Това разбира се освен ако не си решил да си махнеш оптичното устройсто и да ползваш ССД-то заедно със стария хард. От ЮК едно 240гб излиза под 180 лева, a дори и тук почват да падат под 200 при някои промоции. Сега гледам в емаг даже едно Evo 850 за 200, а ако човек е с малък бюджет даже и Кингстън V300 (който по принцип се води за един от по-бавните дискове, но пак ще е в пъти по-бърз от HDD) за 160.

0
19/10/2015 11:48:33
malkstor avatar malkstor 348 Точки

Моя лаптоп го ползвам само за програмиране, за останалото си имам десктоп машина :)

Въпреки това, мястото не е проблем, винаги може да си включиш външен харддиск. Относно игрите - моето лично мнение е че латопите не са добри геймърски машини, колкото и да са скъпи. Основните причини за това са изискванията към компонентите им - на първо и второ място са малък размер и ниска консумация на енергия, за да се съберат в лаптопа и той да има някакво нормално време на работа на батерия. И двете са в разрез с идеята за висока производителност, което значи че винаги се прави компромис с производителността на компонентите в полза на споменатите две неща.

Освен това, по очевадни причини, възможностите за upgrade и сглобяване на конфигурация по твоите лични нужди при един лаптоп е много под тази на една декстоп машина.

Темата е за компютър за бейсикс нивото и програмиране като цяло, не за домашен компютър, който ще се ползва и за програмиране. :)

0
asyovchev avatar asyovchev -1 Точки

Здравейте, колеги,

Имам един въпрос, свързан с Visual Studio 2015/Visual Studio Community 2015, който се изисква за модула Programming Basics, и по-конкретно за системните изисквания на развойната среда.

В Интернет на сайта на Microsoft пише, че VS 2015 може да се инсталира на система с Windows XP SP3. За съжаление при мен не се получава - сетъп файлът на Visual Studio Community 2015 ме информира, че се изисква по-нова ОС от Windows XP SP3. Някой слагал ли е VS 2015 на машина с Windows XP и как го е направил? Съмнявам се MS да бъркат някъде, но все пак...?

Второ - за Windows 7 изисква ли се инсталиран SP1, за да тръгне VS 2015 или не?

Благодаря на всички за помощта!

P.S. VS2015 да не би да изисква SSE2, както Windows 8 например?

0
TonislavAtanasov avatar TonislavAtanasov 86 Точки

Първо, повечето отзиви са, че е по-добре да си инсталираш VS 2013 Community, а не 2015.
Windows XP вече отдавна е морално и функционално остарял. Много нови приложения вече не го поддържат.
Сложи си Win7/8, което прецениш. За начало няма да ти трябва много, но поне 2 рам задължително, 4 още по-добре.

С каква машина си в момента? Защо ти е да слагаш въобще ХР?

0
asyovchev avatar asyovchev -1 Точки

Машината ми е доста стара - Athlon XP 3200+, 2 GB RAM, Windows XP SP3. Ползвам ХР, защото най-добре върви на този хардуер, плюс това не ми се сменя ОС, защото имам доста софтуер, закачен към нея.

С Visual Studio 2010 компютърът върви без проблеми, но големият въпрос е, докъде ще изкарам с VS2010, след като на слайдовете на курса се препоръчва по-нова версия на Visual Studio (2015 в частност).

0
TonislavAtanasov avatar TonislavAtanasov 86 Точки

Големият въпрос, който те интересува е, до коя версия на .NET framework можеш да инсталираш на тази машина. За съжаление тук не мога да ти помогна.
Обаче, да знаеш, че можеш да си вземеш доста евтино лаптоп втора ръка, който да ти върши чудесна работа (около 250-400лв).
Аз така си взех и съм супер доволен.

А за студиото, аз съм с 2015 и не виждам проблеми, но повечето колеги не са доволни и се върнаха на 2013.

0
birkoff88 avatar birkoff88 -7 Точки

Ако бутнеш едно линуксче ще си just fine. Аз съм с Дебиън и Моното ми върши работа..... за сега. ;)

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.