Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
VBaltov avatar VBaltov 3 Точки

Кой избор на образование е най-добрия?

Здравейте! Има един проблем, който от доста време не се маха от главата ми и той е: къде да уча? Тази година ми предстои да избирам на къде да ходя и в какво да се разрививам, а искам да направя правилния избор, за да не си бия главата в стената за в бъдеще. Мисля да кандидатствам в ТУ-София "Компютърно и софтуерно инженерство", като паралелно да уча и тук, в СофтУни. Бихте ли ме посъветвали нещо? Благодаря Ви за отделеното време и за отговорите, предварително!!! (Ако съм сложил темата на грешно място, моля да бъда извинен)

Тагове:
1
Общи приказки 20/10/2015 01:43:25
Filkolev avatar Filkolev 4486 Точки

Ако искаш да съчетаваш университет със СофтУни, по-скоро се насочи към ФМИ.

4
VBaltov avatar VBaltov 3 Точки

Първо се бях запътил към ФМИ, но като разбрах, колко трудно се приема там и колко висша математика се изучава, се отказах.(Разбирам я математиката, но не съм гений) 

0
Filkolev avatar Filkolev 4486 Точки

Ако си мислиш, че в ТУ има по-малко математика... Във ФМИ поне шансът да учиш математика, която да ти помогне, е по-висок. Според мен единствени смислени варианти са ФМИ и НБУ. Ако не успееш да се класираш, по-добре да учиш само в СофтУни и да оставиш ВУЗ-овете за по-нататък.

3
VBaltov avatar VBaltov 3 Точки

Имам още малко време да помисля и да реша, кое би било най-добре. Просто мисля, че би било хубаво да имам такава диплома, дори и да си стои в шкафчето. Надявам се, че все някога може да ми потрябва. Благодаря за съвета и за вниманието! 

0
Xzahn avatar Xzahn 34 Точки

И аз съм на мнение, че ФМИ е по-добрия вариант. Не съм чул нищо хубаво за ТУ. Аз лично уча само в СофтУни в момента, като в последствие ще уча нещо съвсем различно в някое ВУЗ. Обмислял ли си подобен вариант? 

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Просто пробвай това, което ти е на сърце. Вечният страх от това да се чудиш дали ще направиш правилния избор или дали си направил правилния избор ще те преследва доста дълго, ако продължаваш така. Щом сега си на възраст да избираш университет значи си на около 18 години. Животът е пред теб. Прави рискове, блъскай си главата, сменяй университети, гаджета, квартири... Сега е моментът да го направиш.

5
mustafov avatar mustafov 75 Точки

Аз уча във СофтУни и ФМИ. Насочи се към ФМИ не че нещо ще научиш от там, но поне няма да учиш физики, химии и тем подобни безполезни неща. Колкото до висшата математика във ФМИ, можеш да си я вземеш без да се напъваш толкова много, но зависи в коя специалност си. Аз лично съм Информационни системи и ми е доста по-леко от колегите в СИ, КН и И. В тази специалност (ИС) имаме доста повече свободно време бих казъл и имаме възможност да се занимаваме и с други неща, разбира се СофтУни, имам колеги в ИТ Таланти, Хак България, Телерик и други които работят. Така че бих ти препоръчал ФМИ и по-специално моята специалност. Не правя реклама и пак ти казвам, няма да научиш нищо :D , мен единствено онази хартийка ме задържа там (дипломата), а в СофтУни съм дошъл за знания и практика след като се отчаях от нивото във ФМИ.

2
simeon10 avatar simeon10 218 Точки

Аз мойто решение, го взех лесно. Първоначално бях решил да уча в ТУ, та един ден отидох до там да питам как точно стоят нещата. Получих много тъжна информация, чух (не)българската реч, обърнах се, тръгнах си(теглих една кратка и ясна) и ето ме почти година по-късно уча в Софтуни. Не уча в никой друг университет за момента и отделям колкото се може повече време да изпреварвам материала, който учим. Идеята ми е, че не само специалността в университетите е важна, но и самата обстановка. Отделно на това, не вярвай на всичко, което пише в учебната програма на университетите. По мое мнение, ако искаш да станеш добър програмист, не ти трябва тази "хартийка", защото от тези места няма да получиш достатъчни знания. От друга страна, ако много силно държиш малкото ти име да е инж. ТУ е най-подходящото място. В крайна сметка каквото и да ти кажем, то решението трябва да си го вземеш сам, да си провериш информацията и да се радваш на живота.

2
s_marinof avatar s_marinof 3 Точки

Ако си сто процента убеден,че искаш да се занимаваш с програмиране и т.н. и ти се отдава,няма нужда да учиш нещо подобно в държавен университет.Естествено и там има някои предимства.СофтУни,има и партньорство с някои частни вузове и след това можеш да искараш и държавна диплома.

Вариант е да запишеш някоя друга инж.  специалност,различна от КСТ и паралелно с това СофтУни.Така ще си по-конвертируем в бъдеще за различни позиции.

Висше може да се учи по всяко време.Програмирането се учи по-лесно в по ранните години,когато човек няма други ангажименти като работа семейство и т.н.

Каквото и да решиш няма да сбъркаш.Важното е човек да не спира да се учи и развива.Успех!

2
xpucu avatar xpucu 26 Точки

Ако ти е само за хартийката, замисли се да запишеш един от университетите, с които Софтуни работи - това ще ти спести адски много време от ученето, тъй като много от нещата, които учиш в Софтуни, ти ги признават.

А ако държиш на диплома от ТУ или СУ, спокойно след това можеш да запишеш магистратура в едно от двете с тази диплома и да избереш конкретно направление, в което да се специализираш, магистратурите им са много по-полезни, защото изучаваш не "общо" инжинерство, а се специализираш в нещо.

Ако е за "престиж" и "титли" - от ТУ излизаш инженер, от СУ - не. От друга страна, личното ми впечатление е, че студентите от ФМИ се гледат с по-добро око откъм диплома и знания. Не знам дали е така, както казах, така ми изглежда на мен.

1
mirela95 avatar mirela95 56 Точки

Здравей, последните два коментара са точно това, което мисля и аз. Много е сложно да се вземе решение. Още повече ако не са ви информирали в гимназията като хората как стоят нещата с университетите, както стана при мен. Решението ще го вземеш ти, не мисля, че ще се повлияеш от нашите коментари. Моето мнение е, че за престижа да изгубиш 4 години и да не говорим за разходи, учене, от което почти нищо няма да ти трябва... не си струва. Това го разбрах само след една година, след като учих в университет и се отчаях от всичко. Ако искаш да успееш като програмист, учи в СофтУни, наблягай на материала, и ще успееш. И още един огромен плюс е, че ще си около интелигентни хора. И може да се запишеш в университет партньор за диплома. Но според мен не си струват нервите, които ще изхабиш ако учиш в Техническия и т.н. Това е мое мнение, сигурно си личи, че съм бясна на изобщо цялото положение с образованието в страната ни. След като напуснах университета, в който бях, имаше много коментари за мен. И аз все казвам - за да напуснеш държавен университет, трябва да си или много умен, или много прост. :D Сега ти е времето да опитваш, както опитах и аз и видях, че няма да я бъде. Сега ти е времето да грешиш. Въпроса е да се научиш от грешките си и да избереш правилното за теб.

1
dgp_82 avatar dgp_82 19 Точки

Софтуни задължително, за да научиш занаята. Когато тръгнеш на работа от занаята който си научил може да запишеш някой университет ей така уж за престиж, въпреки че те българските университети са един престиж...Както и да е, хубаво е това което учиш да можеш да го прилагаш да ти върши работа, да знаеш,че си един от малкото които знаят и могат да го работят.ТУ, МГУ УАСГ, УНСС вече са морално остарели( едни и същи феодални старци преподават по учебници от 60-те години, които ги преписват и ще те задължават да си купуваш). Помисли добре все пак и направи правилния избор. Желая ти много успехи.

2
marco99 avatar marco99 2 Точки

Мисля, че MFI е най-добрият вариант. cat ninja ново.

0
1