Предложение за изясняване алгоритъма за получаване на бонус от домашни към оценката от изпита
Здравейте!
Гледах обясненията на Наков в един от клиповете относно бонуса към оценката от изпита за предаване и оценяване на домашните по време на курса, а също така изчетох и наличната информация по темата както сред ЧЗВ, така и във форума, но въпреки това останаха страшно много недомислици чисто математически погледнато.
Не е изяснен въпроса, тези проценти върху точките ли са или върху оценката? Защото ако реша най-лесната задача на изпита и имам пълният бонус за форум и домашни, точките ще са ми 100 и кусур, което ще ми донесе оценка от 3 и кусур, обаче ако бонуса ми е върху оценката, с тази задача бих могъл да изкарам крайна оценка между 4.50 и 5.00, тъй като оценката се определя от общото представяне на групата. Ако почти никой не е изкарал повече от 200 точки, то хората с 200 точки ще имат оценка към 5.75, а тези със 100 точки, ще имат към 4.00 първоначално и ако имат 20% бонус, оценката им ще отиде над 4.50, което е нереално.
Според слайда 80% от оценката се формира от изпита, 10% от форумната активност и 10% от домашните.От тук би трябвало да следва, че ако решиш всичките задачи и получиш максимума от 500 точки, обаче не си се занимавал с домашните, няма как да получиш 6.00. Много хора остават с впечатление, че ако имаш примерно 400 точки от изпита и имаш пълните 20% от форума и домашните, точките ти би трябвало да станат 480. Но математически погледнато точките ти би трябвало да станат 500 общо. 400 точки като се разделят на 80 (%), прави 5 точки за всеки 1%. Следователно 20% бонус са равни на още 100 точки в конкретния случай, което прави сбор от 500 точки, които няма как да не се приравнят на оценка 6.00. Не смятам обаче, че е редно, човек, решил 4 от 5 задачи, да получи оценка 6.00, А какво се случва ако човекът изкара максимума от 500 точки на изпита, обаче няма нито едно предадено домашно, съответно не е и оценявал чужди домашни и нямам никакво участие във форума? Би трябвало да получи 400 точки като краен резултат, което също не е коректно.
Има и още един детайл, в който според мен е допусната грешка.
В ЧЗВ пише "За да получиш точки към крайната ти оценка за курса обаче, трябва да си проверил поне 3 домашни за всяка тема с домашно", което само по себе си означава, че е достатъчно да си пропуснал да провериш по-малко от 3 домашни само за една лекция и нямаш никакъв бонус, дори да си си предал всичките домашни от курса, за които да си получавал максимални оценки и да си проверявал по 10 домашни на всички останали лекции.
Така че молбата ми към екипа е, да разкрият чисто математически алгоритъма относно бонусите, защото някои ще се борят за 100 точки, а други ще се борят за сертификат и/или стипендия. Не може да има игра със скрит и недоуточнен регламент.