Java - задача за сравняване на ЕГН
задача за Java :Съставете програма,която сравнява две ЕГН-та и извежда съобщение кой от притежателите им е по-млад.
въпрос:Как да подходим? Разглеждаме двете ЕГН-та като две променливи от тип double и използваме оператор за сравнение като извеждаме по-малкото число ли ??? или има определен термин на английски за ЕГН и някакъв определен оператор ???
идеи ?
Аз имам следният проблем - При въвеждане на ЕГН да се изписва на конзолата на колко години е човекът в момента. Кодът ми върви само при изтегляне на годините на първите два елемента със substring (0,2), но когато вкарам и месеци в условието, които извличам със substring(3,1) - гърми. Иначе използвам елементарни if конструкции.
InaPanova, виж с дебъгера хубаво какво взимаш като събстринг. Според мен не отрязваш каквото трябва.
Разгледай хубаво как работи Substring() метода, той иска начален индекс и (в случая при C#) дължина. Индексите започват от 0, т.е. за да вземеш първите два символа ти трябва събстринг от 0 с дължина 2 (взимаш символите на позиции 0 и 1), което си направила, но впоследствие за да вземеш следващите два символа трябва да започнеш от индекс 2 (което е третият символ) и отново да вземеш дължина 2 - така взимаш символите на индекси 2 и 3. Аналогично може да вземеш и дните, след което задачата се свежда до няколко проверки спрямо текущата дата.