Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
PavelManahilov avatar PavelManahilov 216 Точки

ООП веднага след C# Basics - трудности

   Според мен лично този експеримент няма да е много успешен, поне за мен, особенно за онлайн студентите. Проблемът е в това, че за да разбере както трябва материала, човек трябва да изгледа доста решени задачи за да сване цялата логика, проблемът тук( поне при мен) е че масово задачите са решени от хора които преди ООП са минали другите два курса и съвсем естествено решават задачите в ООП с доста похвати от Advance. Това ще рече, че на мен ще ми отнеме изключително много време да разбера логиката на една такава задача, тъй като първо трябва да свана логиката на неща които са от Advance и реално аз минавам част от материала за Advance, ако искам да си реша домашните. Като добавим и факта, че материала се предава по-интензивно времето става огромен дефицит. 

    Не знам на какво мнение са другите колеги, но за мен определено, това беше грешка и се надявам за другите курсове нещата да се променят.  А относно сегашната ситуация, ако някой има материали (решени задачи и/или обяснение) който да не е толкова обвъзан със Advans-а ще съм му благодарен да сподели

Тагове:
15
Fundamentals Module
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Ако дадеш конкретно пример, кое е свързано с Advance може да се опитаме да го приведем до ниво Basics.

0
PavelManahilov avatar PavelManahilov 216 Точки

Конкретен пример, вчера си блъсках главата със листовете и как точно се "държат" във различните класове, говоря за 3-та задача от първото домашно. Също така в доста решения гледам странно форматиране на стринга, ползването на param , stringbuilder , някъде бях гледал решението на 3-та задача от първото домашно със ползване на object, което така и не сванах как точно става, някакви такива малки неща, но заради които не мога винаги да схвана цялата картина. Може би при мен проблема е, че аз главно черпя знания от форума и от вече решените задачи и така гледам да свана логиката. Естествено и от лекциите (които сващам по принцип), но като се сблъскам с някои задачи от домашната направо се отчайвам колко много неща не знам още

13
dique avatar dique 11 Точки

Подкрепям. Аз също не съм карал Advanced и изпитвам огромни затруднения. Дори да зацепвам за какво иде реч в класове, другите неща, които са от advanced ме спъват. 

3
Lamms avatar Lamms 197 Точки

Аз съм от тези, карали адванса и сега съм на ООП и не сме учили "как се държат листовете в различни класове", params, форматиране на стрингове по този начин, по който казваш. Пиша ти го, за да знаеш, че повечето от тези домашни, които гледаш са на хора, които се занимават допълнително и и да гледаш стари лекции по Адванс, няма да намериш това там.

Можеш да потърсиш повечко за стрингбилдърите и за листовете, взехме неща в Адванса, но тук се използват малко по-различно, предполагам, че те затруднява това, което и мен и това не е самото пълнене на листа.

1
remote87 avatar remote87 121 Точки

Здравейте!

Може да е грешен подход, но аз направих друго: започнах да гледам лекциите от ООП от минали курсове / преди още да запиша фундаменталс / и видях, че ми е зорно / и то не малко / и започнах да мисля като теб Павка, затова просто НЕ записах фундаменталс. Следващия курс започва някъде март месец ако не се лъжа и до тогава смятам да изгледам всички видеа от минали курсове / че защо не и от вашия / и до март месец да съм подготвен и тогава да запиша. Ако успея да усвоя всичко, както трябва смятам даже да започна и с фронт- или бекенд курсовете. Вярно, ще завърша / жив и здрав / три, четири месеца по-късно от вас, но пък си мисля, че така ще мога много по-добре да усвоя материала и да се подготвя за изпити :)

 

1
galin.s avatar galin.s 11 Точки

за римоут87:
шото веднъж беше питал що някой ти е сложил минус - да ти обясня накратко що току-що аз ти сложих минус:

от 4 месеца насам съм влизал около 6 пъти във форума, около 4 от тях бяха лятото. все твойте мнения бяха последни, все с "полезни" съвети, щото уж беше по напред от предадения материал. 
пишеше, че пробваш някви неща, колкото да изглежда, че се занимаваш и си доста напред.

и настоящият ти съвет е "полезен" - "аз ше отложа малко и, евентуално (живи-здрави) утре ше се запиша на курс (със сигурност, въпрос на време е, живи и здрави да сме). а дотогава (само да сме живи и здрави - почвам го курса) ше гледам отстрани и ше давам съвети, за да трупам лайкове по форома и (живи и здрави да сме) да усвоя материала."

жив и здрав да си, па дано почнеш курса някой ден.
аман от натегачи.

5
enevlogiev avatar enevlogiev 1167 Точки

Моля, въздържайте се.

Спорът ви е много далеч от целта на темата и като цяло, на форума.

3
remote87 avatar remote87 121 Точки

Извинявам се, Фил Еду! Напълно си прав, скривам си коментара, а на пича му пожелавам успех. 

Благодаря предварително!

0
27/11/2015 21:14:29
slavpetroff avatar slavpetroff Trainer 155 Точки

Здравей!Освен сортирането чрез LINQ заявки,не виждам кое е advanced.Имаше тема още в basics,за листи,речници и стринг билдъри.Имаше и домашно към нея.Ако се реши това домашно,съм далеч от мисълта,че няма да знаеш,как работят те.Относно ламбда изразите,мисля,че ако отворите,ако ще и гугъл (макар,че целия ресурс за обучение е качен онлайн от предишните курсове) ,ще разберете как се ползва.В ООП,какво е трудното?Има 3 базови неща,които трябва да се запомнят - полета,коснтруктори,пропъртита.Да кажем,че не сме взели материала за методи.Ти на входния изпит използва ли методи?По презумция,трябва да си запознат с тях.И какво става,че всъщност не е труден материала,колкото не са направени задачите за самоподготовка.Тук идеята е да се научим да учим!А това става,като се слагат непознати неща в домашното.Този подход на обучение,беше същия и в basics,нищо ново.Вярно сега са по-често лекциите,но в крайна сметка,ако си решил да се занимаваш с програмиране,значи си преценил,че имаш свободно време,поне да си напишеш домашното и да присъстваш на лекциите.После,има форум,има достъп до залите,почти по всяко време.Повечето колеги са свободни,имаш толкова възможности да научиш това което искаш.Всичко останало са оправдания и оплаквания.Човек,като реши да направи нещо,той го прави,не се оплаква!

 

 

3
27/11/2015 11:52:02
quickben avatar quickben 974 Точки

Слав мисля, че малко подценяваш ООП :)

Има 3 базови неща,които трябва да се запомнят - полета,коснтруктори,пропъртита

Това са building blocks на едно entity/оbject, а в ООП става въпрос за взаимовръзката между тези животни и това как да направиш правилна архитектура на даден проект(OOD), сиреч далеч по-сложни теми от полета, конструктори и пропъртита. *проект != SoftUni OOP Teamwork :)

IoC не се учи в ООП а в КПК курса а това е основна част от ООП....

Не се лъжете, че ако сте си взели ООП курса с 5+ знете ООП, просто знаете basics-a, другото идва с много бачкане в кадърна фирма.

https://www.youtube.com/watch?v=QHnLmvDxGTY - една истинска ООП лекция :)

6
27/11/2015 20:11:32
bacuty avatar bacuty 55 Точки

В подкрепа на това, като почнала от начало Фундаментал, се чувствам така "Аз знам че нищо не знам!".Колкото повече разбирам и научавам ,толкова повече въпроси изкачат нови :). Най -малкото на изпита получаваме готов скелет ,а всичката тая логика и код... Като да наливаш в бездънна яма . В интерес на истината аз не знам как може да се изкарат 500 т на вхоядищият изпит без да се знаят основните теми от Advanced#.

2
quickben avatar quickben 974 Точки

Става и още как просто трябва да найстина да си разбрал фундаменталните части и да имаш логика.

var oddCategories  = projectsByCat.ToList().Where((c,i) => i % 2 != 0);

Това животно LINQ("аdvanced topic") вади всички нечетни записи в една колекция, същото може да направи с цикли и условни конструкции, сиреч тези "advanced" хелпъри са просто един код за ваше улеснение който може да си напишете и вие, да не говорим, че ако си го направите вие на ръка в повечето случай ще е по-бързо отколкото да използвате такива библиотеки/хелпръри/тн.. ;)

0
27/11/2015 20:51:04