Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Spaskich avatar Spaskich 36 Точки

Въпроси относно сертификатите, издавани от Софтуения университет

Здравейте, не бях сигурен къде да постна това писмо, понеже засяга доста, различни по рода си теми, затова го публикувам тук. Като цяло целя да получа отговор от някой от организаторите и основателите на Софтуерния университет, но всеки, който има някаква информация, предположения или въпроси, свързани с моите, нека заповяда.

Първия ми въпрос, който искам да ви задам, засяга партньорството ви с различни български университети. След като обявихте съвместната си работа с ВСУ и MT&M Колеж, това породи различни слухове, според които логическа следваща стъпка би била сключването на договори с НБУ, ЮЗУ и други частни висши учебни заведения в България. Въпросът ми е - имате ли действително намерения да разширите партньорския си кръг и ако да, то студентите в тези ВУЗ-ове ще получат ли някакви привилегии от всичко това. Например, ако аз съм студент на университета X, ще мога ли да се възползвам от някакви съвместни програми със СофтУни или партньорството ви ще се изчерпва само до възможността вашите студенти да продължат обучението си, с цел получаване на диплома за висше образование.

Другият ми въпрос засяга сертификатите, които СофтУни ще издава. Като цяло, от информацията в сайта ви не ми станаха ясни някои неща:

Първо, никъде не видях каква ще е цената за полагане на изпит за сертификат в дадена област, а само таксите за редовните присъствени и дистанционни студенти.

Второ, сертифицирането изчепва ли се само със самостоятелно подготовка, посредством вашите лекции, които ще бъдат качване в Интернет, последвани от явяване за полагане на изпит в дадената сфера. Предвижда ли се в бъдеще възможността за присъствено обучение на курсистите, които ще могат да се ползват със същите привилегии като студентите ви - да изпращат домашни и да участваt в проверката на домашни за курсовете, в които яь записани, право на индивидуална помощ от лектор или асистент по време на учебните занятия и т.н.

Всичко това ме навежда на мисълта - какво ще се случи с академия Телерик, тъй като голяма част от лекторите ви са свързани по един или друг начин с нея? Ще се конкурирате ли или ще си партнирате? Или може би с времето ще станем свидетели на постепенно сливане и академията ще стане част от СофтУни?

И накрая, но не на последно място, какво да очакваме от самите сертификати? Можем ли да очакваме, че вашите ще са в някаква степен по-добри или по-лоши от тези в Телерик - било то като съдържание на курсовете или нещо друго? И ще се ползват ли със същото уважение и “търсеност” от работодателите. От това следва и въпросът - ако кандидатствам за работа в дадена, партнираща си с вас фирма и представя своите сертификати от СофтУни, ще бъда ли, така да се изразя, “една крачка напред”, спрямо другите кандидати, какъвто се предполага, че ще е случаят с вашите студенти.

 

10
Въпроси за SoftUni
aslv1 avatar aslv1 304 Точки

Тъй като абсолютно всичките материали са свободно достъпни, със семестриалната такса един вид си купуваш право на изпит.

1
Spaskich avatar Spaskich 36 Точки

Имам предвид сертификатите, които са тук: https://softuni.bg/about в таба "Сертификати". :)

0
aslv1 avatar aslv1 304 Точки

Ами ако си вземаш съответните изпити, ще си получаваш грамотите, сертификатите и дипломата smile

0
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Това са отлични въпроси, моля някой от ръководството да отговори, иначе другото са празни приказки!

5
Petya avatar Petya 2462 Точки

Отговорих ти във Facebook, но за всеки случай paste-вам и тук.

Здравейте! Относно университетите-партньори - имаме запитвания и от други университети за евентуално партньорство, но засега нямаме голяма нужда от нови такива - нашият фокус е да даваме качествено образование за софтуерни инженери, а не да се свързваме с всичките 50 университета в България. Партньорството ни е предимно с цел нашите студенти да получат диплома за висше образование, както и допълнителна квалификация във ВУЗ-а.

Такси за полагане на изпити за сертифициране няма - ако искате само сертификати се записвате в онлайн форма на обучение и се явявате само на изпитите за съответните нива. Имаме не само онлайн, но и присъствено обучение - студентите идват на лекции, участват в упражненията, задават въпроси към лектори и асистенти, участват в екипни проекти. По-изявените студенти се включват и като асистенти.

Засега не предлагаме обучение само по отделни курсове - обучението ни е структурирано в нива с определена последователност. През май месец планираме да пуснем fast track курсове, но за тях повече инфорвмация - другия месец 

Какво ще се случи със Софтуерната академия на Телерик не можем да кажем, не сме зависими от тях, нито те от нас. 

Що се отнася до сертификатите, не бихме казали, че ще се уважават повече или по-малко от тези на Телерик. В крайна сметка основоположникът на Академията на Телерик, е основополжник и на Софтуерния университет. Така че малко или много Светлин Наков залага името си, когато ви издава сертификати и дипломи.

Нормално е, ако сте препоръчан от нас на дадена фирма, да имате по-голям шанс за работа от човек без подобна препоръка.

Съветваме ви да се запознаете с видеото от Информационния ден в СофтУни, провел се на 4 март:https://www.youtube.com/watch?v=OSsQbtSWpiw - част I иhttps://www.youtube.com/watch?v=osh-MNV06aE - част II.

10