Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
Felixfelicis avatar Felixfelicis 1 Точки

100-200points Основи на програмирането (изпит)

Здравейте, колеги

Съжалявам, ако повтарям нечий въпрос, но се интересувах, дали бихте препоръчали продължаването напред, в случай, че съм си взел предстоящият ми скоро изпит по Основи на Програмирането със 100-200 точки? Разбирам, че не винаги е възможно да постигнеш максимума, но имайки предвид сложния материал и ускоряването на темпото, което предстои във Фундаменталс, струва ли си?

Има много фактори, които също така определят времето и сериозността на самоподготовката. Студент съм в ТУ- СОФИЯ и това значително съкращава свободното ми време за странични курсове, развития (без, разбира се, да компенсира с нещо истинско, то изборът си беше мой преди години, нямах много добри съвети, тн). 

Без повече спам, кратко и ясно, бих искал просто да разбера какво е по- опитното ви мнение :) Благодаря много!

Filkolev avatar Filkolev 4501 Точки

Моето мнение е, че по-скоро трябва да продължиш, когато си усвоил много добре основите (още повече поради липсата на време). Според мен това са 400+ точки на изпита за някой, който няма да може да отделя допълнително време да наваксва пропуски.

Има хора, които се справят въпреки не особено добри резултати на приема, но напредъкът им е обикновено е доста по-бавен и изисква много повече усилия предвид съкратените срокове. Ако за 2 месеца човек не е научил добре цикли и други базови неща, не е много лесно за един месец да навакса и да научи основни структури от данни, функционално програмиране, асинхронно програмиране и други. Често такива хора нямат нужното желание да продължат да се борят и отпадат още в началото на модула (първите един-два курса). Шансът ти да се справяш добре и да докараш обучението си до успешен завършек доста се увеличава ако положиш стабилната основа от Programming Basics.

3
valcho62 avatar valcho62 178 Точки

Всяка оценка над 100 се смята за взет изпита и можеш да продължиш във Fundamentals . От друга страна 100 точки е една задача, като най-лесната се решава за 20-30 мин . За мен лично, резултат под 300 точки показва липса на практики на елементарни техники и следващото ниво ще бъде много трудно.

Това си е лично мое мнение. Иначе официално можеш да за запишеш за следващо ниво и с 100 точки .

2
alevtodorov avatar alevtodorov 29 Точки

Между 300-400 точки е добре да имаш за фундаменталс. С 100-200 също става, но ще ти е много сложно. При положение, че нямаш много време, ти препоръчвам да отделиш време на Basics-а и да се явиш на поправка за повече точки. Най-добре е да имаш над 400.

0
Felixfelicis avatar Felixfelicis 1 Точки

Благодаря на всички ви за отговорите!

Аз не се притеснявам толкова за самия материал и сложността му, колкото и времето, което остава до изпита и наближаващите ми ангажименти спрямо университета, в който си уча. Запознатите с ТУ-София биха ме разбрали много добре: 6 изпита, 3 контролни(които са с текуща оценка и неприминаването им води до изпит...),1 курсов проект и 1 курсова работа, като изпитите ми започват 1 ден след изпита Основи на Програмирането в СофтУни. Материалът е много приятен, не е сложен, владея го според мен. Нямах никакви проблеми с домашните, дори задачите със звездичка, повечето ми бяха много интересни и занимателни, но както знаете, всичко това консумира много време. 

Притеснението ми е това, че нямам пълното време да реша много задачи за подготовка на самия изпит, решението на които бих могъл да направя, имайки повече време за преглед, търсене на инфо, четене из нета и опитване. Решил съм няколко изпита в джъджа като общите ми брой точки са били 300, 400 няколко пъти, но пък се е случвало да отворя следващ изпит от друга дата и да фейлна драстично с 100-150 точки, точно поради причината и че съм отделил по- малко време за решаването му и задачите, които срещам за пръв път са били с по 1-2 интересни уловки или изисквания, които не стават само с досещане, ами и с малко или много опит, решаване, де факто да ти е познато... Това ми е основното притеснение, че дори за минимални грешки ще фейлна да получа повече точки от задача. Случвало ми се е задачата да ми е оценена с 87 точки, и само като променя някои неща в променливите или просто типа данни, точките да скочат до 100. Това ме притеснява, че заради липсата ми на време да се отдам изцяло на СофтУни, имам леки пролуки, които ще ми попречат. Но самата материя ми е приятна и мисля, че я владея.

0
04/01/2016 20:30:49
supersane avatar supersane 233 Точки

Здравей, и аз съм студент в ТУ София. След като изкарах отворения курс по Java, реших да прекъсна ТУ, и сега март записвам фундаменталс. Нека ти дам един съвет. Когато решаваш изпит и фейлваш със 100-150 точки, мисля че не трябва да преминаваш на следващ изпит докато на въпросния не изкараш поне 400. Ако се чудиш защо, защото задачите на които си фейлнал, като ги пропуснеш означава, че не си ги усвоил и какво става ако някоя от тях ти се падне на изпита? Напускам ТУ, не толкова, че времето не ми стига, колкото че уча материал, доста далеч от това, което всъшност искам да уча(електронка съм в ТУ), но и от друга страна искам изцяло да се отдам на СофтУни, и да попивам всяка капка знание, която ми предстои да науча. Никой не се ражда научен, а в тази сфера едни се учат по-лесно, други по-трудно, но заключението, е че трябва постоянство и 4+ часа кодене на ден. А когато едно нещо ти е приятно за правене, тези 4+ часа не ги усещаш как минават. Равносметката на курса по Java, който изкарах беше 13 примерни(предишни) изпита решени като подготовка за моя. Успех с избора! :)  

0
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

Също бих ти препоръчал да сваляш тестовете на които фейлваш и да се опитваш по тях да намериш грешката си(ако не можеш сам разбира се). Ако и това не помогне, отваряш решенията на автора и се учиш и от тях. Определено си изисква време за да посъбереш опит :)

0