Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Samuilishte avatar Samuilishte 0 Точки

Доволни ли сте от обучението си в СофтУни?

Здравейте,

Не искам да въздействам предварително на посоката на темата, затова засега няма да излагам своите виждания. След всеки курс попълваме анкети, резултатите от които обаче не са публични. Споделете тук и сега, какво ви харесва, какво не ви харесва в обучението ви? Добре би било да споменете и в кой модул сте в момента и в каква форма на обучение.

Поздрави!

11
Общи приказки 09/01/2016 15:42:18
mbencheva avatar mbencheva 52 Точки

Като начало:

 

Форма на обучение - онлайн,
Модул - знам ли и аз, аз съм от ония обърканите дето почнаха януари 2015.


Като цяло ми харесват идеите и курсовете, които се предлагат

1. относно лекторите: Мисля, че софтуни трябва по-добре да подбира лекторите си, ако иска високо ниво на обучение(имам 2-ма любими - Наско и Фил и още 2,3-ма ама да не изреждам всички, което не означава, че другите не стават, ама да връщам видеото по 5 пъти и да се напрягам да чуя какво се казва..., по-добре премахнете формата онлайн)
P.S. разбира се лично мнение, да не ме напданете сега...:-)


2.Домашни - ами това си е отбиване на номера - досега съм имала сигурно не повече от 2 смислени оценявания за 1 година предаване на почти всички домашни.

 

3.Оценяване на проекти - ей това ми е най-неприятното, няма обратна връзка. "изплюват" се едни точки и после ти как да разбереш кое не ти е наред в проекта и за какво са ти взели точки и най-важното какво да подобриш в кодирането си?

 

Поздрави, 

Мария

13
09/01/2016 21:48:26
martinski avatar martinski 66 Точки

Здравейте.За мен е още рано да давам оценка ,защото съм още на Basic нивото.Но относно първа точка подкрепям колежката.Наистина има разлика да си добър програмист и добър преподавател!От някои лекции (на различни лектори) може да ти се завие свят от объркване,а от други да схванеш всичко.Но хубавото е ,че има и по-стари запазени лекции от които научаваш нещо  дето не си схванал сега:)

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Нека рафинирам точките ти в предложения, за да видя дали съм разбрал правилно

1. Трябва на някои лектори да им се подобри техниката, за да се чува по-добре на записа (използва се вградения микрофон на лаптопите, който понякога явно не е ОК за тази цел)

2. Тук не знам какво предлагаш? :) Някакво подобряване на оценването, но не разбирам насоката

3. Да се дава обратна връзка за точките. Тук това е малко трудно заради факта, че оценява комисия от 4-5 човека и всеки има различно нещо предвид, а осредняването после може да не вземе предвид на някои хора мнението. Това, което аз ще дам като временно предложение, докато се измисли нещо по-адекватно, е да си искате обратната връзка на момента :)

0
mbencheva avatar mbencheva 52 Точки

Привет:-)

1. ами да, това да речем е 50% от това, което визирам. Останали 50% може би колегата martinski е формулирал по-добре. Моите уважения към всички лектори в сфотуни, наистина имат много знания и потенциал, но според мен не всички могат да обяснат нещата по достъпен начин за хората, които не са експерти:-)
И на мен са ми предлагали курсове за лектори, ментори и т.н., много съм мислила, защото ми се искаше и аз да съм част от софтуни(и все още ми се иска ..), но не съм приемала, защото не мисля, че мога да обяснявам добре, а все пак това си е голяма отговорност, време, отдаденост

2. ами аз лично нищо не предлагам:-), коментарът ми като цяло е, кое според мен малко куца в софтуни.
Хората като цяло проверяват домашни с цел да съберат още 5% от оценката за изпита(дори и аз:-)
Може би ако се махнат точките от оценяването(или поне да е 1 задължително, че иначе повечечето хора ще останат без никакви коментари за домашното си), а останалите проверени домашни да носят много нисък % към общата оценка, хората ще дават повече усилия за оценяване, ще помисля и ако ми трекне нещо ВЕЛИКО, ще пиша пак:-)

3. Да, прав си тук, ще имам впредвид

P.S. Благодаря ти за интереса към мненинията и по никакъв начин не искам да се заяждам, ако някой може да извлече нещо позитивно или конструктивно от коментарите ми - ок, ако не, не ме нападайте, плс:-)

2
17/01/2016 18:30:34
mishomihaylov avatar mishomihaylov 67 Точки

Здравейте!
 Аз карам Fundamentals(online)  в момента. Като цяло съм доволен от обучението във СофтУни. Понякога има някои некоректности отностно оценяването на домашни, но пък и това помага да се учиш, да видиш как другите се справят, къде грешат и къде имат по-добри идеи за имплементация от теб.
 Отностно лектнорите, ако не ми допадне лектора просто намирам видео със същата тема от по-стар курс и го гледам с друг лектор. Примерно на Teamwork and Personal Skills не съм гледал нито едно видео от нашия курс, за ООП също. Понякога ако намеря дадената тема, където лектор е Наков, обикновено гледам него, защото има богат опит и това му помага да разкаже нещата малко по на широко. 
 Относно екипните проекти това е много добра идея. Понякога се падаш с големи пичове, понякога с хора, който по някаква причина не се занимават и виждаш как стоят нещата малко или много. В последния ми екип имаше много слаба активност в работата ни, но пък това те учи на нещо и те кара да си задаваш въпроси. Въпросът, който аз си задавам от скоро е наистина ли ще е трудно да влезя в софтуерната индустрия сред толкова много хора, които се обучават? Ще се радвам скоро да си отговоря на този въпрос.
 Домашните мисля, че са супер. Доста научих от тях, а имаше и такива, който умишлено не направих(поради недостик на време или нещо друго). 

И това е общо взето от мен. :)

2
malkstor avatar malkstor 348 Точки

Определено съм доволен. В момента съм на втория курс от втория модул присъствено. Перфектна организация не съществува, но пък позитивите далеч надхвърлят негативите, а по последните, по мои наблюдения, се работи постоянно. Това, което ми харесва най-много е, че темпото на учене е високо и за нула време се учат супер много неща. Практическата част в смисъл екипни проекти също ми харесва и я намирам за доста полезна, не съм пропуснал нито един до сега. А домашните - какво да ги коментирам, те са самия процес на учене. По време на първото ниво получавах доста по-често коментари, но пък в проверките съм бил редовен и съм научил доста готини неща и от тях.

3
16/01/2016 12:42:11
Petkominatora avatar Petkominatora -8 Точки

Аз лично от организацията съм доволен!Атмосферата е много хубава, наистина отношението е професионално и образованието е качествено! За съжаление ,не съм съгласен с колегата "malkstor"! Мисля ,че основния проблем на софтуни е темпото!Забелязвам как наистина на моменти претупват нещата(за пример е курса по ООП ,в който за 2 лекции се взимат основните принципи , които попринцип се учат с месеци ) ! Според образованието  би било по качествено и студентите ще усвояват по-добре материяла ,като се одължи ! Доволен съм но с желанието по-бързо да пръкнат програмисти ,според мен са прекалили с темпото и ако човек не се е занимавал предварително ,няма как да смогне и да стане качествен програмист!

7
malkstor avatar malkstor 348 Точки

Колега, за темпото си напълно прав, ако в случая трябва да се съвместява работа и учене. Ако обаче нещата са ти наредени така, че да се занимаваш само с ученето, темпото е ок. Може би трябва да се помисли за програма с по-ниска интензивност специално за работещи, защото в крайна сметка разполагат с доста по-малко време от останалите. В такъв случай, обаче, обучението ще трябва да се разтегли във времето, щото материала за усвояване в крайна сметка си е същия.

4
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

ПОЗИТИВНО: Моето мнение до момента (утре ми е бейсик изпита) е, че почти всичко ми харесва. Да, проблемът с неопитните лектори е частично наличен, но в кое училище не е така, където има преподаватели с по 30 години стаж и без никакъв контакт със студентите? Харесва ми системата като цяло, залите са добре оборудвани, учебната програма (до момента) е добре структурирана. 

 

НЕГАТИВНО: Една градивна критика: до момента не сме учили масиви и работа с тях. От СофтУни казват, че те не са необходими до момента и на изпита няма да се включват. Да, но има задачи (не мога да ги цитирам в момента), на които авторските решения са дадени с масиви, листове... Знам, че трябва да сме една или повече крачки напред пред материчла, взет до момента, но е добре да се спазват и условията. Също така, задача с приложени "по-адвансд" техники е по-лесно да се реши, от колкото без да се използват същите "адвансд" удобства, които са ни предоставени. Хубаво е в бейсик нивото да гледаме авторски решения с материяли от бейсик нивото :)

 

Обобщеното ми мнение е, че хората (от СофтУни) се стараят да изградят отлична система за обучение и според мен СофтУни върви нагоре. Като цяло съм приятно изненадан :)

0
EvgeniyaL avatar EvgeniyaL 35 Точки

Здрвейте, аз лично харесвам всичко до момента :) А за масивите винаги можеш да си прочетеш от учебника или от някой сайт. Препоръчвам http://www.dotnetperls.com, там са много добре обяснени нещата и има доста примери.

Поздрави!

3
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Естествено, че можеш да ги научиш, не е нещо колосално трудно, информация има навсякаде. Лично аз ги научих преди изпита. Коментарът ми беше относно авторските задачи, решени с масиви, въпреки, че трябва (такава беше информацията) да се решат без масиви. Ясно ми е, че в много случаи това е пречка, защото не винаги можеш да ползваш събстринг или друг метод, но това трябва да бъде доизяснено. Според мен преди входящия изпит трябва да се учат масивите подробно :)

0
VladislavIliev avatar VladislavIliev 5 Точки

От уроците съм повече от доволен. Лекторите са изключително компетентни и опитни.

Имам една-единствена конкретна препоръка: В модул Basics, в последната лекция (C# за напреднали) сякаш изведнъж се струпва прекалено много материал. Предните лекции са много добре замислени и с добро темпо, но тук нивото се покачва твърде рязко. Не е много приятно, като се има предвид, че точно тази последна лекция е най-важна за предстоящия изпит като материал. Би било добре да бъде раздробена на 2 или 3 по-малки теми.

Иначе обучението е супер, все повече го препоръчвам на познати!

0
17/01/2016 23:42:00
Ivaylo.Goranov avatar Ivaylo.Goranov 68 Точки

По-добре да свикнеш с подобно струпване на "матриал" още от basics, щото в следващите курсове натоварването става още по-серизоно. Ще имаш по три лекции на седмица, съответно с упражнения и домашни към всяка. В курса ООП още на първата лекция ще осъзнаеш, че обема на последната лекция в basics e далеч по-малко.
Пиша ти ги тия неща да знаеш какво да очакваш и да свикваш с подобно, че и много по-сериозно натоварване.

3
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

Според мен не е толквоа голям проблем, че е повечко материал тази последна лекция, тъй като тя е няколко седмици преди изпита. През това време може да се изгледа на няколко пъти лекцията, да се раздроби на части и те да се изучат с външни материали. Отделно, могат да се гледат авторски решения от предни изпити и т.н. Реално, това само по себе си подтиква студента да не спира да търси нова информация и да не се самоограничава, както доста хора ( главно в държавните университети ), с нещо от сорта "ама това го нямаше в учебника". Според мен това, че се стремят да ни научат как да се доберем до информация, която не ни е поднесена просто така, е голям плюс на софтуерния университет. Казвам го като човек завършил ТУ София, макар и с друга специалност. 

Иначе като цяло съм съгласен, че има някои малки организационни проблеми, но имайки предвит, че SoftUni е сравнително нов проект и непрекъснато се работи по подобряването му, смятам, че са пренебрежими. От друга страна обучителната система и отношението на преподавателите е на сетлинни години пред повечето държавни университети. Тук се учи каквото е нужно на един човек да започне работа веднага. Аз например, като завърших своята специалност в ТУ, на практика излезнах със страшно много теория и в същото време не можех да започна почти никъде работа...Трябваше да се намери компания която е готова да вложи в мен средства и време за да ме обучи на практическите умения нужни за работата (така както и човек без висше).
 

п.п. Туко що завърших Basics курса, но преди това съм гледал доста видеа от лекции и съм присъствал лично на други курсове и семинари.

1
Petarat avatar Petarat 1 Точки

Като привърженик на организацията, аз виждам нещата така: 

Ако човек тръгне да изрежда проблемите на SoftUni, трябва да се превърне в Дон Кѝхот. Ударенито е на ѝ :)

Лекциите, домашните, оценяването на домашните, грешно зададени условия на задачите за домашно, подготовката за изпита, оценяващата система Judge, преподаването в лекционната форма, изпита, резултата от изпита. Последните 2 са ми най-пресни и ще споделя за тях:

1)  в един университет на "черната" дъска се пише началния и крайния час на изпита;

2) пишат се прости пароли за достъп, вместо съдъращи 0 на мястото на О и всякакви волности;

3) резултатите се обявяват по електронната поща както е направено по-рано с поканата за изпита;

4) в поканата за изпита тябва да се съдържа часа на започване и часа на приключване на изпита;

Но кой съм аз, че да им давам акъл!!? Борба с вятърни мелници.

Страшно много са проблемите от организацинен характер. Това навява на мисълта, че в колективът им липсват кадри с научна степен, сиреч поне завършили аспирантура (малък доктор) в някой роден университет. Различните видове начини на обучение се изучават в началото на първата година. И всякакви коментари като "доволни ли сте от обучението?" щяха бъдат безпредметни.

-11
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Може би сега е моментът да спомена, че СофтУни разчита на онлайн обучителната си система (SULS) - softuni.bg, където има календар със събитията в университета, материали от лекции, резултати от изпити, курсове и т.н. Това по принцип става ясно още на въведителната лекция.

5
malkstor avatar malkstor 348 Точки

Колега, за мен забележките ти са чисто заяждане.

- На дъската не се пише часа, защото в някои случаи се налага изпитът да бъде удължен. Всичко това се отбелязва в Judge системата в реално време, като това се съобщава на присъстващите.

- Какво значение въобще има паролите за изпита, за които предполагам говориш? Разбира се че ще са прости, нали трябва да ги преписват един куп хора, защо да им губят времето със сложни?

- Резултатите се намират винаги на едно и също място - профилът ти на сайта на SoftUni. Щеше да е по-удобно да получаваш мейл, но според мен това въобще не е съществено.

Организацията има проблеми, организацията навсякъде има проблеми. В Техническия и Нов Български не е кой-знае колко по-различно, не са 100 човека все пак. Бих ти препоръчал да се концентрираш върху наистина важните неща.

4
DiyanTonchev92 avatar DiyanTonchev92 231 Точки

Без да се заяждам и без да защитавам по никакъв начин организацията на СофтУни, аз също съм бил недоволен от нея, но в случая всичко, което си изредил, показва, че изобщо не си се запознал как работи системата на СофтУни. Началото и краят на изпита можеш да ги видиш в сайта на СофтУни, в джъдж, а на всичкото отгоре и се казва поне по 2-3 пъти повреме на изпита, няколко пъти съм ставал свидетел и да се пише на дъската. Резултатите можеш да си ги видиш директно в judge, на момента, а когато излезе крайната оценка ти се появяват в профила. Като привърженик на организацията, да се беше запознал и прочел, преди да даваш акъл.

2
20/01/2016 10:23:32
geiff avatar geiff 71 Точки

Аз съм от приема Ноември 2015, започнахме с ООП и сега КПК, като ни обедениха с приема от Септември, които са минали вече Advanced C#. Мисля че първо трябваше и ние да минем Advanced C#, защото поне на мен ми е доста трудно с ООП и КПК, смятам че ако първо беше Advanced C# доста неща биха ми били по ясни в курсовете които карам сега. Предполагам че това обединение е по организационни причини, но лично мен доста ме обърка в обучението.

15
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.