Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки

[СофтУниада] Задачи, тестове, авторски решения

Колеги, след силния първи състезателен ден в СофтУниада сме ви качили материалите от категория "състезателно програмиране" и линк към judge системата за тренировки:

Можете да споделяте и обсъждате свободно решенията си.

Харесаха ли ви задачите? Лесни ли бяха? Трудни ли бяха?

Наков

6
Събития 10/01/2016 09:49:56
malkstor avatar malkstor 348 Точки

Задачите ми харесаха. Въпреки, че не успях да се подготвя въобще, се представих по-добре отколкото очаквах, въпреки че алгоритмите въобще не са ми силна страна. А на задача 6, след като не успях да разбера достатъчно добре как работи partition problem-а, успях да взема 33 точки с това:

int[] inputArray = Console.ReadLine().Split(' ').Select(int.Parse).ToArray();
int total = inputArray.Sum();
int max = inputArray.Max();
if (total % 3 == 0 && max <= total / 3)
{
    Console.WriteLine("Yes");
}
else
{
    Console.WriteLine("No");
}

laugh

2
Miroslav1999 avatar Miroslav1999 23 Точки

Здравейте. 

Задачките бяха доста приятни. Имаше и лесни и трудни като за шампиони. Аз искам да кандидатсвам за най-грозно решение на първа задачка, което изкарва 93 точки. laugh

Ето линк https://dotnetfiddle.net/O4T4Vc

 

0
10/01/2016 11:42:37
Filkolev avatar Filkolev 4501 Точки

Ще имаш конкуренция моето е същото, само без допълнителните променливи. Вместо това имах един масив :D

1
Filkolev avatar Filkolev 4501 Точки

Предвид, че повече от месец не съм решавал алгоритмични задачи, съм доста доволен от резултата. Особено съм доволен от ефикасността, с която успях със скалъпени решения, алчни алгоритми и брутално погазване на SOLID принципите да хвана по около 50 точки от почти всички задачи.

Задачите според мен бяха сравнително лесни. С не много сложна логика можеше да се вземат бързо точки от всяка задача, но предполагам за напълно коректно и ефикасно решение се изисква доста повече мислене или опит. Това, което прави състезанието трудно, е малкото време - средно по половин час на задача. Т.е. допълнително усложняване на задачите, предвид това ограничение, не мисля, че е необходимо (което се потвърждава от факта, че няма хора с 1000 точки, а победителят има пропуснати точки от няколко задачи, не само от една). 

Студентите от СофтУни сме свикнали да разполагаме средно с повече от един час на задача, подозирам, че това е било сериозна спънка за доста хора вчера.

1
Kiril98 avatar Kiril98 66 Точки

Един въпрос, за да не отварям нова тема.

Студентите участвали в олимпиадата, които са решили поне една задача ще получат ли кредити или не ? Някъде бях чел за това, но не съм сто процента сигурен.

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки

Потвърждавам. Ще получите обещаните кредити до ден-два.

Наков

3