Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
denka avatar denka 52 Точки

Linux programming - първи впечатления

Здравейте,

Повдигам темата, тъй като виждам разни пропуски в онлайн материалите (не съм присъствала на лекциите). Определено не искам да се заяждам, а да повдигна дискусия, която се надявам да помогне както на хората, които искат да учат качествено, така и на тези които искат да преподават качествено (хората, които вече знаят, но не се интересуват от преподаване са извън тази тема). Та по - конкретно:

1. Все още няма достъп до лекцията - да, домашното се пише без проблем за час - два, до един ден, но от сравнително опитен програмист. Би отнело, обаче поне 2 - 3 дена на човек, който има основни познания по С и почти никакви по linux. 

2. Видеото от упражнението - В повечето време от самото видео се вижда как се свалят пакети от интернет. Има не повече от 5 мин., които могат да помогнат на човек, подготвящ се онлайн.  - Разбира се, нормално на упражнение да няма много какво да се види от видеото тъй като идеята е хората да пробват по - скоро сами и ако се чуят някакви въпроси, но просто го отбелязвам като онлайн ресурс.

3. Презентазията - Включва водещи точки, по които върви лектора, но трудно може да помогне ако се свали като ресурс.

Та в общи линии няма никакви ресурси за онлайн обучение. Също така, предполагам, че и хората, които са присъствали имат нужда от линкове и материали когато седнат да учат след лекцията.

Аз бих препоръчала следното:

1. Видеото от лекциите трябва да е качено на време - освен писането на самото домашно, което включва само част от наученото, хората имат нужда от време за да чуят, да разберат, да тестват различни неща (примерно за домашното  се иска да напривиш VM-ка на каквото избереш, да ама не е лошо да се пробват различните възможности).

2. Би било хубаво слайдовете от лекцията да са по - подробни и на практика почти всичко от лекцията да може да се разбере и от тях - На предния курс по С слайдовете са много добри

3. Задачите от упражнението да бъдат разписани освен като условие и като стъпки за решение - Лабовете по Структури от данни са много добър пример.

4. Към курса в началото да има линкове към книги или хубави сайтове по темата на която е курса - В много от курсовете в Софт Уни има такива на първата лекция.

Разбира се, че ако човек има желание да учи, ще намери начин. Смятам обаче, че Софт Уни е едно отлично място, което може да бъде начинът на много хора .Надявам се, че темата ми ще им помогне да продължат в тази посока и няма да генерира негативни/нападателни коментари. Наясно съм и че правенето на курсовете е сложно и времеотнемащо начинание и съответно не може всичко да е както си го представяме, но пък ако има добро желание и ентусиасти, може и да може :)

Тагове:
9
SvilenStavrev avatar SvilenStavrev 2 Точки

Не мога да го напиша по-добре от denka.  100% е така!

Темата на курса е МНОГО интересна! Благодаря за възможността да присъствам поне on-line.

Добре е на видеото да се вижда десктопа на лектора или дъската. Няма защо да гледаме първите два реда от лекционната зала в гръб.

0
23/01/2016 06:28:51
denka avatar denka 52 Точки

Наистина много промени от първата до третата лекция. Едно голяма ЕВАЛА на Мартин! Презентациите са хубави, има видео от екран, има полезни препратки ... изобщо, освен че курса е много интересен като теми става и все по - добре организиран и достъпен.  

1