Бърза работа на Линукс
Здравейте!!!
Линукса, с който работя в момента е на виртуалка и не работи много бързо. Ако не е на виртуалка, а са две операционни системи на компютъра, тогава дали ще работи по - бързо?
Благодаря предварително!
Здравейте!!!
Линукса, с който работя в момента е на виртуалка и не работи много бързо. Ако не е на виртуалка, а са две операционни системи на компютъра, тогава дали ще работи по - бързо?
Благодаря предварително!
Според мен да, но не ти пречи да пробваш
Да , НО уин и линукс ползват две различни файлови системи и трябва да им обясниш коя част от хардиска е за едната и коя е за другата ;)
Да, имах същият проблем. Като го инсталирах на компютъра си вървеше нормално.
Какъв съвет бихте ми дали да работя на Linux с виртуалка или директно инсталиран на компютъра?
Според мен трябва да пробваш и двата начина. Най-малкото ще имаш някаква представа как се работи с виртулана машина и как се инсталира линукс. За мен лично по-добрия вариант е директно.
Като пробваш и двата начина, покрай тях ще научиш и много други неща за които не си помислял.
Мисля че за всеки ще е плюс да знае нещо за линукс. За в бъдеще ще му е от помощ.
Попринцип има значение от процесора ти и дали той има ускорена виртуализация. Преди да изтеглиш виртуалката виж във BIOS-а дали имаш опция за виртуализация, ако не - вероятно ще ти се наложи да инсталираш на диска. При По-старите машини е по-малко вероятно да поддържа бърза виртуализация.
Виж опцията shrink на windows (search google) и си направи един дял за линукса (30 ГБ са предостатъчни). После инсталираш линукса и когато стигне до форматирането на харда избери да го направиш ръчни и му избери заделения дял да е ext4 и избери да е предназнаяен за root (на някои дистрибуции пишеше само / на други /root ако не се лъжа). После линукса си се инсталира и сам си сканира за други операционни системи и при мен винаги засича windows и си настройва буут мениджъра да те пита в началото коя ОС искаш. Когато го инсталираш ще е завидно по-бърз. Според мен е много, много по-пъргав от windows особенно Debian 7. Много е важно обаче да успееш да си инсталираш и нагласиш драйверите на видео картата правилно. Лично при мен без драйверите е трагедия....не тръгва правилно графичната среда (по точно изобщо не тръгва и зарежда във fallback mode и всичко е дървено и грозно). Та сложиш ли му драйвери и инсталираш ли го на харда със сигурност ще се изненадаш.
П.С. Ако видео картата ти е малко по-стара(radeon hd 3xxx, 4xxx) на убунту и минт е невъзможно да подкараш читав драйвер (или поне аз не можах, а се мъчих доста). В дебиан се справих с лекота, но той е малко по не дружелюбен в сравнение с убунту или минт понеже по-често се налага да се ползва терминала, а много хора не го обичат.
Поздрави!
Определено ще е по-бързо ако не е на виртуална машина, а инсталиран на харда ти. Обаче след като ще го ползваш временно, заради курса, няма смисъл да го инсталираш и след това да го триеш(ако няма да го ползваш след това). Понеже си омазваш харда от разцепване, после от триенете, трябва пак да го събираш, после е възможно да си бъгнеш и бутолоудъра на windows и прочие глупости, с които ако не си запознат ще загубиш доста време и игра да оправяш. И цялата тази гимнастика за какво? Ако машинката ти може да подкара виртуалки, ползвай такива, като приключиш даваш един delete и забравяш за линукс-а.
Ще работи по-добре. Ако имаш втори дял на компютъра, инсталираш едино Убунто и то ще си направи всичко само. Ако нямаш втори дял на диска, ще трябва да преоразмериш настоящия. Уиндоуса сам може да направи това с Disk Management и Shrink. Но ако имаш нещо записано към края на диска, Уиндоуса няма да успее или ще направи много малък дял. Трябва ти поне един 10ГБ за комфортна работа.
Ако не може през Уиндоуса, ще трябва да ползваш някакъв софтуер, добрите за съжаление са платени. Примерно EaseUS Partition Manager. Платената версия може да преоразмери диска без да си преинсталираш Уиндоуса. Може да има и безплатни които да ти свършат работа, но не знам такъв, но в гооглето може и да намериш.
И третия вариянт е да преинсталираш Уиндоуса, като преди да го инсталираш си разделиш диска на дялове.
EaseUS Partition Master преоразмерява дяловете безплатно :)
Ето тук са описани решения на доста проблеми, които биха възникнали при инсталация на Линукс (на виртуална машина и не само).
За колегите които изберат да качат Линукса на виртуална машина ... прочетете тук , какво да направите за да не бави толкова.
Аз лично минах по този път преди 3 дена. Ако не сте направили ПОНЕ 1-ва точка от упътването ... гарантирано е, че ще лагва супер много.
Всичко е описано в линка подробно.
Успех и не се отчайвайте!
За кой курс ще ни трябва Линукс ? Не може ли да минем без него ?
За курса по Java ще се работи на Linux среда. За изпита обаче няма голямо значение, тъй като ще се праща само кода.
Тогава аз си оставам на Windows и JavaCreator, тъй като мразя Еклипс и особено инсталацията му.
Знам как да си инсталирам и Убунто и Еклипс - предполагам ,че за това са избрани от СофтУни - да се научим да ги инсталираме . То си е цяла наука за Еклипс .
Или се лъжа и нещо пропускам ?
Защо всъщност са избрани Линукс среда и Еклипс за този курс ? Какъв е замисъла зад това ? Питам ,защото ако е наистина важно , ще си ги инсталирам и аз.
Предполагам са избрали Eclipse защото е изключително популярно IDE. А за Linux няма как да си програмист и да не можеш да работиш на него. Голяма част от фирмите ползват Linux.