Изяснителни видеа относно лекция 4
Моля всеки, които има неясности по лекция 4 и иска някакъв тип видео относно някоя тема да пише тук въпроса си или темата, от която има нужда за разяснение.
Моля всеки, които има неясности по лекция 4 и иска някакъв тип видео относно някоя тема да пише тук въпроса си или темата, от която има нужда за разяснение.
Аз имам нужда от по-подробно разяснение относно всичките различни tool-ове които ползвахме по време на лекцията - предназначение и концепция (например какво точно е tftp и каква е разликата с ftp).
По време на лекцията бяха обяснени но доста набързо. :)
Може ли да попитем какво да правя, като получавам грешка 404: http://screencloud.net/v/FISa за
wget http://www.codesourcery.com/sgpp/lite/arm/portal/package7853/public/arm-none-linux-gnueabi/arm-2010.09-50-arm-none-linux-gnueabi.bin
Писах го във браузъра, така че е сигурно, че ресурсът си е там. Обаче на вируалната машина - 10 пъти го писах, рестартирах, какво ли не правих - не става. Сигурен съм, че на виртуалката достъп до интернет има.
Копирах линка който си постнал и при мен се изтегли без проблем... виж пак нета..
Поздрави
Може ли малко помощ.. когато запаля u-boot и му дам да да си вземе IP (dhcp командата).. и до там. Не може да си вземе IP. Четох файла qemu-ifup и там пише, че след пускане се сетва IP 0.0.0.0 и се прави бридж на мрежата. След тази операция в рутера изчезва IP-то на виртуалката и рутера вече не я засича. Като пингна адреса (стария) си е там, но рутера не я вижда и предполагам, че това е причината да не може да си вземе адрес.
Някой да е срещал подобен проблем и евентуално да има решение?
Поздрави
Утре следобед ще пусна видео как точно се прави :)
И аз имам подобна драма. Оказа се, че по новите kernel модули не ползват eth0 за мрежата а "ethernet network peripheral # serial #". При мен е enp0s3 (витуалка - ubuntu 15.10). Как ли не преправях qemu-ifup - не пали. Иначе преди да да го стартирам (qemu-ifup), виртуалката има нет, и ifconfig си ги рапортува коректно. След старта на qemu-ifip в ifconfig се появява br0 с правилните данни, но enp0s3 вече няма ipv4.
UPDATE:Оказа се, че при мен пакетът isc-dhcp-client е непълен -> sudo apt-get build-dep и добавих в /etc/network/interfaces
auto eth0 allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp
и проработи :)
Видеата се качват в youtube вече.
Видеата са налични. Линк към към канала : https://www.youtube.com/playlist?list=PLUC8LNkun3qpTeGgSsCiPcSjyZC490KC_
Здравейте! Имам проблем с интернета на витруалната машина - и не мога да направя мост.
Когато мрежовият адаптер е NAT, виртуалната машина има достъп до интернет. Когато дам на мрежов адаптер, виртуалната машина вече няма нет Рестартирах всичко няколко пъти, няма подобрение.
Иначе лаптопът е вързан към рутер, така че не би трябвало да има проблем с IP-тата. IP-то на рутера е 192.168.0.1, а на лаптопа - 192.168.0.101.
П. П. Когато напиша sudo ifconfig в терминала, ми се дава IP 10.0.2.15 !?!
За каква витруална машина става въпрос? Аз съм с Vitrual Box и обясненията от лекцията ми свършиха работа. Подобно IP имах когато бях на NAT.
Аз съм с последна версия Virtual Box 5.x на Windows 7.
За съжаление не съм в състояние да проверя дали може да стане, но ще ти предложа да опиташ Network Settings->Attached to: Bridged Adapter. Ако рутерът ти автоматично раздава адреси, то би трябвало да стане. При мен не е така и разбира се не стана, но за това имаше предупреждение на лекцията. Имам Linux машина с други начин на връзка и там проработи. Успех!
Успях да пусна нещото и да заредя ядрото през tftp (ядрото си забива, както е описано в другата тема). Рестартирах машината, след което излезе следния проблем:
ifconfig преди да стартирам qemu
Стартирам qemu с командата от слайдовете и командата излиза с ерор код 256 и съобщение, че qemu-ifdown е фейлнал.
ifconfig след командата, вижда се, че няма създаден bridge 0.
Съдържанието на двата скрипта:
Няма логика нещо да се е променило чак толкова преди и след рестарта. Единствената разлика беше, че на eth0 имаше зададено ново IP, което отразих във qemu-ifup файла, за да няма проблем. Кажете ако пропускам нещо. Благодаря за вниманието.
Липсват ти апострофите около id -un.
/usr/sbin/openvpn --mktun --dev $1 --user `id -un`
С тях и без тях беше все същото, доколкото помня. Приличаха ми на някакъв бъг в наното, затова ги бях махнал, но получавах грешката и преди това. Благодаря, все пак, ще пробвам отново с апострофите за всеки случай.
Edit: Няма разлика, като ги добавя, вече е проверено. Забравих да отбележа също така, че двата скрипта си работят както трябва като си ги рънна от конзолата, създават каквото трябва, изтриват каквото трябва без проблем.
И аз го ударих същото. Като си стартирам със скрипт подобен на : "Starting QEMU with a TAP interface" от линка https://en.wikibooks.org/wiki/QEMU/Networking и си работи без проблеми. Обаче, ако го пусна дирекно както е в лекцията и ми гръмва в ifdown скрипта по същия начин.