Задачите от двете подготовки за изпита по Python
Може ли някой да помогне с решенията на задачите от подготовките за изпит. Решенията ми са тук
На "анаграми" не ми минава вторият тест в Judge, а на "шифъра на Цезар" не минава 4тият тест. Според мен решенията ми са съгласно условията, но въпреки това явно нещо пропускам. Ако тестовете са споделени някъде, моля за линк към тях!
В решението ми за шифъра пазя всички главни букви в списък и ако в инпута има буква, която е в списъка я шифрирам, а ако не е в списъка, който и да е символът, просто го копирам същия. Т.е ако има малка буква в инпута, то тя би трябвало да се копира както си е в оригиналния инпут. Поне според условието е така: "а символите които не са описани остават непроменени"
Проблемният тест ми дава отместване с два символа, което не мога да си обясня. Тествал съм и с 0, и с отрицателно число и се получава очакван резултат:
очаква се MFHMW (OQNMNTMBDC "DMFHMD W") HR Z VDA RDQUDQ. HS BZM ZBS ZR Z QDUDQRD OQNWX RDQUDQ ENQ GSSO, GSSOR, RLSO, ONO3, ZMC HLZO OQNSNB...
изкарвам: OHJOY (QSPOPVODFE "FOHJOF Y") JT B XFC TFSWFS. JU DBO BDU BT B SFWFSTF QSPYZ TFSWFS GPS IUUQ, IUUQT, TNUQ, QPQ3, BOE JNBQ QSPUPD...
Всеки символ от нормалната азбука се съпоставя с друг символ от азбуката, но на отместване K символа наляво от оригиналния.
Винаги поставяй под съмнение или проверявай условията на задачите - това съвет от мен!
промени new_index = (dict[current_char] - key) % 26
на new_index = (dict[current_char] + key) % 26
Да, вече го направих. От решението на supersane видях, че съм в обратната посока.
А това за съмнението в условието не съм много съгласен. Точно затова е условие, за да го изпълним точно. Друг е въпросът, че почти винаги не са предвидени всички възможни решения на дадена задача и остават тестове, които работят само с конкретното авторско решение.