Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
rutera avatar rutera 6 Точки

Мнение за изучаване на език за програмиране

Здравейте, въпроса е един а колебанието голямо.

Въпроса е кое да изучавам PHP или Java.

Имам опит с php процедурно на добро ниво но само процедурно OOP, MVC ги нямам за нищо, както казва Г-н Наков "осакатен съм с това php като първи език", но не ми се отказва и затова не мога да преценя кой език за програмиране да избера като разбира се стартова за джуниър PHP 600лв. а за Java 800лв. по мой проучвания. Лошото е че всеки 2 - ри казва аз знам PHP затова и заплатата е много по-ниска.

Ако може да дадете съвет с две думи ще е повече от идеално. Благодаря.

0
Общи приказки
deyan.zhekov avatar deyan.zhekov 159 Точки

Здравей,

тъй като вече имаш някакъв опит с PHP моят съвет е да запишеш курс по ООП базиран език (Java, C#, C++) и тогава да направиш избора за себе си - с кой език ти е по-приятно да се занимаваш. В общия случай ще ти се налага да работиш с повече от един език за програмиране, така че натрупаното знание няма да ти е излишно.

С "две думи" толкова, но и пълният отговор може да те обърка повече отколкото да помогне.

1
bacuty avatar bacuty 55 Точки

Здравей,

Аз като оглеждаща се за работа в голям град, мога да ти кажа , че се търсят основно PHP-кадри...,но въпреки това аз съм се хванала за .Нет... понеже много много много ми харесва :) и това ще търся. Заплатата е нещо много относително, според моите наблюдения. Познавам хора, senior-и на PHP CMS, дето вземат такива заплати, които са доста над "обичайното" за сектора, като под обичайно разбирам, това което получават  хора с опит.

Важно е според мен какво ти харесва!

2
rutera avatar rutera 6 Точки

Благодаря за мненията на @deyan.zhekov  и @bacuty като цяло и аз се замислих да направя точно това да довърша започнатото като OOP след което, имам дърпане много от C#, Java и да видим как ще станат нещата. Знам само че ще е много трудно преминаването към друг език от PHP > Java, PHP > C# или др. по една много проста причина  синтаксис но всичко с времето си. 

0
deyan.zhekov avatar deyan.zhekov 159 Точки

Здравей,

при смяната на един език за програмиране с друг най-малкият проблем е синтаксиса. Големите проблеми са стандартни библиотеки, естество на вида приложение (desktop, web, mobile, и т.н.), patterns за реализация и т.н.

Това по никой начин не трябва да те притеснява - всеки следващ език е по-лесен за научаване. Знанията по програмиране и опита си казват думата.

3
radi81 avatar radi81 43 Точки

Зависи къде ще си търсиш работа. Например за Бургас езикът е PHP :) 

И ако приемеш един съвет от мен: не си избирай език или това, с което ще се занимаваш години наред според моментното заплащане на пазара на труда. Просто намери силната си страна. 

 

1
29/02/2016 00:11:39
rutera avatar rutera 6 Точки

Всъщност за София поне на този етап. За момента си довършвам ООП то и съм много амбициран да се захвана с това най накрая и според зависи къде започна се продължава с развиванвто. Знам че заплатата вероятно ще варира в за подобна длъжност но... когато работиш настоящата с ОГРОМНО нежелание няма начин.

Благодатя за мнението!

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Научи се да можеш да правиш завършени приложения и да разбираш концепцията зад това и да можеш да работиш в екип. От там нататък езикът няма значение. Ако някоя фирма иска Java, просто ще адаптираш концептуалните си знания към Java.

3
29/02/2016 13:06:38