Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

C# или Java

Здравейте,

След презентацията и дискусията с Наков във връзка Soft Uni 3.0. , събирам информация за ползите и недостатъците на двата езика с цел да избера най-подходящия и да запиша съответния stream (професия). Направил съм следното разделение и заключения

Желание за кариерно развитие – какъв точно програмист искам да бъда – desktop, mobilde или web приложения? Микро контролерите са запазена територия на C/C++.

Двете платформи (.NET и JAVA) могат да бъдат backend приложения, но според източните в интернет не са толкова разпространени колкото PHP, Python, Ruby, etc. Ползването на XAMARIN (C#) или Codename One (Java) позволява писането на мобилни приложения за всички палтформи – iOS, Windows, Android, Blackberry и т.н.

Сравнение на характеристиките на езиците. В Уикипедия има полезна статия:

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_C_Sharp_and_Java

Нека програмисти с опит да коментират има ли превес единия над другия език като характеристики и защо? Това би било от полза за нас, които тепърва решаваме на къде да се ориентираме и нямаме опит в Java (някой от нас)

Пазар на труда – пазарът в световен мащаб е полза на Java, както и заплащането. Както Наков каза в България се търси .net/C# в по-голям обем спрямо света, предвид квалифицираните кадри. Заплащането на Java програмисти е по-високо.

Прогноза за развитие – очевидно, че Microsoft се „отваря“ към мултиплатформеност, което в бъдеще би било „изравняване“ на резултата с Java.

Среда на разработка, което е важно за мен като Windows потребител:

.net/C# - Windows

Java – Linux (нека по опитните да споделят коментари дали е задължително условие при сериозни проекти)

Личното ми усещане е, че който и език да избера няма да сбъркам, като леко клоня към C#, предвид по-широкото му приложение в web и изгледите за развитие на .net платформата

При всички условия за web и мобиле HTML, JS, AJAX, DB са задължителни.

Ще се радвам всеки, на който предстои да запише някои от двама модула от май, да сподели мнение

Поздрави

Тихомир

15
Fundamentals Module 11/03/2016 14:55:18
Ivanov.Ivan avatar Ivanov.Ivan Trainer 558 Точки

Този въпрос излиза да е с NP - сложност. И аз както много други не мога да ти дам конкретен отговор. Решението което аз съм взел е, че трябва да се запозная доста добре с едната и другата платформа.

Но все пак ето едно интересно проучване което се актуализира всеки месец:

http://www.tiobe.com/tiobe_index?page=index

Успех

5