Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

C# или Java

Здравейте,

След презентацията и дискусията с Наков във връзка Soft Uni 3.0. , събирам информация за ползите и недостатъците на двата езика с цел да избера най-подходящия и да запиша съответния stream (професия). Направил съм следното разделение и заключения

Желание за кариерно развитие – какъв точно програмист искам да бъда – desktop, mobilde или web приложения? Микро контролерите са запазена територия на C/C++.

Двете платформи (.NET и JAVA) могат да бъдат backend приложения, но според източните в интернет не са толкова разпространени колкото PHP, Python, Ruby, etc. Ползването на XAMARIN (C#) или Codename One (Java) позволява писането на мобилни приложения за всички палтформи – iOS, Windows, Android, Blackberry и т.н.

Сравнение на характеристиките на езиците. В Уикипедия има полезна статия:

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_C_Sharp_and_Java

Нека програмисти с опит да коментират има ли превес единия над другия език като характеристики и защо? Това би било от полза за нас, които тепърва решаваме на къде да се ориентираме и нямаме опит в Java (някой от нас)

Пазар на труда – пазарът в световен мащаб е полза на Java, както и заплащането. Както Наков каза в България се търси .net/C# в по-голям обем спрямо света, предвид квалифицираните кадри. Заплащането на Java програмисти е по-високо.

Прогноза за развитие – очевидно, че Microsoft се „отваря“ към мултиплатформеност, което в бъдеще би било „изравняване“ на резултата с Java.

Среда на разработка, което е важно за мен като Windows потребител:

.net/C# - Windows

Java – Linux (нека по опитните да споделят коментари дали е задължително условие при сериозни проекти)

Личното ми усещане е, че който и език да избера няма да сбъркам, като леко клоня към C#, предвид по-широкото му приложение в web и изгледите за развитие на .net платформата

При всички условия за web и мобиле HTML, JS, AJAX, DB са задължителни.

Ще се радвам всеки, на който предстои да запише някои от двама модула от май, да сподели мнение

Поздрави

Тихомир

15
Fundamentals Module 11/03/2016 14:55:18
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

И аз се чудя доста. Джавата взима превес в желанието ми, но засега повече ми се е налагало да пиша .NET приложения. Сега с Xamarin проблема с писането за Андроид ми се решава, така че в работата ми и личните ми проекти не виждам почти никакво приложение за джава...засега. Все пак смятам да мина и опознателните курсове преди да реша окончателно.

Има го и това, че сега програмирането е само част от работата ми, а не основна както ако работех в софтуерна компания или отдел. Ако излезна на пазара за програмисти можеби нещата ще стоят по коренно различен начин.

0
ihristov22 avatar ihristov22 28 Точки

Аз лично харесвам много C#, но клоня към Java, защото търсенето към него е доста голямо на Българския пазар, отделно и работа с Android ми се вижда изключително интересна.

1
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

Вече програмирането за Андроид не е проблем и със C#, направих един апп на Xamarin и ми се стори доста удобен. Иначе аз останах с впечатлението, че точно в България C# се търси малко повече от Java, за разлика от останалата част на света :Д

0
12/03/2016 09:35:34
birkoff88 avatar birkoff88 -7 Точки

https://youtu.be/goqd4awJHPA?list=PLmpSOHJJON0C_D0VOkUjiFy8s_CesjR2I&t=903
 

Така, погледни това видео от 15-та до 16-та минута и си отговори. :) Такива въпроси не са от полза за никой. :D 
Важното е да можеш да програмираш на който и да е език. Езика не би трябвало да е голямо значение за теб. 
И с двата езика може да си намериш лесно работа. Останах с впечатление, че с джава може би е по-лесно. Каквото и да избереш ще е все добро. И ако го научиш добре после преминаването ти към друг език/технология ще е много лесно.
Като фен на джава ще ти кажа, че с джава може да програмираш и за десктоп и за уеб и за мобайл. Това е достатъчен аргумент за мен. :) 
Колкото в световен мащаб, не знам какво ти е казал Наков, но в световен мащаб се бичи яко Питон. Навсякъде се търси и то все повече.

Поздрави, Борис.

6
11/03/2016 14:53:30
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Здравей,

Благодаря за линка. Целта на темата е не да създам конфронтация, а да изчистя за себе си, а може би и за много други cons и pros за всеки един от езиците, така че да имам колкото се може по-успешен старт.

Поздрави

Тихомир

1
mishomihaylov avatar mishomihaylov 67 Точки

И аз оставам с впечелението че за Java (специално Junior) е по-лесно да се намери работа (съдя по моя малък засега опит). Но специално за избора не сте напълно прави. Че трябва да можеш да програмираш независимо от езика е ясно. Но и не би било много добре да учиш ASP.Net И Java ЕЕ едновременно за да си намериш работа, раздояваш се и количеството е за сметка на качеството. Тоест за началото каква технология ще избереш Е от значение и затова е тази тема. 

3
byclops avatar byclops 126 Точки

На мен ми е далеч по-приятно да пиша на C#, отколкото на Java, но това няма как да е водещ фактор при такова решение. 

Проблема със C# е, че колкото и да се отварят Microsoft, той си остава и още дълго време ще остане неразривно свързан с MS екосистемата. Това е огромно ограничение според мен.

От друга страна, след като съм минал Fundamentals на C#, предпочитам да продължавам напред отколкото да губя време за преориентация.

Ако имаше Питон със сигурност щях да го запиша. При сегашните варианти се колебая между JS и C#. Ако в момента започвах, вероятно щях да избера Java.

0
11/03/2016 15:25:24
xezzy avatar xezzy 27 Точки

Ама така или иначе избора ти е C# Fundamentals/Java Fundamentals/Orientation module...тоест дори да избереш C# евентуално ще трябва да минеш пак през C# Fundamentals или просто да изчакаш до Септември. Аз така го разбирам близкото бъдеще в СофтУни, кажете ако бъркам?

1
mishomihaylov avatar mishomihaylov 67 Точки

Да, така е.

0
malkstor avatar malkstor 348 Точки

"На мен ми е далеч по-приятно да пиша на C#, отколкото на Java, но това няма как да е водещ фактор при такова решение."

 

Как пък да не може да е водещ фактор, нали трябва да ти е приятно да я вършиш тази работа, все пак. На мен C# също ми харесва повече от Java. Не съм учил все още web часта с ASP.NET и т.н., но пък с Xamarin можеш да пишеш приложения за всички мобилни платформи на C#, същото и за игри с Unity, което е сериозно преимущество. За Java има същата опция за мобилните платформи, т.е. не си ограничен само до Android, но пък и Android не е ограничен само до Java.

3
11/03/2016 18:01:16
mishomihaylov avatar mishomihaylov 67 Точки

Оставам с впечетление, че повечето хора им харесва да пишат повече на C# околкото Java :)

0
krisdx avatar krisdx 66 Точки

Аз пък съм от хората, които ще превключат на Java. Повече ми харесва да права сложните тежки enterprise неща, за които си трябват структури от данни и алгоритми. Пък и начина на писане на скобите също повече ми харесва :D

1
11/03/2016 20:20:07
supersane avatar supersane 233 Точки

Не, че нещо ама стуктури от данни и алгоритми ти трябват във всеки език. :D

1
supersane avatar supersane 233 Точки

И аз клоня към C#. И на мен ми е по-приятен за писане, а и мисля, че MS са на път да пробиват напред. Иначе след изкарания курс по Python, адски много съжалявам за положението в България с Питон. Ще ми се да беше толкова разпорстранен, колкото другите, и ако беше даден като избор в СофтУни, щях да го запиша без да се замисля.

1
NightWarrior avatar NightWarrior 7 Точки

В интерес на истината и аз се чудех тези дни точно това, тъй като Java и C# са доста използвани езици в момента. Лично аз ще избера Java, макар че ми е много по-приятно да пиша на C#. Просто там е някак си по-улеснено всичко. Java специалистите в момента се търсят повече и изобщо езикът има по-голямо приложение. Използва се от големите компании и е мултиплатформен. Честно казано, каквото и да избереш, няма да сгрешиш. Езиците са доста подобни и лесно можеш да научиш и другия, ако вече си научил единия. Също за linux и mac има Mono, така че фактически можеш да пишеш на C# там. Според мен изборът ти зависи най-вече какво точно искаш да пишеш. Ако ще пишеш нещо за windowns технологиите определено C# е по-добрият избор. C# е базиран на Java, така че, който език да ибереш ще ти е много лесно да научиш другия по-късно, ако ти потрябва.

3
KOSTADINMARKOV avatar KOSTADINMARKOV 22 Точки

Аз мисля най - вече че по-добрият език за програмираме е C#.Ако те привлича повече Java , то няма как да те накарам да не го избереш.А относно каква професия искаш ад си избереш ,аз си мисля че си се насочил в правилната посока.Мисля че за всеки един ИТ програмист ще е полезен за България.А това което най много ти харесва избери него

0
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Благодаря на всички за коментарите. Ще се радвам ако може и лектори от екипа на SoftUni да споделят виждането си, предвид че няма да мине Orientation модула и е възможно да пропуснем нещо

1
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Аз смятам, че ако научиш добре единия от двата, после бързо можеш да превключиш на другия. Лично аз ще започна със С#. 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Ако свикнеш с този, в който има повече глезотии, няма да ти е приятно да пишеш на другия (статистическо мнение)

4
georgi.marokov avatar georgi.marokov 13 Точки

И аз направих сходно проучване на пазара на труда. Взехме първите 10 обяви от сайтове за работа, freelance и диснтационна работа. Безпорния победител беше C#.

1