Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Panovski avatar Panovski 5 Точки

Качване на файлове от Intelij в GitHub

Здравейте колеги,

Тъй като правя първите си стъпки в сорс-контрол системите искам да си кача няколко файла от домашните ни по Java от InteliJ в GitHub. Следвах стъпките описани в сайта на Jet Brains за целта, но не ми се получиха нещата. Създадох си Repository в GitHub, клонирах го в папка на компютъра ми и не мога да добавя файловете към тази папка, за да ги кача обратно в GitHub. Ако някой го е правил това упражнение вече, моля за съдействие.

 

Тагове:
4
Teamwork and Personal Skills
MapuH avatar MapuH 35 Точки
Best Answer

Добави си GitHub профила в IntelliJ, както е описал Иван. Не за да го ползваш директно оттам, а за да знае IntelliJ какво се случва и по-лесно да се следят промените.

 

Предполага се, че вече си инсталирал Git и си вкарал настройките на профила си (провери с 'git config --list'). 

1) Създаваш ново repository в GitHub, напр. test-java

2) В папката на проекта си предварително може да сложиш Readme файл и .gitignore. Аз ползвам следния, за да се качват само сорс файловете в repository-то:

*.iml
/out
/.idea

3) През терминала влизаш в папката на проекта и пишеш

git init
git add .
git commit -m "first commit"
git remote add origin https://github.com/username/test-java.git

Този последният линк ще го има на страницата на GitHub след като създадеш repository, така че направо го копирай оттам. Даже мисля и същите инструкции излизат.

Последната команда е

git push -u origin master

Готов си, проектът ти вече е в GitHub.

 

IntelliJ автоматично ще засече, че има активен version control за този проект и ще те пита дали искаш да го използва. Избираш Yes и вече можеш да си обновяваш проекта откъдето искаш, защото всичко ще е синхронизирано. Също така новите файлове ще ти се оцветяват в зелено, променените в синьо, а тези които не се следят в repository-то - в червено.

Когато искаш да ъпдейтнеш repositoty-to пишеш

git add .
git commit -m "commit message here"
git push origin master

Може и директно през IntelliJ да се комитват промените, но аз винаги си ползвам командите. Както и другите казаха, по-добре свиквай да пишеш команди.

3
27/03/2016 18:17:05
baxlash avatar baxlash 31 Точки

Колега, много благодаря за подробното описание.

0
alex1966 avatar alex1966 255 Точки

Здравей,
Първо кажи какво използваш за да клонираш папката на комп-а и как се опитваш да я върнеш обратно. Ако ползваш някое от тези го напиши за да мога да ти помогна: GitBash, GitShell, GitHub за дестоп, TortoiseGit, SVN. Ако не използваш никое от тези, ти предлагам да си избереш едно и да си го свалиш, за да можеш да си качваш файловете обратно в GitHub.

0
Ivanov.Ivan avatar Ivanov.Ivan Trainer 558 Точки

Здравей,

Първо отваряш Settings / ctrl + alt + S /. След това намираш Version Control , от там GitHub .... --- > или просто в търсачката напиши едно Git. Въвеждаш си имейла и паролата за GitHub и даваш Ок.

След което си отваряш проекта, и от падащото контекстно меню VCS /третото от дясно на ляво, след help  и windows / избираш Enable Version Control Integration .... С останалото мисля, че ще се справиш и сам 

Успех

0
alex1966 avatar alex1966 255 Точки

Това решение работи само в случай че използва InteliJ, но мисля, че няма винаги да работи на InteliJ, и няма да има интегриран version control.

1
20/03/2016 17:37:59
Ivanov.Ivan avatar Ivanov.Ivan Trainer 558 Точки

Прав си, но въпросът е конкретен ... от InteliJ към GitHub ... Така, че нека сам да достигне до извода какво ще му трябва и как ще е най - добре да го ползва. Все пак за това и всички сме тук, за да си помагаме, така, че когато попита за някоя конкретна VCS тогава ще получи и друг отговор.

Това е моето мнение.

 

2
alex1966 avatar alex1966 255 Точки

Така е прав си колега. 
Поздрави!

0