Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
YoTsenkov avatar YoTsenkov 11 Точки

Интернетът, такъв, какъвто го познаваме, е на път да си отиде.

Здравейте колеги и колежки,

    Преди няколко дни стана ясно, че FCC, американската организация, чиято задача е да регулира интернета да бъде равноправен и отворен, се готви да направи точно обратното. Изтече информация за бъдещото им предложение (официално излизащо на 15 май), че "То ще унищожи отворения интернет.". Има редица сведения, че тази информация е вярна. Самият председател на FCC, Tom Wheeler, преди броени дни в публично изявление се опита да защити предстоящото предложение, като дори подтвърди, че слуховете за него са верни. То ще даде на интернет доставчиците власт над това, лично да решават кои уебсайтове и интернет услуги да достигат по-бързо до клиентите им в сравнение с други. Това ще доведе до промяна на фундаменталното разбиране за СВОБОДЕН? интернет и ролята на интернет доставчиците. Те ще налагат такси на всеки уебсайт и интернет услуга, които искат да стигнат до потребителите си както в момента. В замяна на това, тези сайтове и услуги ще се третират различни от останалите и ще им бъде осигурявана преференциална и по-бърза линия ("fast lane") за достъп до техните потребители. Само можете да се замислите до какво може да доведе това. С две думи приемането на подобно предложение би осакатило интернетa и би репресирало и направило в пъти по-трудно започването на, може би дори собствения Ви сайт, който може да бъде следващият YouTube или Facebook. Това още, дава поле за огромен монополизъм и мачкане на опитващите се да се развият интернет проекти от утвърдилите се вече в сферата гиганти.

    Като заключение искам да Ви благодаря за отделеното време и внимание над това което исках да споделя с вас. Смятам, че хората трябва да действат докато имат тази привилегия, още повече ,че ние сме част от индустрията. За всеки, на който му е станало интересно и иска да научи повече по темата или да предприеме действия ще пусна линкове с информация по-долу.

ЖЕЛАЯ Ви ВСИЧКО ХУБАВО!

линкове:

клипче с кратко обяснение на ситуацията и всичката
важна информация, от която имате нужда, в описанието му -> https://www.youtube.com/watch?v=owhbzf6XJCM&list=UU-9C9d1qDDzA2jdH53vSIuA

горещо ви препоръчвам следната детайлна статия по въпроса -> http://www.vox.com/2014/5/2/5665890/beyond-net-neutrality-the-new-battle-for-the-future-of-the-internet

За въпроси можете да ме намерите на skype: heav_fun

Тагове:
7
Общи приказки
vasil.jivkov avatar vasil.jivkov 39 Точки

По това което прочетох и чух , останах с впечелението , че инфомацията е доста изкривена . До колкото аз разбрах , те дават право на операторите (ISP's) да определят кой сайт ще се зарежа бързо (a.k.a fast lane) и кой по-бавно (slow lane) . Тоест не става въпрос за забрана на достъпа до сайтове (това вече се прави и те имат такива права)  , а за разпределяне на ресурси към определена група сайтове . Ако не се лъжа имаше такива работи в България преди години . Един градски интернет доставчик беше пуснал някво сайтче от което можеха да се свалят някви работи пиратски с брутални скорости .

Признавам не съм мрежар и ще ми е интересно някой с опит в мрежите да сподели мнение по въпроса .

0
YoTsenkov avatar YoTsenkov 11 Точки

Не знам защо си останал с впечатлението за забрана..не съм имал в предвид такова нещо..пълна забрана няма :)

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Аз лично от доста време следя ситуацията с интерес :). Това ако почне да се прилага ще бъде доста неприятно развитие на интернета, което на пръв поглед може и да не изглежда като цензура, но реално си е нещо такова. Без да цакаш парата(и то най-вероятно за добри пари става въпрос) най-вероятно ще става все по-трудно някой да те намира в интернет. Е, зависи и за какво забавяне става въпрос, но за да има смисъл от цялата работа, забавянето ще си е прилично.

Надеждата ми е, тази "инициатива" да си остане само за най-големите демократи - САЩ. Останалите се надявам да се въздържат от такива мерки.

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Преди малко повече от 10 години, в квартала, в който живеех в Бургас се започна с пионерствотов кабелния интернет. Доставчиците /в случая, доставчика, тъй като за известно време имаше монопол/ още не бяха чували че кабелите могат да бъдат и под земята, но през 2004 за пръв път имахме mirror към data.bg и докато най-добрата скорост за сваляне на файл от интернет, който можеше да имаш тогава, бе нещо от сорта на 150 кб/с, с миръра към дата теглехме с по 4-5-6 мб/с.

 

Така, че това не е нищо ново. Първо, че е на локално ниво - т.е. зависи от контрактите на доставчика. Второ, че това е бизнес.

 

Ако ти рънн-ваш новия фейсбук или ютуб, ще се опиташ да сключиш договори с разни достачици, които да те пуснат на fast lane. Така, че освен приходите, които ще изкарваш то продукта си - ще имаш още една ниша - промотирането измежду провайдърите. Разбира се, го има варианта и ти да плащаш. Поне така ще е в началото. Ако смяташ, че сайът ти има бъдеще - инвестираш в това да го промотираш. После, като се установиш на пазара, ти ще вдигнеш цените.

 

И трето, че на който клиент не му изнася текущото статукво на провайдъра му - може да го смени с такъв, който предоставя това, което той иска. Особено в днешно време. Ако преди 10 години беше трудно да намериш различна услуга - сега провайдъри и тип на интернета - колкото и какъвто пожелаеш.

1
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Да ти кажа доста са различни нещата, за които става въпрос сега и тези, които бяха при нас в миналото. Първо, BG peering-a и по-точно локалните сървъри, които си правеха някои доставчици, не са интернет. Едно на ръка, че тези сървъри бяха нелегални, ама и ти като плащаш таксата си за интернет, плащаш за целия интернет, и искаш да ти предостави добри скорости(поне доколкото зависи от доставчика ти), до всяка точка на планетата, без по свое усмотрение да филтрира някой умишлено.

Ако доставчикът ти прави това второто, както и да го прикриват и каквото и да му викат, това не е свободен и равен достъп, това е цензура. И то такава цензура, че на пръв поглед не си личи, уж никой няма никаква конкретна забрана срещу теб, само че нещата са така направени, че има реална опасност накрая точно определени хора/фирми(абе там който трябва) да бъде достъпен, а на останалите, поради каквито се сетиш мотиви(политически, финансови, конкурентни и т.н.) да им бъде отказван достъп.

Може би като гледаме на нещата така, наистина има прилика между сега и преди дотолкова, доколкото говорим за цена/пари. Демек преди, когато външният интернет беше скъп и бавен за БГ доставчиците, те се опитваха да компенсират по някакъв начин с някакви локални сървъри и договорки помежду си. Само че на теб харесваше ли ти тази ситуация? Харесваше ли ти да чакаш с часове, за да изтеглиш нещо, което не се намира в БГ или не е достъпно на локалния ти бърз сървър? Не се ли чувстваше ограничен? Не искаше ли равна скорост и достъп до всеки сайт? И докато тогава ограничениета тъй да се каже се поемаха и налагаха на нас, потребителите, сега ще бъдат налагани на предоставящите съдържанието.

Та така, разликата може и да не е толкова разбираема и забележима, може да е доста фина, но е много, много важна!

0
Yulia avatar Yulia 1345 Точки

Когато прочетох заглавието на темата, наивно си казах: "Интернет е свободен и винаги ще бъде. Хакерите няма да позволят да стане другояче." Наивно или не, вярвам в силата на свободното общество :}

Но в тази връзка, впредвид и последните събития в света, тези дни се появиха някои слухове (наричам ги така, защото съм ги видяла само на едно място за сега), засягащи темата за свободен интернет, а именно: - В Русия смятат да създадат собствен "интернет" (с име Чебурашка), затворен за САЩ и ЕС. Е... най-много да ни образоват за proxy  xD

А Украйна, за да не са по-назад, искат да си създадат национална операционна система, антивирус, мрежи и други неща за контрол на информацията... Не е ли това тежката стъпка срещу свободата?

За бързите торенти - спомням си и аз за такъв момент преди години, беше много яко :D Но естествено - никой не се оплаква, когато нета е по-бърз от обичайно.

0
ViValDam avatar ViValDam 16 Точки

https://diasporafoundation.org/

Диаспора , соцалната мрежа , без възможност за шпиониране .

Иля Житомирски - американец от руски произход, син на математици, 21 годишен - създател на Диаспора - мъртъв !

https://www.google.at/search?client=opera&q=diaspora&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest#channel=suggest&q=diaspora+creator+killed

Примери такива - много.

Нямам повече , какво да кажа по темата за сегашното развитие на интернет.

 

 

1
vencidinev94 avatar vencidinev94 22 Точки

Здравей колеги и колежки, искам  да споделя мнение по въпроса много е трудно някой да ни наложи  забрана за скороста на  зареждане на сайтове, защото това е от САЩ  а ние в България сами си определяме това с каква скорост дани зареждат сайтовете и изобщо дасе отварят ли или са филтрирани. До колкото всички говорите за бързо сваляне на торенти не знам за вас но моя интернет е  90мб теглене и 90мб качване :) (надявам се знаете какво означава това).

Поздрави Венцислав Динев.

0