NetBeans Tutorial
Във връзка с началото на новият Java курс ,реших да направя тема за NetBeans средата , която някои от вас може да решат да ползват.
ЛЕКТОРИТЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ECLIPSE ! Ако държите да програмирате на същата среда ,на която ще се програмира на лекциите , тази тема няма да ви е полезна.
Ще можете да ползвате софтуера за курса по Web програмиране.
СНИМКИ :
Снимка 2
ИНСТАЛИРАНЕ :
- Инсталирането не е никак трудно ,нито по някакъв начин различно от всеки друг софтуер.ТУК може да влезете за да изтеглите желаният от вас пакет.Всички желани допълнения могат да бъдат инсталирани на по-късен етап.
Можете да инсталирате NetBeans на Windows и да го ползвата целия курс.Не е задължително използването на Linux!
SHORTCUTS :
Ctrl и R - Преименуване
Ctrl и U, след това U - Променя избрания текст в главни букви
Ctrl и U, след това L - Променя избрания текст в малки букви
Ctrl-Shift-V - Поставя в същия формат.
Ctrl и I - Бърза търсачка (появява се горе в дясно).
Alt и Insert - Доста полезен шорткът за автоматично добавяне на готов код (примерно конструктори и т.н.)
Ctrl-Shift-I - Добавя всички imports(Всички библиотеки може да се добавят автоматично)
Alt-Shift-I - Добавя библиотека само за избрания клас.
Alt-Shift-F - Форматиране на избрания код.
Alt-Shift Left/Right/Up/Down - Премества реда ляво/дясно/горе/долу
Ctrl-Shift-Up/Down - Копира и поставя реда отгоре или отдолу
Ctrl и / - Поставя/Премахва коментар
Ctrl и E - Изтрива избрания ред
F9 - Компилиране на пакетът/файлът
F11 - Build на главния проект
F6/Shift-F6 - Стартиране на главния проект.
Ctrl и F5 - Стартира дебъгване на главния проект.
Ctrl-Shift-F5 - Стартира дебъгване на текущия файл
Shift-F5/F5 - Спиране/Продължаване на дебъгването.
F7/F8 - Step into/over
Ctrl-F7 - Step out
Ctrl-Alt - Up - Отиди при извикания метод.
Ctrl-F8 - Toggle breakpoint
Ctrl-Shift-F8 - New breakpoint
Templates :
Както знаете във Visual Studio , имахме възможността да напишем "cw" , да натиснем два пъти Tab и да ни излезе готов код : Console.WriteLine();.
Тук имаме същата възможност ,с разликата ,че се изисква единт път натискане на Tab.
sout - System.out.println ("|");
Ex - Exception
Ob - Object
Psf - public static final
Psfb - public static final boolean
Psfi - public static final int
Psfs - public static final String
St - String
ab - abstract
bo - boolean
br - break;
ca - catch (
cl - class
cn - continue
db - double
df - default:
dowhile - do {} while (condition);
eq - equals
ex - extends
fa - false
oup -out.print("|")
oupl -out.println("|")
na - native
newo - Object name = new Object(args);
pe - protected
pr - private
psf - private static final
psfb - private static final boolean
psfi - private static final int
psfs - private static final String
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Влезте ТУК за допълнителна информация относно шорткъти и темплейти. За жалост е на английски и не намерих за нужно да поставя и преведа всичко (тъй като ще направи доста по-трудно откриването на по-често използваните неща).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Не съм кой знае колко опитен програмист и NetBeans не ми е познат възможно най-добре.Съжалявам ако изпускам нещо , и моля ако е така да бъде допълнено в коментарите.
Аз лично мисля да пробвам Eclipse при Linux , точно с целта да ги сменя..Колкото повече си пробвал ,толкова по-добре.Ако не ти хареса ,винаги можеш да се върнеш към NetBeans , и в същото време ще имаш малко повече опит с различните среди. :)
Аз също съм на мнение, че смяната на средите води до по-бързо развитие. Някак си свикваш да се справяш с всичко и после ти е лесно.
Eclipse през виртуалката е добра идея .Аз така започнах в началото докато не минах на Intelij към средата на курса.Много по-удобно ми беше за писане и като разгледаш Intelij после ще ти е от полза за следващото ниво по HTML/CSS където Webstorm е същата.Продукти на една и съща компания следователно сходни помежду си.Но си започни през линукса зада се сблъскаш с повече неща==повече опит :)