Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Здравей,

Една система/приложение има потребители - users.

Потребителя е този който използва системата/приложението по някакъв начин.

За това един потребител/user може да е клиент/customer а също така и един потребител/user може да бъде администратор/admin или собственик/owner и т.н. Това го давам като пример. Също така самите определения които си дал може да се използват като роли за отделните юзери.

1
23/03/2016 23:49:35
asata avatar asata 8 Точки

Това не е отговор. Поне не и практичестки. В задачата имаме: Add customer > Name, PID, Date of birth, Address. Ти как виждаш това на практика?

0
25/03/2016 17:57:47
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Ти го гледаш от страната на обикновен уеб стор - кошница.

Ако го погледнем от страната на търговец на едро, нещо като централизирана складова програма (виждам че има някакви справки за продажби и т.н.), то тогава нещата си идват по местата:

users:

    normal role - това са хората който работят с приложението

    admin role - това са администраторите които имат контрол в/у приложението - добавят, трият user-и и т.н.

 

customers това са клиентите на фирмата например кафе ЕдиКоеСи , и хората (normal user-ите) които работят с приложението - добавят нови къстъмъри, пускат им заявки/продажби и т.н.

 

Поне аз си мисля така като чета условието - не съм от курса но го прочетох че ми стана интересно.

 

Поздрави и успех!

1
asata avatar asata 8 Точки

Благодаря ти. Има логика в това което казваш. Като цяло самата идея на условието ми изглежда далеч от реалността.  Може би причината е, че това е web app, а не складова програма. Благодаря пак.

0
25/03/2016 17:57:54
dim4o avatar dim4o 289 Точки

Здравейте,

Аз искам да питам какво мислите за възможността на администратора да съсзава User. Ако администратота може да дава и сменя ролите на потребителя, следователно той може да го регистрира по нормалния начин и след това да му даде роля ако има нужда от повече права. Или по-скоро идеята е всичко това да става от администраторската страница чрез една форма подобна на тази за регистрация, но малко по-разшитена. 

 

Едит: Не правя Web Store, но проблема има отношение и към темата.

0
25/03/2016 17:12:21
milkopg avatar milkopg 47 Точки

Аз го разбирам по следния начин: задачата има два основни модула Basic Business Requirements and Advances Business Requirements.

1. До колкото помня Basic-а е за 3-ка, тоест се приема, че кандидата може да се изпълни само него. Та в този случай, в който нямаме security Customer-a e и User и Administrator т.е. той сам може да добавя, изтрива, редактира записи. Мисля, че тук основната идея да се покаже пред защитата, е че се владеят операциите : select insert delete update към база данни, но:

2. В Advanced частта според мен условие едно отпада и се разширява проекта - с добавянето на security-то се добавят и ролите и се взима в предвид това което казва колегата g.stoyanov и там вече потребителя след като има права и се аутентикира като администратор, ще може да редактира/изтрива продукти и потребители, които вече са линкнати към клиенти. т.е. в този случай customer-ите като се регистрират би трябвало да получават автоматично и ролята user.

 

Аз така го разбирам, моля Деян да потвърди!

0
asata avatar asata 8 Точки

Ами дано да не потвърди, защото аз го правя по примера от g.stoyanov

0
deyan.zhekov avatar deyan.zhekov 159 Точки

Здравейте,

осъзнавам, че задачите, които до сега сте решавали изискват получаване на един конкретен отговор и решение. Задачите в този курс не са такива. Тук се има за цел да покажете знанията и уменията си по конкретните технологии. Важно е как ги използвате, а не толкова каква е бизнес логиката която следвате. Т.е. имате свобода да интерпретирате бизнес логиката, но е важно да имате минимално количество функционалности (за да се покажат знанията в различните области).

За конректената задача - може да се разгледа и като система, която е насочена към бизнес потребители. В такива системи е нормално user-ите, които в някои случай са customers да се създават от администратор, а не всеки да си прави регистрация, както е към магазини насочени към частни лица. Алтернативно тълкувание не е грешно, стига да тръгнете от това каква бизнес логика искате да имплементирате, а не от това какво може да реализирате и да си измислите бизнес логиката :)

2