Дежавю ?
Loading...
+ Нов въпрос
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Как да започнем работа и въпроси относно изискванията

Здравейте колеги,

Търся работа - по специално съм избрал Junior Java Developer. Преглеждам обявите за работа почти всеки ден по 2 пъти (1 с Junior  и 2ро с Младши)  та да не изтърва някоя обява. Прави ми впечатление, че изискванията са доста високи, но не се отказвам. Вече 2 месеца подавам документи и за сега съм бил на едно единственно интервю за работа.

Във връзка с това първия ми въпрос - Как можем да разберем какво в кандидатурата ни не е наред?

Предполагам всички софтуерни фирми отговарят по един и същ начин - шаблонен E-mail  в който ти се обяснява, че в момента нямат подходяща позиция за човек с твоите умения(сиреч липсата на такива също). Никой не казва пишеш грешен код или стилът ти на писане е ужас.

Явно има нещо което не е наред(nормално е след 2 месеца да си помисля, че явно в мене е грешката):

  •  Липса на опит - за Junior позиция би било смешно.
  • Проекти - нямам такъв голям или значим проект с който да се похваля. Всичко на всичко конзолни приложения. А да напиша, че съм написал програма за събиране на 2 числа в конзола или нещо такова, за мен си е направо жалък опит и предполагам няма и да доизгледат CV-то до края.
  • CV - не е европейски формат, отделил съм време направил съм го с всички изисквания за стилове шрифтове - по мое мнение бива (да не казвам бижу).

Втори въпрос - какво означава предишен опит 6 месеца мин. ,1-2 години. 

От пръв поглед става ясно, че търсят хора които са натрупали някакъв опит в сферата. Но мен лично това ме обърква.Наков казва, че всички фирми си тръсят работници в дългосрочен план и да кажеш, че искаш да ходиш да работиш при брат си в еди коя страна след година или две си е чист автогол. Това ме навежда на мисълта - явно фирмите нямат нищо против хора, които исат да работят при тях няколко месеца или година и да си бият камшика. Друг вариант е да са били junior  и след няколко месеца от фирмата да са им казали - sry не се получава. Трети вариант стажантът да е научил всичко (това възможно ли е?) и да не могат да го научат на нищо ново повече и да иска по-предизвикателна работа.

Както споменах търся си работа и естественно предпочитам лишения и работа като junior , отколкото да продавам семки на пазара (примеррно) и вечер да гледам видеа и решавам задачи от курса. Бях се замислил и за студентски заем от SoftUni, но там изискванията са до 25 годишни и да са в  присъственна форма и просто не съм в категорията.

Бих се радвал на всякакви препоръки или идеи.

7
Работа
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6846 Точки

От това, което казваш, разбирам, че търсиш работа за Junior, а всъщност си на ниво Стажант. Съответно имаш два варианта:

     1. Да почнеш да си търсиш стаж

     2. Да обогатиш представянето си, така че да издаваш вид на Junior

Как става второто може би е въпросът. Когато фирмите търсят Junior, рядко искат те да го учат. Това, че е Junior за тях означава, че може да прави малки, но практически задачи, с които да се впише в поддръжката на даден софтуер. Например да оправя цветовете на бутоните или да оправя малки аритметески/логически бъгове. За разлика, от Стажанти се очаква да могат да решават логически проблеми, а те ще бъдат обучени от фирмата как да решават конкретните за фирмата практически проблеми.

Защо ти издаваш вид на Стажант? Защото с нищо не показваш, че можеш да решаваш практически проблеми. Това, което казваш, че имаш като "портфолио" е: редове код, които показват, че можеш да пишеш код и нищо повече. Ако искаш да пропуснеш момента "стажант" във фирма, трябва да минеш през този момент сам в къщи. Където да се научиш на някоя друга технология и да направиш нещо малко. Например да се научиш на работна рамка за правене на игри и да направиш едно ниво на Супер Марио. Да научиш работна рамка за правене на уеб приложения (e.g. Spring, Play...) и да направиш един блог, в който могат хората да постват статии и да коментират под тях. Да направиш няколко такива. Например, ако си избрал уеба - да направиш едновременно блог, форум и фотоалбум.

Какво означава да имаш предишен опит? Това в повечето случаи е насочено към работещи junior-и/стажанти. Т.е. ти си на стаж във фирмата Х, само че си там на 300 лв и потенциално дори и да станеш Junior (или вече си станал) ще взимаш 500 лв., не виждаш развитие и като цяло си ползвал този стаж само за kickstart. Фирмата те е научила на някакви неща, можеш да решаваш малки практически проблеми (да направиш ниво на супер марио, блог, форум, фотоалбум...) и не се чувстваш комфортно в тази фирма. Пък и е всеизвестен факт, че най-добрият начин програмист да получи увеличение на заплатата си - е да смени фирмата, за която работи.

Всеизвестна заблуда е "Аз ако мога да правя истински апликейшъни няма да съм Junior". Истината е, че за да си regular/senior освен да можеш да правиш реални проекти, трябва да познаваш и останалите 90% (да, коденето е само 10%) от жизнения цикъл по разработка на софтуер

TL;DR: Ако очакваш някой да те научи, търси стаж и най-вероятно не очаквай заплащане. Ако искаш да работиш като Junior, хващай се и се самообучи да можеш да правиш реални (не големи, но реални) проекти.

 

Поздрави,

Иван

26
bacuty avatar bacuty 55 Точки

Извинявай че се включвам директно с въпрос без да мога да дам съвет, но ти като кандидастваш по обява отговаряш ли на посочените изисквания ?

 

2
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Ето примера обява по която съм кандидатствал : 

Requirements and Qualifications:

• Solid knowledge in Object Oriented Programing, algorithms and data structures;
• Application development skills and knowledge of Java;
• Experience in web development - HTML, CSS, JavaScript;
• Database modelling and SQL skills;
• Ability to write and understand technical requirements and/or specifications;
• Graduate or student in IT technology related field;
• Willingness to learn and apply new technologies individually and in a team;
• Fluency in English.
 

От тези изисквания не покривам следните: JavaScript и  Database modelling and SQL skills;

Разбира се има и доста други по които не покривам и половината , но по принципа какво толкова пък може и да звъннат кандидатствам.

Не съдете по профила ми. Това че съм минал само Basic нивото и с не висок резултат не означава ,че видиш ли оня ден написал 5 програми на кръст и вече се конти за Junior. Учил съм ООП,HTML+CSS,Java,C/C++.По тези имам базови познания.

Както и JavaScript, Asembler,Prolog и доста други но тези последните не съм ги научил аи няма как като ти го преподават 15-20 часа и да го научиш от университета.

-1
bacuty avatar bacuty 55 Точки

А на първото как реши, че отговаряш? (не се заяждам)

По обява, която аз кандидаствах , първото изискване беше сходно.Кажи речи 2 часа около енкапсулация го въртяхме....surprise

Та това ми обърна представите в известна степен, бая четене се иска ...бая...

Интересно ми е, аз колкото повече задълбавам, разбирам колко много не знам.. и все по-боса се чувствам...

 

10
25/03/2016 23:29:05
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

За съжаление единственото интервю на което бях, нямаше задълбочени въпроси за ООП ( тест - няколко въпроса и 5 задачи да се напишат на Java). Изискването беше да се пише на английски за отговорите и на ръка да се решат задачите в рамките на 1 час. Беше част от поредица интервюта и получих шаблона ( we couldn’t find a suitable position that could fit your capabilities ) след първото интервю.

За ООП познанията ми - аз си мисля че са солидни а на интервю могат да ме преборят. Тези хора там за сутрин, обед и вечеря пишат засукани ( сложни ) класове. Ясно е, че познанията ни са капка в морето, затова са блаженни незнаещите. Вярвай в себе си и знанията си, иначе няма как да накараш отсрещния да повярва и той. Но това са препоръки от човек без опит в интервюта. Гледал съм видеа и препоръки -  кои са най- честите въпроси на интервюта. 

0
25/03/2016 23:58:39
lucipir avatar lucipir 0 Точки

Прочетох цялата дискусия по темата и преди всичко искам да ти кажа че не се заяждам!
Просто малко градивна критика.
Изглежда сякаш искаш да прескочиш ученето и малко нагласата ти е "много съм добър, сигурен съм, но само трябва да ме наемете и ще видите че ставам за тази работа!".
Ами не става така пич.Независимо дали ще работиш като програмист или каквото и да е друго.
Не случайно фирмите изискват диплома, която е някакъв документ-гарант че ти имаш еди какви си знания.
Иначе нямаше да има училища, университети и оценки.
Искат портфолио за да видят какво можеш и какво си правил.По проектите преценяват до каква степен си усвоил знанията, които претендираш, че имаш или дали пък на практика можеш повече от колкото на хартия.
Накрая се застраховат с интервю и тест.Така разбират дали проектите са наистина твой и дали не си си взимал изпитите с бутилка ракия.Примерно.
Другото  "учил съм еди какво си и имам базови познания по това и това и това".
Да де ама тука пак идва момента с дипломите и портфолиото, да защитиш тези познания и да ги покажеш на практика.
И аз съм учил двигатели с вътрешно горене ама това значи ли че съм достатъчно квалифициран за да ти ремонтирам колата?!
Това е все едно да постна тема във форума на медицинския университет с име стаж/работа.И да ги питам какво не ми е наред дайте ми съвет как да стана съдов хирург?Чел съм по медицина имам базови познания по анатомия и дерматология.
Това достатъчно ли е за да ме пуснат в Пирогов да оперирам??!
За да те наемат трябва да докажеш, че наистина знаеш и можеш това което твърдиш. Не може на гол ентусиазъм.
  Но това е само първата цедка!После идва тънкия момент, че ти не си единствения кандидат.И дори и да знаеш и можеш всичко което твърдиш или всичко което изискват от теб...има други кандидати.Тези кандидати може да са по-добри от теб, с повече знания и повече опит.Сега си представи как изглеждаш в очите на HR-a или който там ти разглежда кандидатурата и ти с базовите си познания се бориш с някой който отговаря не на 1/3 от изискванията а на всичките.Но този някой се бори за това място с друг като него или други 100 като него.Кой от кой с повече предимства:По-хубави проекти, повече усвоен материал има стаж зад гърба си, препоръка и т.н.И сега ги постави на кантар нещата.Как да изберат теб?
Ако аз съм шеф защо да инвестирам време и пари в човек който не е инвестирал сам в себе си  а се надява аз да го направя вместо него??
Трябва да учиш и то да учиш яко!И да имаш търпение.Трябва да вложиш в себе си и да развиеш потенциала който имаш.
Ако беше толкова лесно колкото очакваш всички щяха да са програмисти...но ако всички бяхме програмисти продавача на семки може би щеше да е по-добре платен ;)
Имай търпение дерзай, концетрирай се върху знания и умения а не клипчета как да се представим добре на интервюто, защото колкото и да си чаровен и ако ще HR-a да се влюби в теб ако нямаш критичния минимум знания и умения няма как да те наемат.Все пак не кандидатстваш за оратор а за техническа професия- или можеш или не.
  Това не означава да се отказваш да се подценяваш или да не вярваш в себе си.Напротив!Вярвай в себе си но както вече казах бъди търпелив!Учи, работи върху себе си и портфолиото си и ще се получи.
Hard work pays off  дет има една приказка.

Поздрави и успех!
 

15
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Благодаря за градивната критика. Не го приемам за заяждане, просто ми се искаше да мога по-рано да започна работа отколкото да се налага да работя друго за да си плащам сметките.

1
EvgeniyaL avatar EvgeniyaL 35 Точки

Здравей, 

Аз бих те посъветвала да проучиш фирмите, които предлагат стажантски позиции. Има фирми, които не дават по 300 лв. на стажантите си, а по 700 - 900 лв според това какви знания имат. Харесай си конкретни позиции и конкретни фирми и тогава действай. Според мен така само си губиш времето и се напрягаш излишно. А след като изкараш извесно време, като стажант, се пробвай за Junior. Пожелавам ти успех!

Поздрави :)

4
dZf1aeA-Efrona avatar dZf1aeA-Efrona 8 Точки

Дежавю ?

0
04/05/2016 11:13:57
Cocolino avatar Cocolino 36 Точки

Съгласен съм с писалите преди мен. Моят допълнителен съвет е да се насочиш към QA позиция. Прагът за влизане е по-нисък, пък като си толкова голям мераклия, докажи се и катери към developer.

0
04/05/2016 12:00:10
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Благодаря на Evgeniya Lyubomirova за съвета и на Georgi Gaytandzhiev за неговата идея.

QA не съм сигурен дали ще ми хареса, но не мога да го задраскам само защото не знам какво правят там. Ще разуча и ще видя дали ми допада като работа. Благодаря на всички и продължавайте да давате идеи. Много хора се интересуват от тази тема предполагам. Може да сме им полезни и на тях с нещо.

 

2
borislav9212 avatar borislav9212 746 Точки

Темата е много полезна и аз съм в същято положение, трябат ми пари и не ми се иска да работя като пицар, готвач,барман и т,н, Искам да се развивам в програмирането и е много по добре, ако си хванем някъде стажанти, но за съжаление фирмите предлагат много малко стажантски програми и емного трудно да се уредиш някъде.

Успех на всички колеги, който като мен търсят стажантски програми. Ще следя темата с нетърпение и дано имаме късмет!

0
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Като въпрос:  дали е удачно да споделяме какви въпроси са задавани на интервюта за стажантски/junior позиции? Или би се счело за неетично спрямо фирмите, в които сме кандидатствали ?

0
DonchoPatronski avatar DonchoPatronski 35 Точки

Защо да е неетично, има много въпроси които могат да се зададат както и задачи. 
От мен са искали на C++ да направя функция която взима char* и return-ва(връща) също char* с някакви преработки. Очакваха да го направя за максимум 30мин.

Кандидатствах за junior позиция.

0
EvgeniyaL avatar EvgeniyaL 35 Точки

Здравей

Въпроса не е до уреждане, а какви знания имаш. Според мен хората, които намят поне базови познания по Структури от данни, Алгоритми, ООП и Шаблони за софтуерен дизайн, няма как да ги вземат на стаж. Но това е лично мое мнение.

А на моето интервю ми зададоха доста въпроси, но за тези си спомням: 

1. Какво е MVC и защо е добре да се прилага?

2. Защо се override-ват методи? Трябва ли да се override-ват equals и hashcode заедно? Защо ако трябва?

3. Защо се override-ва equals? 

4. При употребата на кои колекци е необходимо override-ването на hashcode?

5. Какво е интерфейс(контракт)? Може ли да се направи контракт по друг начин? 

6. Какво е Assert?

7. Какво в GitHub?

8. Какво е REST?

И нарая ми дадоха логическа задача, която трябваше да реша по два начина.

3
04/05/2016 14:32:54
TeodorDimitrov89 avatar TeodorDimitrov89 263 Точки

Поздравления за темата,ще я следя с голям интерес.

Успех на всички.

1