Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Как да започнем работа и въпроси относно изискванията

Здравейте колеги,

Търся работа - по специално съм избрал Junior Java Developer. Преглеждам обявите за работа почти всеки ден по 2 пъти (1 с Junior  и 2ро с Младши)  та да не изтърва някоя обява. Прави ми впечатление, че изискванията са доста високи, но не се отказвам. Вече 2 месеца подавам документи и за сега съм бил на едно единственно интервю за работа.

Във връзка с това първия ми въпрос - Как можем да разберем какво в кандидатурата ни не е наред?

Предполагам всички софтуерни фирми отговарят по един и същ начин - шаблонен E-mail  в който ти се обяснява, че в момента нямат подходяща позиция за човек с твоите умения(сиреч липсата на такива също). Никой не казва пишеш грешен код или стилът ти на писане е ужас.

Явно има нещо което не е наред(nормално е след 2 месеца да си помисля, че явно в мене е грешката):

  •  Липса на опит - за Junior позиция би било смешно.
  • Проекти - нямам такъв голям или значим проект с който да се похваля. Всичко на всичко конзолни приложения. А да напиша, че съм написал програма за събиране на 2 числа в конзола или нещо такова, за мен си е направо жалък опит и предполагам няма и да доизгледат CV-то до края.
  • CV - не е европейски формат, отделил съм време направил съм го с всички изисквания за стилове шрифтове - по мое мнение бива (да не казвам бижу).

Втори въпрос - какво означава предишен опит 6 месеца мин. ,1-2 години. 

От пръв поглед става ясно, че търсят хора които са натрупали някакъв опит в сферата. Но мен лично това ме обърква.Наков казва, че всички фирми си тръсят работници в дългосрочен план и да кажеш, че искаш да ходиш да работиш при брат си в еди коя страна след година или две си е чист автогол. Това ме навежда на мисълта - явно фирмите нямат нищо против хора, които исат да работят при тях няколко месеца или година и да си бият камшика. Друг вариант е да са били junior  и след няколко месеца от фирмата да са им казали - sry не се получава. Трети вариант стажантът да е научил всичко (това възможно ли е?) и да не могат да го научат на нищо ново повече и да иска по-предизвикателна работа.

Както споменах търся си работа и естественно предпочитам лишения и работа като junior , отколкото да продавам семки на пазара (примеррно) и вечер да гледам видеа и решавам задачи от курса. Бях се замислил и за студентски заем от SoftUni, но там изискванията са до 25 годишни и да са в  присъственна форма и просто не съм в категорията.

Бих се радвал на всякакви препоръки или идеи.

7
Работа
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

От това, което казваш, разбирам, че търсиш работа за Junior, а всъщност си на ниво Стажант. Съответно имаш два варианта:

     1. Да почнеш да си търсиш стаж

     2. Да обогатиш представянето си, така че да издаваш вид на Junior

Как става второто може би е въпросът. Когато фирмите търсят Junior, рядко искат те да го учат. Това, че е Junior за тях означава, че може да прави малки, но практически задачи, с които да се впише в поддръжката на даден софтуер. Например да оправя цветовете на бутоните или да оправя малки аритметески/логически бъгове. За разлика, от Стажанти се очаква да могат да решават логически проблеми, а те ще бъдат обучени от фирмата как да решават конкретните за фирмата практически проблеми.

Защо ти издаваш вид на Стажант? Защото с нищо не показваш, че можеш да решаваш практически проблеми. Това, което казваш, че имаш като "портфолио" е: редове код, които показват, че можеш да пишеш код и нищо повече. Ако искаш да пропуснеш момента "стажант" във фирма, трябва да минеш през този момент сам в къщи. Където да се научиш на някоя друга технология и да направиш нещо малко. Например да се научиш на работна рамка за правене на игри и да направиш едно ниво на Супер Марио. Да научиш работна рамка за правене на уеб приложения (e.g. Spring, Play...) и да направиш един блог, в който могат хората да постват статии и да коментират под тях. Да направиш няколко такива. Например, ако си избрал уеба - да направиш едновременно блог, форум и фотоалбум.

Какво означава да имаш предишен опит? Това в повечето случаи е насочено към работещи junior-и/стажанти. Т.е. ти си на стаж във фирмата Х, само че си там на 300 лв и потенциално дори и да станеш Junior (или вече си станал) ще взимаш 500 лв., не виждаш развитие и като цяло си ползвал този стаж само за kickstart. Фирмата те е научила на някакви неща, можеш да решаваш малки практически проблеми (да направиш ниво на супер марио, блог, форум, фотоалбум...) и не се чувстваш комфортно в тази фирма. Пък и е всеизвестен факт, че най-добрият начин програмист да получи увеличение на заплатата си - е да смени фирмата, за която работи.

Всеизвестна заблуда е "Аз ако мога да правя истински апликейшъни няма да съм Junior". Истината е, че за да си regular/senior освен да можеш да правиш реални проекти, трябва да познаваш и останалите 90% (да, коденето е само 10%) от жизнения цикъл по разработка на софтуер

TL;DR: Ако очакваш някой да те научи, търси стаж и най-вероятно не очаквай заплащане. Ако искаш да работиш като Junior, хващай се и се самообучи да можеш да правиш реални (не големи, но реални) проекти.

 

Поздрави,

Иван

26
bacuty avatar bacuty 55 Точки

Извинявай че се включвам директно с въпрос без да мога да дам съвет, но ти като кандидастваш по обява отговаряш ли на посочените изисквания ?

 

2
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Ето примера обява по която съм кандидатствал : 

Requirements and Qualifications:

• Solid knowledge in Object Oriented Programing, algorithms and data structures;
• Application development skills and knowledge of Java;
• Experience in web development - HTML, CSS, JavaScript;
• Database modelling and SQL skills;
• Ability to write and understand technical requirements and/or specifications;
• Graduate or student in IT technology related field;
• Willingness to learn and apply new technologies individually and in a team;
• Fluency in English.
 

От тези изисквания не покривам следните: JavaScript и  Database modelling and SQL skills;

Разбира се има и доста други по които не покривам и половината , но по принципа какво толкова пък може и да звъннат кандидатствам.

Не съдете по профила ми. Това че съм минал само Basic нивото и с не висок резултат не означава ,че видиш ли оня ден написал 5 програми на кръст и вече се конти за Junior. Учил съм ООП,HTML+CSS,Java,C/C++.По тези имам базови познания.

Както и JavaScript, Asembler,Prolog и доста други но тези последните не съм ги научил аи няма как като ти го преподават 15-20 часа и да го научиш от университета.

-1
bacuty avatar bacuty 55 Точки

А на първото как реши, че отговаряш? (не се заяждам)

По обява, която аз кандидаствах , първото изискване беше сходно.Кажи речи 2 часа около енкапсулация го въртяхме....surprise

Та това ми обърна представите в известна степен, бая четене се иска ...бая...

Интересно ми е, аз колкото повече задълбавам, разбирам колко много не знам.. и все по-боса се чувствам...

 

10
25/03/2016 23:29:05
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

За съжаление единственото интервю на което бях, нямаше задълбочени въпроси за ООП ( тест - няколко въпроса и 5 задачи да се напишат на Java). Изискването беше да се пише на английски за отговорите и на ръка да се решат задачите в рамките на 1 час. Беше част от поредица интервюта и получих шаблона ( we couldn’t find a suitable position that could fit your capabilities ) след първото интервю.

За ООП познанията ми - аз си мисля че са солидни а на интервю могат да ме преборят. Тези хора там за сутрин, обед и вечеря пишат засукани ( сложни ) класове. Ясно е, че познанията ни са капка в морето, затова са блаженни незнаещите. Вярвай в себе си и знанията си, иначе няма как да накараш отсрещния да повярва и той. Но това са препоръки от човек без опит в интервюта. Гледал съм видеа и препоръки -  кои са най- честите въпроси на интервюта. 

0
25/03/2016 23:58:39
lucipir avatar lucipir 1 Точки

Прочетох цялата дискусия по темата и преди всичко искам да ти кажа че не се заяждам!
Просто малко градивна критика.
Изглежда сякаш искаш да прескочиш ученето и малко нагласата ти е "много съм добър, сигурен съм, но само трябва да ме наемете и ще видите че ставам за тази работа!".
Ами не става така пич.Независимо дали ще работиш като програмист или каквото и да е друго.
Не случайно фирмите изискват диплома, която е някакъв документ-гарант че ти имаш еди какви си знания.
Иначе нямаше да има училища, университети и оценки.
Искат портфолио за да видят какво можеш и какво си правил.По проектите преценяват до каква степен си усвоил знанията, които претендираш, че имаш или дали пък на практика можеш повече от колкото на хартия.
Накрая се застраховат с интервю и тест.Така разбират дали проектите са наистина твой и дали не си си взимал изпитите с бутилка ракия.Примерно.
Другото  "учил съм еди какво си и имам базови познания по това и това и това".
Да де ама тука пак идва момента с дипломите и портфолиото, да защитиш тези познания и да ги покажеш на практика.
И аз съм учил двигатели с вътрешно горене ама това значи ли че съм достатъчно квалифициран за да ти ремонтирам колата?!
Това е все едно да постна тема във форума на медицинския университет с име стаж/работа.И да ги питам какво не ми е наред дайте ми съвет как да стана съдов хирург?Чел съм по медицина имам базови познания по анатомия и дерматология.
Това достатъчно ли е за да ме пуснат в Пирогов да оперирам??!
За да те наемат трябва да докажеш, че наистина знаеш и можеш това което твърдиш. Не може на гол ентусиазъм.
  Но това е само първата цедка!После идва тънкия момент, че ти не си единствения кандидат.И дори и да знаеш и можеш всичко което твърдиш или всичко което изискват от теб...има други кандидати.Тези кандидати може да са по-добри от теб, с повече знания и повече опит.Сега си представи как изглеждаш в очите на HR-a или който там ти разглежда кандидатурата и ти с базовите си познания се бориш с някой който отговаря не на 1/3 от изискванията а на всичките.Но този някой се бори за това място с друг като него или други 100 като него.Кой от кой с повече предимства:По-хубави проекти, повече усвоен материал има стаж зад гърба си, препоръка и т.н.И сега ги постави на кантар нещата.Как да изберат теб?
Ако аз съм шеф защо да инвестирам време и пари в човек който не е инвестирал сам в себе си  а се надява аз да го направя вместо него??
Трябва да учиш и то да учиш яко!И да имаш търпение.Трябва да вложиш в себе си и да развиеш потенциала който имаш.
Ако беше толкова лесно колкото очакваш всички щяха да са програмисти...но ако всички бяхме програмисти продавача на семки може би щеше да е по-добре платен ;)
Имай търпение дерзай, концетрирай се върху знания и умения а не клипчета как да се представим добре на интервюто, защото колкото и да си чаровен и ако ще HR-a да се влюби в теб ако нямаш критичния минимум знания и умения няма как да те наемат.Все пак не кандидатстваш за оратор а за техническа професия- или можеш или не.
  Това не означава да се отказваш да се подценяваш или да не вярваш в себе си.Напротив!Вярвай в себе си но както вече казах бъди търпелив!Учи, работи върху себе си и портфолиото си и ще се получи.
Hard work pays off  дет има една приказка.

Поздрави и успех!
 

16
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Благодаря за градивната критика. Не го приемам за заяждане, просто ми се искаше да мога по-рано да започна работа отколкото да се налага да работя друго за да си плащам сметките.

1
EvgeniyaL avatar EvgeniyaL 35 Точки

Здравей, 

Аз бих те посъветвала да проучиш фирмите, които предлагат стажантски позиции. Има фирми, които не дават по 300 лв. на стажантите си, а по 700 - 900 лв според това какви знания имат. Харесай си конкретни позиции и конкретни фирми и тогава действай. Според мен така само си губиш времето и се напрягаш излишно. А след като изкараш извесно време, като стажант, се пробвай за Junior. Пожелавам ти успех!

Поздрави :)

4
dZf1aeA-Efrona avatar dZf1aeA-Efrona 8 Точки

Дежавю ?

0
04/05/2016 11:13:57
Cocolino avatar Cocolino 36 Точки

Съгласен съм с писалите преди мен. Моят допълнителен съвет е да се насочиш към QA позиция. Прагът за влизане е по-нисък, пък като си толкова голям мераклия, докажи се и катери към developer.

0
04/05/2016 12:00:10
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Благодаря на Evgeniya Lyubomirova за съвета и на Georgi Gaytandzhiev за неговата идея.

QA не съм сигурен дали ще ми хареса, но не мога да го задраскам само защото не знам какво правят там. Ще разуча и ще видя дали ми допада като работа. Благодаря на всички и продължавайте да давате идеи. Много хора се интересуват от тази тема предполагам. Може да сме им полезни и на тях с нещо.

 

2
borislav9212 avatar borislav9212 745 Точки

Темата е много полезна и аз съм в същято положение, трябат ми пари и не ми се иска да работя като пицар, готвач,барман и т,н, Искам да се развивам в програмирането и е много по добре, ако си хванем някъде стажанти, но за съжаление фирмите предлагат много малко стажантски програми и емного трудно да се уредиш някъде.

Успех на всички колеги, който като мен търсят стажантски програми. Ще следя темата с нетърпение и дано имаме късмет!

0
EyubDjelil avatar EyubDjelil 9 Точки

Като въпрос:  дали е удачно да споделяме какви въпроси са задавани на интервюта за стажантски/junior позиции? Или би се счело за неетично спрямо фирмите, в които сме кандидатствали ?

0
DonchoPatronski avatar DonchoPatronski 35 Точки

Защо да е неетично, има много въпроси които могат да се зададат както и задачи. 
От мен са искали на C++ да направя функция която взима char* и return-ва(връща) също char* с някакви преработки. Очакваха да го направя за максимум 30мин.

Кандидатствах за junior позиция.

0
EvgeniyaL avatar EvgeniyaL 35 Точки

Здравей

Въпроса не е до уреждане, а какви знания имаш. Според мен хората, които намят поне базови познания по Структури от данни, Алгоритми, ООП и Шаблони за софтуерен дизайн, няма как да ги вземат на стаж. Но това е лично мое мнение.

А на моето интервю ми зададоха доста въпроси, но за тези си спомням: 

1. Какво е MVC и защо е добре да се прилага?

2. Защо се override-ват методи? Трябва ли да се override-ват equals и hashcode заедно? Защо ако трябва?

3. Защо се override-ва equals? 

4. При употребата на кои колекци е необходимо override-ването на hashcode?

5. Какво е интерфейс(контракт)? Може ли да се направи контракт по друг начин? 

6. Какво е Assert?

7. Какво в GitHub?

8. Какво е REST?

И нарая ми дадоха логическа задача, която трябваше да реша по два начина.

3
04/05/2016 14:32:54
TeodorDimitrov89 avatar TeodorDimitrov89 264 Точки

Поздравления за темата,ще я следя с голям интерес.

Успех на всички.

1
sukalu88 avatar sukalu88 43 Точки

Your all-in-this mode is really tough, everyone may have no trouble realizing it, Thank you very much. atari breakout

0
sian8754 avatar sian8754 56 Точки

It is recommended to use a major site certified as a safety playground by a professional private Toto verification team. We recommend that you check the domain address of the legal Toto site and rank the major Toto sites that release sports games at a high dividend rate. 토토사이트 오래된 토토사이트 안전놀이터

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.