Как да започнем работа и въпроси относно изискванията
Здравейте колеги,
Търся работа - по специално съм избрал Junior Java Developer. Преглеждам обявите за работа почти всеки ден по 2 пъти (1 с Junior и 2ро с Младши) та да не изтърва някоя обява. Прави ми впечатление, че изискванията са доста високи, но не се отказвам. Вече 2 месеца подавам документи и за сега съм бил на едно единственно интервю за работа.
Във връзка с това първия ми въпрос - Как можем да разберем какво в кандидатурата ни не е наред?
Предполагам всички софтуерни фирми отговарят по един и същ начин - шаблонен E-mail в който ти се обяснява, че в момента нямат подходяща позиция за човек с твоите умения(сиреч липсата на такива също). Никой не казва пишеш грешен код или стилът ти на писане е ужас.
Явно има нещо което не е наред(nормално е след 2 месеца да си помисля, че явно в мене е грешката):
- Липса на опит - за Junior позиция би било смешно.
- Проекти - нямам такъв голям или значим проект с който да се похваля. Всичко на всичко конзолни приложения. А да напиша, че съм написал програма за събиране на 2 числа в конзола или нещо такова, за мен си е направо жалък опит и предполагам няма и да доизгледат CV-то до края.
- CV - не е европейски формат, отделил съм време направил съм го с всички изисквания за стилове шрифтове - по мое мнение бива (да не казвам бижу).
Втори въпрос - какво означава предишен опит 6 месеца мин. ,1-2 години.
От пръв поглед става ясно, че търсят хора които са натрупали някакъв опит в сферата. Но мен лично това ме обърква.Наков казва, че всички фирми си тръсят работници в дългосрочен план и да кажеш, че искаш да ходиш да работиш при брат си в еди коя страна след година или две си е чист автогол. Това ме навежда на мисълта - явно фирмите нямат нищо против хора, които исат да работят при тях няколко месеца или година и да си бият камшика. Друг вариант е да са били junior и след няколко месеца от фирмата да са им казали - sry не се получава. Трети вариант стажантът да е научил всичко (това възможно ли е?) и да не могат да го научат на нищо ново повече и да иска по-предизвикателна работа.
Както споменах търся си работа и естественно предпочитам лишения и работа като junior , отколкото да продавам семки на пазара (примеррно) и вечер да гледам видеа и решавам задачи от курса. Бях се замислил и за студентски заем от SoftUni, но там изискванията са до 25 годишни и да са в присъственна форма и просто не съм в категорията.
Бих се радвал на всякакви препоръки или идеи.