Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
dobribozhilov avatar dobribozhilov -11 Точки

Разфокусирането на СофтУни... курсове по какво ли не вече...

От доста време се глася да поставя този въпрос, но днешния мейл, в който ме каните на курс по "Фотография", вече мисля, че "прелива чашата" (в някакъв ироничен смисъл, не го приемайте негативно). Та искам да кажа, не започнахте ли много да разводнявате Университета. Той беше много добър проект, и името му е силен маркетинг - Софтуерен. Сега започнахте какви ли не курсове по екзотични технологични въпроси, които не са "софтуерни". Но това с "Фотографията" вече е култово.

Да уточня - аз се преквалифицирах през СофтУни, и въпреки че съм на 40, успях да си сменя професията. Много добри са курсовете, за човек дето някога си е учил това, и сега да види до къде са стигнали нещата, това е много добър проект.

Но като се разфокусирате, дългосрочно ще загубите. Пазарът е точно за софтуерни специалисти. Не дори толкова за сис-админи, да не говорим за "ФотоШоп", Джумла, SEO или нещо подобно. Има и такива професии, но голямат дупка е при програмистите. И университетът с името си много добре влиза в тази ниша. С "Фотографията" олеквате.

Бих ви препоръчал и нещо, което можете евентуално да направите в силната си област. Някак трябва да се преодолее изискването за "стаж" от фирмите. Чисти "младши" позиции много малко фирми предлагат и конкуренцията е огромна. Никой не ще да се занимава с обучението на млади програмисти. От друга страна, те не могат да се обучат сами, вкл. нивото на СофтУни не е равно на ниво на младши програмист с 1 година стаж. Ето това някак трябва да се реши. Може би разширение на обучението чрез работа по реални проекти, но без да се наемат хората на заплата, а един вид - като стажове. Но сериозни големи проекти, а не упражнения и екипна работа дето е сега. Не го признават това, не ти отваря врати. Искат стаж, а стаж извън фирмите не може. Това е дупката, и тя е по-важна от "Фотографията"...

-8
Въпроси за SoftUni
dim4o avatar dim4o 289 Точки

Аз мисля, че е хубаво да има разнообразни курсове и това не пречи за "фокусирането", защото всички такива курове, за които говориш никой не те задължава да ги записваш. Те затова са наречени "отворени курсове" и са с външни лектори когато става въпрос за фотаграфия, seo и изобщо някакви неща, които не са свързани много с програмирането. В такъв смисъл аз не виждам откъде идва разфокусирането. Иначе това за стажоветое е отделна идея и няма нищо общо с фокуса.

5
PlamTopchiev avatar PlamTopchiev 15 Точки

В редовния курс JavascriptApplications за цял месец нито едно приложение не беше направено.както трябва.Преподава се,но не се показва...C# OOP същата работа...пестят се... 700 човека се явяват на изпит,би трябвло да имат достатъчно финанси...

8
GerganaYord avatar GerganaYord 77 Точки

Фотографията, освен професия е и хоби, при това доста популярно такова, особено сред програмистите. Между впрочем имам някои познати програмисти, инвестирали доста пари в професионални апарати и обективи, а като им гледам снимките от събития, на които сме били заедно, някъде 1/10 да са на фокус. Та като можеш да дадеш един куп пари за апарат, защо да не изкараш и поне един бърз курс за работа с него. Иначе, хора които са в СофтУни само за да си намерят работа, надали ще запишат курс по Фотография, но и никой не те кара насила. За много от другите отворени курсове обаче глад в нишата си има, то ако нямаше, курсовете за SEO, Joomla, Wordpress и тн. нямаше да имат посещаемост. 

А и идеята на ОТВОРЕНИТЕ курсове, е именно да са отворени към всички, които проявяват интерес, а не да се предлагат само на курсистите на СофтУни. Те затова и се наричат "отворени", а не "свободно избираеми", както например са предметите по избор в университетите. 

Така че какви курсове ще решат да предлагат от СофтУни не виждам теб лично като записал програмата какво те бърка. Дори курсове по готварство да предлагаха.

0
Angeld55 avatar Angeld55 20 Точки

Горе-долу разбрах идеята ти , но това ,което не взимаш в предвид е ,че Софтуни имат конкретна програма за обучение и този курс по фотография се води "отворен" т.е. не си длъжен да го записваш.В Софийски университет например имат спорт за почти всички специалности,които нямат нищо общо със спорта. 

2
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Аз не разбрах точно какъв е проблема? Има курс, на който не искаш да се запишеш... ми не се записвай просто, защо го приемаш, че от СофтУни държат да се запишеш, че чак да ти "прелее чашата" :D Според мен "чашата" може да ти прелее от курс по готварство, ама от форография, при която 3/4 от времето ти отнема в обработка на изображенията чрез какви ли не приложения (приятелката ми е фотограф и знам колко време отнема) не виждам защо да го няма тоя курс в СофтУни.

0