Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
TonyDimitrov avatar TonyDimitrov 27 Точки

IT в Дъблин или София?

Ако имате възможност да изберете IT обучение в Дъблин DIT или в София къде бихте отишли? Като приемем, че таксите в DIT са доста по-висики но все пак с лишения бихте се справили, като се има предвид, че вече нещо работите в Дъблин.

Или ако искате по друг начин да е въпроса IT в БГ или на запад?
Тагове:
4
Общи приказки
NickyRangelov avatar NickyRangelov 62 Точки

Offtopic: Този минус на човека, дето сте го сложили, от завист ли е, от к'во ли... ?

По въпроса: Признавам си, че не съм запознат с конкретното учебно заведение, и не мога да направя сравнение и предположение относно качеството на обучение, но все пак - при относително равни други условия бих избрал обучение в Дъблин (или в коя да е от повечето западноевропейски държави), пред такова в София.

Причини: обучение на английски + общуване с колегите на английски; възможност за (по-лесни) контакти с по-широк кръг колеги и работодатели; разширяване на личностния кръгозор от живота в друга държава.

3
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки
Подобно на колегата по-горе, причината поради, която бих (а аз все пак не бих) отишъл да уча IT в чужбина е за да свикна с постоянното общуване на английски.
0
Veliko avatar Veliko 1 Точки

Не съм запознат с качеството на обучение там . Но сигурно DIT е по развит университет и може да получиш по-голям опит там , и евентуално да общуваш повече с хора ат тази среда . Отделно , имаш работа там а тук трябва да си търсиш . Бихте посъветвал да останеш там.

0
easlavov avatar easlavov 72 Точки

Като гледам, колегите те съветват да останеш в Дъблин, за да общуваш на английски с повече хора от тази среда. Ако държиш да работиш зад граница, това може би не е лоша идея, иначе не виждам особена полза, имайки предвид несъмнено тежкото и безинтересно (в общия случай) следване на IT специалност в класическо ВУЗ. Ако за едното общуване на английски ти се трошат пари и ти се живее като чужденец, остани.

Не знам до каква степен си космополитен. За мен следването зад граница има повече минуси, отколкото плюсове, но това е с оглед личните ми житейски планове. Ако искаш да живееш и работиш зад граница, остани си в Дъблин и не го мисли повече. Ако искаш просто да учиш и после да се върнеш - нещата са на кантар. В София има добра IT среда, постоянно се организират IT събития, има много фирми т.н. В това отношение не сме последна дупка на кавала, както в други отрасли, и поне аз не знам с какво Дъблин чак толкова превъзхожда София.

Това е моят поглед над нещата, а не съвет. Убеден съм, че по-голямата част от мненията тук ще са в полза на Дъблин, само защото не е в София. Така че ги приемай с щипка сол ;) Казва ти го човек, който има ясно виждане за учене и развитие тук, в София.

П.П. Софтуерният университет е изграден върху принципа "учене чрез правене", който предполага започване на работа още след първата година итензивно учене. Хората тук в една или друга степен са приели, че този модел ще е успешен за тях. Спорно е до каква степен тази основа ще е достатъчна за едни наистина високи амбиции. Ако твоите са такива, класическото висше образование най-вероятно не е за пропускане. Българските математици обаче са си извоювали доброто име, затова ФМИ + СофтУни ми се вижда достатъчно добра комбинация. Е, няма да общуваш много на английски, но според мен всичко останало ще е на правилното ниво.

5
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Ако можеш финансово да си позволиш чуждия университет,ако се чувстваш уверен с езика и ако не планираш да създаваш семейство (деца) докато завършиш обучението си там просто се чудя защо въобще се двоумиш.

Учил съм химия и в български университет и в немски университет и място за сравнение просто няма - нито като база, нито като стил на преподаване, нито като ерудиция на преподавателите. В чужбина усещаш академичността на средата около теб, което те предразполага да се стремиш към знания и опит,  докато тук усещаш мизерията, "чалгата" и простотията.

3
TonyDimitrov avatar TonyDimitrov 27 Точки

Това е основното което и мен ме отблъсква от объчението в БГ. Учих в СУ-то преди няколко години нещо съвсем различно от IT, но никога не почувствах тази академична обстановка, както ми се би искало. Доста от преподавателите бяха дървени (не, че не знаеха) но бяха много дървени. Иначе купоните в студентски бяха добри но до там.

1
MilenaManasieva avatar MilenaManasieva 0 Точки

Така е, Тони. Няма академичен дух в СУ. Голяма част от преподавателите са бивши доносници, а студентите нямат мотивация. Повечето са записали нещо в СУ колкото да имат висше.

Качественият материал е зад граница вече.

0
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

Аз ще ви дам пример с моя братовчедка, чието семейство живее в Ирландия от 14 години. Когато се преместиха завърши основното си образование в Ирландия. След това продължи следването си в техен университет. В последната си година подписа предварителен договор с една от най-големите одиторски компании в света. Неустойката ако се откажат да я вземат беше около 30хил. евро. Вече около 5 години работи в тази компания, като преди няколко месеца поиска да се премести за 1+1 година (за втората ще реши в последствие) в клона им в Сидни. Годишната и заплата вече е 6 цифрена в евро. Модела на софтуерният университет също е да предостави такава връзка между студентите и фирмите, докато в ВУЗ-овете ни това е доста по-сложно.

0