Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
WifiAvivi avatar WifiAvivi 151 Точки

Въпрос за системата "SoftUni Judge"

Въпросът касае ограниченията (constraints).

Например тук: https://judge.softuni.bg/Contests/Practice/DownloadResource/1256

Constraints: N – the count of players will be a positive integer in the range [1...100]

 

Въпросът ми е - трябва ли при писането на кода да се ограничи input-а , така че да отговаря на ограничението [1…100] от условието? Т.е. N да НЕ може да присвои отрицателно число или число над 100.

0
Programming Basics 26/04/2016 22:49:08
Thenis avatar Thenis 219 Точки

По принцип можеш да типове данни които да минават диапазона, но ако използваш типове данни които са под диапазона може да получиш грешка. Т.е. ако диапазона на типа данни който използваш е/или (е) по-голям в диапазона на Constrains в условито няма да има проблем, но ако е по-малък тогава може да не получиш всички точки.

 

Пример:

 

Имаш диапазон в условието който е от 0.. 300 можеш да използваш int, но ако използваш например byte който има диапазон от 0...255 judge-a може да не ти даде всички точки, защото може да използва числа по-големи от 255 на тестовете.

 

 

0
26/04/2016 23:01:21
H.Stoyanov avatar H.Stoyanov 115 Точки

Освен това, като допълнение на колегата, мога да кажа с ръка на сърцето, че на изпитите за начинаещи (както и за тренировъчните задачи) е гарантирано, че входа е в този диапазон. Да не говорим, че от екипа на СофтУни едвали имат за цел да заблудят (кандидат)студентите си. Друго важно нещо е да се обърне внимание на логиката, т.е. да предположим, че входа на данните е от 0 до 1000, но имаме други данни например друго цяло число в диапазона от 0 до 1,000,000,000 и трябва да намериш какво число ще се получи от тяхното умножение и за двете числа ги избереш да са от типа int, ще превърти и ще получиш грешен резултат...

Хубав ден колеги! wink

2
WifiAvivi avatar WifiAvivi 151 Точки

Имам още един въпрос:

В "Ръководство за използване на SoftUni Judge системата" пише: "Тестовете, с които judge системата проверява задачите, не се разкриват по време на състезание."
 

Когато решавам задачи (Practice) и ги изпробвам в Judge системата, след това в Details (където можеш да си видиш грешките) Zero test #N има опция Show input, като е пояснено, че "The zero tests are not included in the final result."
 

В момента упражнявам задачи, но искам да знам дали по време на фактическия изпит ще има Zero test #N с опция Show input

 

-1
30/04/2016 17:10:32
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

Да, на всяка задача ще има по няколко Zero tests, които не участват в резултата на дадената задача, а са там за да ти покажат, че нещо генерално си объркал. 

0
AntonPortenov avatar AntonPortenov 102 Точки

Здравей, нулевите тестове са за да те насочат към същността на задачата.

Те винаги са отворени и винаги може да гледаш къде ти е грешката, но на по-късен етап в следването ти, тези тестове не участват в точките, които ще получиш за въпросната задача.

Иначе казано, може да имаш 2 нулеви верни отговора и 10 грешни :)

2
WifiAvivi avatar WifiAvivi 151 Точки

"Тестовете, с които judge системата проверява задачите, не се разкриват по време на състезание."

 

Супер, но сега няма състезание - защо не ми покаже и останалите тестове?

0
30/04/2016 18:41:08