Loading...
Lescet avatar Lescet 25 Точки

Въпроси и критики, които не вълнуват само мен!

 

Въпроси:

1. Таксата, която трябва да заплатим включва ли 50-те лева ? 360 или 310 трябва да внесем в банката ?

2. Ако се запишем Онлайн, нещо спира ли ни да посещаваме присъствените лекции и упражнения, когато имаме време и когато има свободни места в залата ?

3. Получихте ли имейли с повече информация, как може да се достигне до стипендия (тези, които са с максимум точки).

4. Сертификат трябва ли да получим за този Модул ?

 

Критики:

1. Програмата не е ОК, повечето (всички) хора учат или работят ... упражненията, доколкото гледах програмата, са или сутринта от 10, или от 14 часа, а лекциите са от 14 и 18 (всички ще се наблъскат в групата от 18 часа). 

2. Липсата на домашни за мен не е ОК, едно е да решаваш в клас .. и евентуално да получиш помощ при проблем или друг да ти решава задачата, друго е да си блъскаш главата вкъщи и да научаваш повече. Може да се добавят домашни, които са пожелание ... дори без judge тестове или не знам ... но за мен не е ОК.

3. Липсата на домашни донякъде прецаква учащите ОНЛАЙН, разбираемо по какви причини.

17
Programming Basics 29/04/2016 17:02:18
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5295 Точки
Best Answer

Таксите са както е описано в мейла. Не се прави приспадане на 50 лв. от приемния изпит.

Домашни ще има в допълнение към упражненията, но няма да разчитаме на тях, защото статистиката доказва, че болшинството не правят домашни. Работещите ще си правят упражненията вкъщи (като старите домашни), а който успява, ще ги прави в клас (което доказано дава по-добри резултати).

Ако не идвате на упражнения, можете да си ги правите вкъщи. Ще получите (както и онлайн студентите) подробни указания стъпка по стъпка и видео.

Който смята да учи и да работи едновременно, да има предвид, че не може да очаква добри резултати. Статистиките показват, че работещите често закъсват и рядко завършват СофтУни.

Сертификати се дават за всеии курс, не за модул, и само при силен резултат.

За стипендиите следващата седмица ще се правят и интервютата.

За присъствие без да си записан присъствено - ще има проверка на входа. Вече се прави за някои курсове.

Относно упражненията и домашните имам важни уточнения:

  • При СофтУни 2.0 за един типичен курс изискваше средно следните часове на месец:
    • 32 часа лекции (презентации, демонстрации и писане на код на живо)
    • 16 часа упражнения в клас (писане на код по предварително разписани инструкции + лабове)
    • 48 часа домашни (писане на код вкъщи)
    • Общо: 96 часа на месец
  • При СофтУни 3.0 промяната е, че добавяме много повече упражнения в клас за сметка на по-малко домашни. Даваме възможност да пишете домашните си в клас вместо вкъщи. Причината е, че вкъщи много хора не пишат или им става трудно и се отказват, и накрая се провалят по изпитите. Същият курс от предния пример в СофтУни 3.0 ще отнема почти същия брой часове на месец, но разпределени по следния начин:
    • 32 часа вечерни занятия (лекции, презентации, демонстрации и писане на код на живо)
    • 16 часа упражнения в клас във вечерните занятия (писане на код по предварително разписани инструкции + лабове)
    • 32 часа допълнителни упражнения дневно (писане на код в клас с помощ на живо от преподавателския състав)
    • 0-32 часа домашни (писане на код вкъщи) - според колко бързо се справят и според колко си старателен и искаш да си решил всички задачи
    • Общо: 80-112 часа на месец
  • Разликата е, че даваме възможност да пишете в клас домашните, защото доказано успеваемостта е много по-голяма. И преди беше много трудно за работещ да отдели по 96 часа на месец. И сега ще е много трудно.

Какво става с работещите?

  • Работещите карат вечерните занятия в клас присъствено. Това са 50% от занятията в Tech модула и 60% от занятията от професионалните модули.
  • Работещите могат да отсъстват от дневните занятия (на свой риск). Това са 50% от занятията от Tech модула и 40% от знаятията от професионалните модули.
  • Работещите имат 2 пъти повече домашни от останалите. Те съзнателно се отказват от възможността да решават домашните си заедно с колегите си в клас и се съгласяват да работят самостоятелно вкъщи. Те получават видео от занятията в клас и разписани инструкции за практическите задачи. При тях има риск да не отделят необходимото време и да се провалят.

Моят съвет към работещите е да намерят начин да направят образованието си приоритет #1, за да бъдат успешни. Практиката показва, че ако не вложиш цялото си време в учене, не можеш да се справиш, защото обемът е огромен и натоварването в СофтУни е сериозно. С две думи, ако намерите начин да прекъснете работа и да вложите цялото си време в учене, направете го. Ако няма мърдане от бачкането, потърсете начин да си освободите максимално време за учене. Сред топ студентите общо взето работещите за изключение. В същото време фирмите-работодатели търсят предимно топ-студенти. Изключения има, знам, но в масовия случай работещите са по-слаби студенти и често пъти закъсват, прекъсват, изват по поправки, повтарят, и накрая не могат да започнат работа (фирмите търсят силните).

Каква е разликата по отношение на домашните между СофтУни 2.0 и СофтУни 3.0?

  • В старата програма (СофтУни 2.0) -> всички упражнения (домашни) се правят вкъщи. Често пъти студентите закъсват в къщи и няма кой да им помогне. Форумът помага, но тоговрите се получават със закъснение. На живо получаваш помощ много по-ефективно, а може да работиш съвместно с колегите си.
  • В новата програма (СофтУни 3.0) -> повечето упражнения (домашни) се правят в клас, а останалите се довършват вкъщи. В клас студентите получават помощ на живо за всяка една задача. Онлайн студентите работят по упражнения (домашни) предимно вкъщи, защото отсъстват от дневните упражнения.

Няма разлика между упражнения и домашни. Това са практически задачи, които трябва да ви минат рез ръцете, за да усвоите на практика учебния материал (който ви трябва после на работното място).

За удобство на работещите:

  • Същината на учебния материал се изучава във вечерните занятия.
  • Упражненията (почти без нов учебен материал) се правят в дневните занятия.

Отново уточнявам, че работещите могат да отсъстват от дневните занятия и да наваксват вкъщи по записаните видео материали и старателно подготвени указания за упражненията. Ние не премахваме домашните! Нищо не се маха. Просто се добавя възможност домашните да се правят в клас, защото резултатите са по-ефективни. Правихме измервания и се оказа, че в началния курс 95% от посетилите всички учебни занятия си взимат изпитите. От пропускащите учебни занятия успеваемостта е 20%.

За съжаление не можем да имаме само вечерни знанятия. Това би означавало СофтУни да има двойно повече учебни зали (около 10 зали) + двойно повече преподаватели (около 20), което за момента е практически невъзможно да се осъществи.

16
30/04/2016 19:44:51
gogo4ds avatar gogo4ds 1 Точки

И в професионалните модули след Tech ли ще има лекции (или упражнения) които ще са в неудобни за работещите часове или това ще е така само за този?

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Тенденцията е да продължим да се възползваме от обема на денонощието и да правим занятия и преди 18:00ч.

3
Lescet avatar Lescet 25 Точки

Работещите - OUT ...

3
ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

Не съм получавал мейл за стипендията (въпрос №3).

 

Критика №1: Каузата според мен е обречена, понеже се карат и други курсове в другите зали... Евентуално частично решение е солидарност от страна на тези, които не работят и нямат други ангажименти - да се записват в групите от 14ч. за лекциите.

Критика №2: Хубаво е, че има упражнения, определено съм за и домашни обаче.

Критика №3: Не мисля, че са по-прецакани - те ще си правят упражненията сами в Judge или поне аз така разбирам.

2
supersane avatar supersane 234 Точки

Подкрепям критика 2 и 3. И аз съм с две ръце за домашните, ако не задължителни, поне да остане системата с изпращане и оценяване, за тези, които искат да го правят по желание, или в най-краен вариант, да се дават допълнителни задачи за вкъщи освен тези, които ще се решават на упражненията!

0
zl.kolev avatar zl.kolev -2 Точки

Като онлайн обучаем подкрепям критики №2 и №3. Дано feedback-а да бъде внедрен в курса преди началото му, защото в противен случай само си чешем езиците...

-1
smu4k avatar smu4k 34 Точки

В мейла ясно е написано, колко точно трябва да се внесът - 360лв. Естествено, че едва ли някой ще те спре ако си се записал онлайн да отидеш присъствено, но е малко селски тарикатлък на дребно :D. Само определени хора ще получат мейли за стипендии и след събеседване с хора от СофтУни ще бъдат одобрени за стипендианти. Програмата мисля, че е напревена най-удобно за всички (преподаватели и студенти), тъй като и преподавателете ни със сигурност работят и нещо друго освен в Софт уни. Аз прегледах курсовете от минали години към курсовете наподобяващите нашите и там има домашни така, че най вероятно стига да се търси можеш да намериш, а и предполагам че ще бъдат адаптирани за нас. Това съм чувал аз, надвам се да ти е полезно!

 

1
Lusien.GG avatar Lusien.GG 66 Точки

Отговор на
Въпрос 1. : Мисля, че за онлайн е 180 лв., за присъствено е 360 лв.
Въпрос 2. : Съмнявам се, че ще има свободни места на Tech Modul-а. Особенно, ако работиш и си по-късната група.
Въпрос 3. : Не съм получавал такъв имейл и го чакам с нетърпение.
Всички сме в очакване на отговор от Team SoftUni.

Подкрепям критиката и мисля, че екипа ще се погрижи в последствие да се изгладят нещата. 

P.S. - Хора хубаво е да подсказваме, какво не е наред и с кое не сме ОК. Аз мисля, че екипа на СофтУни правят всичко възможно да изглаждат нещата, каквото и да си говорим по-адекватна подготовка от тази тук, надали ще постигне някой държавен университет в следващите 20 години. Keep calm and keep coding. 

 

3
tihomirj avatar tihomirj 33 Точки

Ще е много лошо ако няма домашни. Най-добре се учи, когато сам се блъскаш да решаваш задачки. Когато се подготвяш за спортно състезание - тренираш, а не си пускаш Евроспорт. Когато в училище се подготвяхме за състезания по математика и информатика се скъсваме от решаване на задачи. Ако толкова няма кой да измисля задачите съм готов да се пиша доброволец. 

1
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Сопкойно, сигурен съм, че няма да влошат програмата. Да ти кажа честно, домашните са от полза за научаване на синтаксиса, по-важното е, че ще решаваме задачи, еквивалентни на изпитните.

1
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Само да ви светна и аз нещо. Понеже с един колега си коментирахме темата "кой може да те спре да влезнеш в залата ако си онлайн" и други селски тарикатлъци... всъщност това не е чак такъв проблем. Хубавото на присъствената форма на обучение е, че ти предоставят ключове за софтуерни продукти, хостинг и т.н. Само ReSharper-а иначе ти е близо 600 кинта на година... Е, не съм ровил за пиратски ключове, ама аз предпочитам оригиналното. Ако имаш време за присъствено, по-добре си плати за присъствено, ще си по-доволен със сигурност.

1
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Не знам това откъде го измисли:

"Хубавото на присъствената форма на обучение е, че ти предоставят ключове за софтуерни продукти, хостинг и т.н. Само ReSharper-а иначе ти е близо 600 кинта на година..."

Аз съм от втория випуск на СофтУни, бях онлайн и винаги получавахме тези неща.

2
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Що пък аз да го измислям? :) Измислили са го в СофтУни, незнам що. Ето виж, прочети https://softuni.bg/plans

В таблицата, в най-дясната графа пише.

0
30/04/2016 14:14:15
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Мда..., жалко за тази промяна - явно се търси по-голямо открояване на предимствата на присъствено пред онлайн обучение.

Но иначе със сигурност няма проблем човек да учи и без да има ключове за платените софтуерни продукти - има си безплатни версии/други IDE-та, има trial периоди ако чак толкова е необходимо да се ползва лицензен софтуер. За решарпъра конкретно - до някаква степен според мен е по-добре да не се ползва на първо време за да свикне човек сам да си пише кода, сам да го рефакторира и т.н.

0
WifiAvivi avatar WifiAvivi 151 Точки

(СофтУни 2.0)  Често пъти студентите закъсват вкъщи и няма кой да им помогне. 

Просто се добавя възможност домашните да се правят в клас, защото резултатите са по-ефективни.

(СофтУни 3.0)  В клас студентите получават помощ на живо за всяка една задача...

Това непрекъснато "побутване" на студентите е нож с две остриета. Добре е човек да бъде оставен да повика неволята, за да разбере, че има сили сам да се справи с проблема. Съществува едно понятие learned helplessness* (заучена безпомощност). Има опасност студентите да свикнат, че при всеки, дори малък проблем, по-добре е да попитат - защо да напрягат мозъчето като има кой да им го каже? И това е нормално - естествено е - в природата всеки/всичко търси най-малкото съпротивление. Но няма да е ползотворно обаче, защото един ден менторите няма да са зад гърба им.

 

Моето мнение е, че все пак трябва да се даде шанс на новата система. Резултатите накрая ще покажат дали е била правилна.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Едно клипче в което доста добре е обяснено понятието learned helplessness.

5
01/05/2016 23:27:10
Nikola_Andreev avatar Nikola_Andreev 671 Точки

И аз често си задавам въпроса, дали наистина е предимство това да си в присъствена форма.Изкарах Coding 101 онлайн ,мисля да карам така и TechModule (понеже нямам възможност да съм в София през лятото) и от Септември живот и здраве мисля да започна присъствено.

До сега не съм бил на лекция в СофтУни, но смятам че ученето в къщи също има предимства. И чесно да ви кажа не вярвам истински че когато започна присъствено обучение, по време на лекцийте ще науча повече от колкото като си гледам видеото. Основното учене пак си остава за вкъщи. Дори си мисля че там ще съм по разконцентриран при наличието на 100 човека в залата.

И все пак нямам търпрение да започна присъствено, заради всички останали плюсове който си има.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Хората учат по различен начин. Познавам хора в обкръжението ми, на които дори да се опитам да им помогна ще ми пляснат шамар и ще ми кажат "Остави ме, ще се оправя сам". Има такива (като мен), които много по-добре учат като задават въпроси или дори като около тях се brainstorm-ва.

1
borislav9212 avatar borislav9212 745 Точки

И аз като теб съм онлайн и си е трудничко. Сега с новата програма има два дни в седмицата упражнения, това ще е много полезно според мен. Като закъсаш ще викнеш ментора и той ще ти обясни къде бъркаш, а ако си вкъщи ще се чудиш как трябва да  е и къде бъркаш, друго си е да има някой да ти обясни нещата. Ти вкъши пак, ще си учиш като си редовно, минимум два пъти повече от времето прекарано в университета. Редовното си е по хубаво няма какво да се лъжем, лошото е че не всеки от нас има възможт да се запише редовно

0
simeon.mihaylov95 avatar simeon.mihaylov95 18 Точки

Някой има ли представа колко време отнема, докато получим сертификата за Programming Basics в профила си?

(Ако съм разбрал правилно, че и за Programming Basics се издава сертификат...)

0
borislav9212 avatar borislav9212 745 Точки

Да, издава се за Programming Basics, За всеки взет изпит с оценка над 5 се издава сертификат. Някъде във форума пишеше, че до 3 сецмици след изпита че излезат серфикатите в профилите ни,

0
VladimirAnaniev avatar VladimirAnaniev 54 Точки

Току-що проверих и имам сертификат за Programming Basics - Март 2016. 

Провери отново явно вече са ги качили.

0
borislav9212 avatar borislav9212 745 Точки

При мен го няма все още.

0
kiso_blg avatar kiso_blg 57 Точки

Критиките относно домашните ми се струват малко неправилни (извинявай, колега). До колкото виждам от Programming Basic - януари и разбирам от допълнителната информация, към всяка лекция има практически задачи. Дали ще се решават в отредените им часове в присъствена форма и ще се наричат "работа в клас" или ще се решават вкъщи и ще се наричат "домашна работа", практическите задачи са еднакви както за учащи присъствено, така и за учащи онлайн форма на убочение. Поне така беше в началния курс. Практическите задачи ги има в системата еднакви и достъпни за всички. Къде и как ще се решават, и как ще се наричат, е въпрос на избор.

Моля някой да ме поправи, ако греша.

0
borislav9212 avatar borislav9212 745 Точки

Много си прав колега напълно съм съгласен с теб. Задачите са си еднакви и за редовната форма и за онлайн, важното е да имаш желание да ги решаваш и да се учиш.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.