Loading...
marto_91 avatar marto_91 21 Точки

Некоректност и недоразумения при оценяване на домашни.

Здравейте !

Реших, че е по-добре да редактирам дискусията си от вчера, вместо да правя нова такава. 

На кратко от вчера (аз съм от онлайн обучаващите се). Недоразумението, което се получава е основно при домашна работа номер 2 и номер 3. Гледайки видеото от лекция номер 2 останах с впечатление, че за домашно имам да направя единствено картичка - колаж (гъбки, зайци и т.н.). След като изгледах лекция номер 3, направих всичко от нея и го архивирах, качвайки го в pCloud под формата на домашно номер 3. От вчера потребители започнаха да оценяват домашно номер 2, като оцениха моето като непълно и некоректно. Това ме провокира да пиша за пръв път тук. Помислих си, че съм единствен и че това се е случило само при мен !? Уви..

Причината да редактирам поста от вчера е, че домашните, които оцених днес не са по-различни от вида, в който предадох моите. Оказа се, че това е масово. В момента се получават много недоразумения и некоректни коментари по отношение на тях. В кой е грешката ? 

Аз получих коментари от порядъка, че домашното ми е непълно, некоректно и т.н. А в старанието си да предам по най-добрият възможен начин всяко следващо - в папки и с разяснения предадох домашно номер 3 (тъй като вчера установих, че е по-добре да има и разяснения за частите от домашно номер 2), като архивирах всички папки в един файл. Ето на, получавам коментар от порядъка: 'Защо ме караш да свалям архиви и да ги разглеждам толкова време, вместо да качиш готови изображения ?' Оказа се, че и това, което правя е грешно. Специално на домашно номер 3 съм отделил цял ден, в който се интересувах и търсих много допълнителна информация в интернет. Просто да бъда на ясно с повече материал, да науча и да придобия повече познания и техники. Като задачи зная, че съм предал и изпълнил всичко коректно, но винаги ли ще се оказва така, че има недоволни ?

Домашните работи, които проверих днес бяха изключително объркани и хаотични. В домашна работа номер 3 имаше проект за домашна работа от номер 1 на някои потребители. В домашна работа номер 2 на други имаше само колаж, така като бях направил аз. А в домашна работа номер 3 масово беше направено същото. Колажи на тема 'хелоуин' , както и корекциите на изображението от лекция номер 3 (което се оказва, че е трябвало да бъде предадено в домашна работа номер 2). Общо взето тези, които сме предали домашното от лекция номер две веднага след това сме в разрез с другите, които са си направили домашното на по-късен етап, гледайки от лекция номер 3. Недоразумението е голямо, особено за онлайн потребителите.

Разбирайки цялата ситуация, днес, докато оценявах, на никой не съм се правил на интересен, че домашното му било объркано или непълно. Оценявах само и единствено задачите, които са предадени. А по повод потребителя, който е бил 'ужасно' затруднен да свали архива и да прегледа папките ми за +2 сек. работа - извинявай ! Днес 70 процента от работите, които свалих и проверих бяха архиви. На едно момиче си играх половин час с домашната работа, защото файла беше над 300 мб. Беше непознат .'7z'. Трябваше да го обърна в архив, а докато зареди всяко едно от изображенията съм чакал близо 8 минути. Най-лесно щеше да ми е да насоля момичето и пръста да не си помръдна, но не го направих. Оцених й задачите, както и на всички останали потребители, винаги давам съвети и градивна критика. Хора, мисълта ми е, че ако ще оценявате домашни, то правете го поне с разбиране. Аз не съм от най-начинаещите, но има и хора, които за пръв път боравят с програмата и всичко е ново за тях. А и винаги си личи, когато една работа е претупана и некоректна, както и обратното. Това беше, което исках да Ви сподея.

Благодаря за отделеното време и за вниманието, както и на потребителите, които ми писаха вчера.

1
Photoshop 01/06/2016 14:16:57
EmilZonev avatar EmilZonev 40 Точки

Никакъв проблем нямаш да идваш.И аз съм онлайн и идвам,места има много.

1
marto_91 avatar marto_91 21 Точки

Супер ! Благодаря ти за отговора. 

1
ZhelyazkoZhelyazkov avatar ZhelyazkoZhelyazkov 33 Точки

Здравей, 
Надявам се да не съм аз този, който е оценил домашното ти по този начин, но ако е имало по-малко файлове в P-cloud , нормално е да стане объркване...
Моята препоръка е да оставиш един текстови файл, че останалите материали, ще бъдат приложени в по-късен етап.
Например аз правя следното, ако нещо не ни е предадено, опитвам се да потърся начин чрез интернет да намеря инфо как се случват нещата.
До този момент, никой не е ме е оценил с ниска оценка. 
Надявам се това недоразумение да не пресече желанието ти да изучиш Фотошоп!
Успех!
 

3
01/06/2016 06:44:03
marto_91 avatar marto_91 21 Точки

Да, аз затова съм написал 'Бариера при оценяване на домашни', защото едни разбират едно, други нещо съвсем различно. Виж, аз съм редовен с всичките домашни и винаги това, което е коментирано във видеото съм гледал да го представя в домашното в срок, възможно най-скоро. Недоразумението в случая е, че във видео номер две се коментираше съвсем малка част от него, която аз направих и предадох веднага, след като гледах видеото. Същото направих и с третата видео-лекция. Неловък момент е оценяването сега. Разбирам съвета ти с бележките, но в случая домашно номер две е вече заключено. Може би трябва да променя третото си домашно по някакъв начин и там да поставя някакъв файл, в който да обясня, че половината от домашното е към лекция номер две, а другото си е към настоящата. А така като гледам е време да го направя, защото остава още един час до заключването му и на поредният резил. 
Относно желанието ми, не зная дали ще го пресече, но е неприятен момент. Определено. Благодаря ти за отговора, на теб желая много успех, също !

1
krisi18 avatar krisi18 40 Точки

Прекалено много се притесняваш и това ти пречи да учиш и твориш.

Приеми, че Photoshop е програма с неограничени възможности и ще ти отнеме години да я изучиш и използваш пълноценно.

Отиди на място в Software University поне няколко пъти за да можеш да получиш отговори на въпросите си и да си подредиш начина на учене; правене и предаване на домашни.

Оценките са важни, но по-важно е какво си научил.

Моят съвет е: рови се из менютата, експериментирай с каквото ти хрумне. Имай предвид, че каквито и каши да направиш винаги можеш да ресетираш настройките.

Успех

4
krisi18 avatar krisi18 40 Точки

Бих предложила да се започва с използване Help на Photoshop. :)

2
AntonPetrov avatar AntonPetrov 491 Точки

Съжалявам за объркването, ако причината е в мен. В движение се смениха условията за предаване на домашните покрай включването на pcloud, освен това се опитвам да компенсирам едно изоставане от втората лекция. Придържайте се към упътването в началото на всяко домашно, например за втора лекция пише: "Това са задачите за 2-ра лекция. Предавайте проектите си от задача 3 и 4 като копирате линка към папка Homework2 от вашия pcloud в полето "URL на домашното" на страницата на курса."

За трета лекция пък пише "Това са задачите за 3-ра лекция. Предавайте проектите си от задачи  2, 3 и 4 като копирате линка към папка Homework3 от вашия pcloud в полето "URL на домашното" на страницата на курса." Не се споменава да са архивирани файловете, това беше изискване, когато предавахме в системата на SoftUni. Така форматите jpg и tif могат да се разглеждат директно в браузъра, а psd файловете трябва да се даунлоуднат и да се отворят в Photoshop.

Обърнете внимание, че папката можете да създадете днес и да качите линк към нея, дори да е празна, а да допълвате и променяте съдържанието й и впоследствие, дори когато срока за предаване е изтекъл. Така не трябва да се надпреварвате с времето, евентуално ако някой в 00:00:05 след изтичане на срока влезе да проверява вашето домашно, може да попадне на непълен вариант.

Пак ви напомням, че домашните (предадени или не, хубави или лоши) не могат да ви ощетят по отношение на оценката, могат само да ви добавят бонуси.

Поздрави!

P.S. Подходът на ZhelyazkoZhelyazkov особено ми допада, затова и давам доста допълнителни линкове към всяка лекция.

1
DaRkWiShMasTeR avatar DaRkWiShMasTeR 4 Точки

Здравейте, колеги. 

Използвам темата, за да не отварям нова.

При мен няма некоректност и недоразумения при оценка на домашните, защото до момента на нито една от трите предадени домашни нямам нито оценки, нито коментари. Идеята ми е дали е възможно аз да не качвам правилно работите си в системата или просто домашните се оценяват на случаен принцип и никой не е стигнал до моите?

0
marto_91 avatar marto_91 21 Точки

Здрасти !

Още на първото видео (лекция номер едно) се споменава факта, че домашните се оценяват на случаен принцип. Точно по тази причина призовават и учащите да 'ударят' по едно рамо при оценяването им, за да може повече хора да получат някакъв коментар по техните работи. Най-вероятно това е и причината, поради която твоето домашно да не е оценено все още. 

Относно прикачането на домашната работа, не мисля, че би те затруднило. Единственото, което трябва да направиш, когато си готова с домашната си работа е да я прикачиш в pCloud, да генерираш линк от нея за споделяне, и да го поставиш в платформата на СофтУни за домашни работи, след което да кликнеш 'изпрати'. Веднага след това отдолу ще ти излезе текст, наподобяващ: ''Вие успешно изпратихте своето домашно''. 

0
DaRkWiShMasTeR avatar DaRkWiShMasTeR 4 Точки

marto_91, благодаря за отговора. Със сигурност не е проблем с качването, в такъв случай, защото досега ми се е изписвал въпросният коментар. 

Явно не се е стигнало до мен :) 

0
ggabie avatar ggabie 10 Точки

И аз ще ползвам тази тема, вместо да създавам нова.

Въпросът ми е как е по-коректно да се предават готовите задачи?   Част от домашните, които проверявам са само jpg файлове, други са psd файлове, трети смесено.  За мен лично psd файловете са по-доброто решение, защото дават по-добра представа какво е направено за изготвянето на съответното решение на дадена задача.

0
marto_91 avatar marto_91 21 Точки

Габи, аз също мисля, че така е редно. Смятам, че трябва да има .PSD файлове, особено при колажите и картичките. Лично попаднах на няколко готови .JPEG файла (картички) в първото ни домашно, които адски наподобяваха готови такива от интернет. Нямаше .PSD файл в подкрепа на самият колаж и беше доста трудно да се различи дали е авторско. Въпреки всичко писах високи точки на тези хора, защото може аз да греша, а не те.  Въпреки, че ако е така, то логиката отива по дяволите !? Ако е коригиране на снимка от рода на хоризонт, цвят и т.н., не смятам, че е необходимо, там може и готови .JPEG файлове. 

0
mimsun avatar mimsun 1 Точки

Освен, че също смятам, че трябва да има psd файлове в домашните искам да кажа, че ми прави впечатление, че работите които разгледах не бяха оразмерени правилно. Всяка задача има зададени размери, много рядко попадам на спазени такива. Друго задачата е да създадем нещо за печат примерно, а файла е с резолюция 72 dpi вместо 250 или 300 dpi.

1
marto_91 avatar marto_91 21 Точки

Попадал съм на такива случаи, има да.

0
03/06/2016 16:34:50
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.