Професионална програма
Loading...
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Предложение за преглед на коментарите за теб в екипните проекти

Здравейте колеги, надявам се да не повтарям темата (потърсих подобна в търсачката, но не намерих), но бих искал да поставя на обсъждане въпрос: 

ЗА/ПРОТИВ формата на сайта да предлага възможност да разгледаш направените коментари от съотборниците ти при изпълнение на екипните проекти.

Естествено целта няма да е кой колега какво е казал за теб, а да видиш коментарите, които са направени по повод работата ти. Това би помогнало да работиш върху някои твои слабости, за които ти може и да не подозираш, а в същото време страшно дразнят околните. Естествено ще можеш да работиш към премахването на тези слабости ако не си тесногръд и си отворен за критика. Но все пак, ако 10 от 12 човека ти кажат, че си мързелив и не даваш всичко от себе си, поне ще се замислиш дали наистина не е така.

Като изпълнение не мисля, че толкова ще затрудни модераторите на сайта защото тази функционалност (до колкото знам) се предлага на работодателите. Просто може някакъв лимитиран вариант да се предоставя като обратна връзка и на студентите.

Като мотиви за против лично аз виждам това, че някой колега може да се досети все пак кой какъв коментар е оставил за него (като следи коментарите след  всеки проект) и да търси сметка и да хейтва останалите колеги и т.н.т., но според мен тази инициатива ще е по - скоро положителна от колкото отрицателна.

 

 

milen8204 avatar milen8204 296 Точки

RoYaL, ttitto напълно съм съгласен с вас.

Ако може накрая на всяко ниво да се "изсипват" коментарите за работата ти по екипните проекти без да се показва кой ги е пратил и по кои от курсовете са, така си мисля, че до голяма степен ще се запази анонимността на съотборниците си.

Убеден съм, че ако даваш всичко от себе си повечето коментари ще са положителни, и дори да има някои хейтърски няма да избухнеш в неудържим гняв. laughing

Не знам дали сте онлайн или присъствено обучение, но е малък ужас при изпълнението на екипни проекти онлайн има случаи, когато от 6 човека екип участват 1-2, а останалите най -много да дадат някой излишен акъл wink. Не ми се вярва, че тези колеги са наясно, че това не е "участие с каквото можеш"... така мисля защото виждам, че такива хора продължават да записват в екипни проекти и да вършат само това.

За съжаление няма как да им се отнеме правото за участие в проекти, защото ще се наруши договора за прием в Софтуни, в който е казано, че ако си присъствена или онлайн форма на обучение имаш право да участваш в проекти.

И според мен тази обратна връзка е и един от начините да ги накараш тези хора да се осъзнаят. Та нали ако изкарат така до края на обучението, никой работодател няма да ги вземе на работа и те ще се чудят защо.

 

3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6846 Точки

Идеята ми е, че ако примерно, аз не съм се справил добре, и съотборниците ми са наясно, че няма да прочета коментара, ще напишат право куме в очи - "е те тоя нищо не направи". Обаче, ако знаят, че ще го прочета, ще бъдат резервирани към това, и най-вероятно ще излъжат казвайки, че съм бил добър съотборник. Така, хем бъдещите ми работодатели ще прочетат false инфо, хем аз нищо полезно няма да науча.

А пък ти ако държиш да кажеш на някой твой съотборник, че не се справя добре, можеш да му го кажеш и лично :) Тази форма не ти е нужна.

 

Може би трябва да е optional това - "Сподели коментара си със съотборника" и примерно "Сподели го анонимно" :)

3
14/10/2014 16:56:08
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

RoYaL, ако му кажеш на съотборника си "право куме в очите" особенно в изнервена обстановка, каквато е всяка екипна работа, надали ще го приеме като колегиална забележка, а не като лична обида и да потърси от своя страна твои недостатъци :) и така да влезнете в неужни полемики кой работи повече... Освен това при един вече приключил проект ти имаш една по изяснена картина на това как са се случили нещата и ще можеш да направиш по - реална преценка за всеки съотборник.

От  "false инфо" бъдещите ти работодатели няма как да се предпазят, но все пак има и други канали за информация. Винаги лицемерите, знаеки че ще прочетеш коментара, дори да си се справил зле, ще напишат че си добър съотборник и знаеики че няма да прочетеш коментара, ще напишат че не си добър съотборник, дори да си се справил добре :).

0