Софтуерно Инженерство
Loading...
martin_varbanov avatar martin_varbanov 1 Точки

Предложение за оценяването на домашни

Здравейте,

 

Курсът "Web Fundamentals(HTML/CSS)" е към свършването си, което подтиква колегите да оценяват минали домашни. Оценяването на няколко домашни би донесло по някоя друга точка към крайния резултат. Всеки ден получавам по минимум 3 съобщениея за проверени домашни, за домашни предадени преди повече от месец.

Проблемът е, че ако някой колега има проблеми с някоя задачка или просто иска да разбере дали домашното му е ОК, той трябва или да чака някой да му провери домашното, или да потърси помощ във форума. Не знам дали това е проблем за някой от вас, но според мен оценяването не работи по най- добрия начин. Ако се въведе срок за оценяване на домашни, домашните ще се оценяват по- бързо и може би по- ефективно. А вие какво мислите ?

 

1
Предложения и проблеми 09/11/2014 23:00:53
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 832 Точки

Днес по време на лекцията видях нагледно как колега оценява домашно със copy-paste на коментар. Сваляше домашното, paste-ваше коментара и оценяваше... За 1 мин. 5-6 домашни оценяваше. 

Именно поради тази причина аз на коментари от типа "Браво колега, отлично домашно. Нямам забележки и получаваш максимален резултат" давам "неполезен".

0
09/11/2014 21:13:06
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Извинявай колега, но твоя коментар ме ядоса. Да предположим, че си направил прекрасно домашното, какво се предполага проверяващия да напише? Може би, да започне да обясня къде си си справил добре, при положение, че всичко си направил както трябва?! Аз лично съм проверявал домашни, където просто няма какво да кажа, освен браво! Едно е да знаеш, че си допуснал грешка и въпреки това да получиш този често срещан коментар. Вчера точно това ми се случи, получих коментар, че съм се справил чудесно, а аз не бях написал една от четирите задачи в домашното, в този случай очевадно човека дори не отворил рар- а за да види, че липсва една задача. Естествено аз дадох "неполезен" и "некоректен", но това да наказваш някой при положение, че не си бил до него когато ти е свалил домашното е някакво криво разбрано раздаване на правосъдие!
По същата логика, ако проверявам домашно, което е изпипано до последната точка и запетая, аз би трябвало по презумция да предположа, че то е било преписано от форума и да му дам 0 точки, така ли? Не веднъж стана ясно, че системата с домашните има не една и две пробойни, но кой си ти или аз за да раздаваме правосъдие?! 
Освен това, доколкото си спомням, от екипа на СофтУни съобщиха, че ще намерят начин да спрат порочната практика с "машинното" проверяване на домашни и да наказват колегите, които смятат, че е голяма загуба на време да проверят 20- 30 домашни за 1 месец!
Не искам да те обижда моя коментар, аз се дразня не по- малко от теб на това, че аз полагам усилия и отделям време да пиша и проверявам коректно, докато други го правят за едните му "пусти" точки! Все пак аз съм сигурен, че това, бих го нарекъл високомерие, ще им се върне в незнание и невъзможност да четат правилно чужд код и да се ориентират в него, което е доста важно в екипната работа!

3
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 832 Точки

Извинявай колега, но коментари от 1 изречение не са сериозни. Най-малкото като е "перфектно" домашното може да опишеш на теб с какво ти е било полезно и какво от домашното ти е харесало. Аз като оценявам домашно първо описвам добрите практики и нещата, които са ме впечатлили. Винаги може да предложиш на автора идеи за подобрения, чиито решения ако желае той да намери. Ако твоят вариант на решение се различава може да го опишеш. Винаги има какво да се напише, стига да има желание за това! 

И би ли обяснил с какво точно наказвам някой като давам "неполезен"? Надявам се правиш разлика между "неполезен" и "некоректен"? Според твоята логика съм задължен на всеки коментар да давам "полезен", в противен случай го наказвам?

0
09/11/2014 23:53:33
iliqvelkov avatar iliqvelkov 69 Точки

Здрасти колега. 
На мен ми се е случвало да проверявам домашни, които нямат никакви грешки. Дори имат много хубави решения, за които не съм се сетил и научавам нещо ново. На такова домашно освен "Браво колега, отлично домашно. Нямам забележки и получаваш максимален резултат" не знам какво друго да кажа. Проверявал съм всички примери къв всички задачи само и само да намеря някаква дребна грешка за да докажа по някакъв начин, че съм проверил наистина домашното. 

Поздрави 

0
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 832 Точки

iliqvelkov, на такова домашно в коментара може да напишеш това, което ти спомена - Да го поздравиш за решението на задача X, че не си виждал такова решение и че благодарение на неговото домашно си научил нещо ново. Когато едно домашно е отлично (макар че не вярвам да правим отлични домашни...) винаги има начин да се аргументира оценката. 

0
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Колега, въобще не разбра какво исках да ти кажа. Никой не казва, че всеки коментар трябва да полезен и коректен, но ще те попитам за 2- ри път, кой си ти, че да раздаваш правосъдие?! Как може да знаеш, че този човек не ти е проверил домашното? Само защото в твоята ценностна система това не е правилен отговор, ей сега мога да ти намеря 10 човек, които проверяват съвестно и въпреки товва пишат такива коментари. Ще ти го кажа още веднъж, по твоята логика всяко отлично домашно е преписано от форума! Следващия път като проверявам домашни ще сложа 0 точки на най- доброто домашно, защото "съм видял един в залата как преписва от форума". Несериозно е това, което казваш!

0
iliqvelkov avatar iliqvelkov 69 Точки

nikola.m.nikolov Не споменах за това . Да когато видя добро решение на дадена задача често споменавам за това в коментара :)
И наистина има отлични домашни.

RumenVasilev 
 "аз се дразня не по- малко от теб на това, че аз полагам усилия и отделям време да пиша и проверявам коректно, докато други го правят за едните му "пусти" точки! "

Това пак е в твоя полза. Когато проверяваш домашне затвърдяваш знанията си още повече, а и както вече казах, да видиш и научиш нещо ново. Тези, които пишат коментари без да проверяват домашното само губят. :)


0
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 832 Точки

RumenVasilev, къде видя раздаване на правосъдие в това, че съм споделил как колега до мен провери няколко домашни в рамките на секунди и че на коментари "Браво колега, отлично домашно" давам "неполезен"?

0