Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Web Fundamentals - Некоректно оценяване на домашни!

Колеги,

Един дълъг ферман изписах, но препоръчвам да го прочетете докрай, защото е важно и проблемът от минута на минута се влошава. Експоненциално.

Разбирам, че курсът дойде в повече на доста от нас. И на мен не ми се понрави колко време изгубих по разни задачи и че всъщност имам още работа - проверка на домашни.

Обаче.

Започвам да получавам все повече и все по-безумни коментари по домашните. Затова да си излея хейта по-рано, та ако може поне част от хората, които ще проверяват тези дни, да си свършат работата на приемливо ниво.

Проблем 1. Аз пиша задачите за голяма резолюция. Не съм виновен, че мониторът ми е Full HD. Не съм длъжен да си правя домашните риспонсив (освен за тези, за които това е посочено изрично, а то е само на домашното за риспонсив). Ами помислете малко преди да напишете коментар. На мен ми се случи  на няколко пъти да видя домашни с доста разместени елементи. Не следва ли да ви светне една червена лампичка? При мен е по-лесно - свивам си браузъра и установявам, че домашното е писано на по-ниска резолюция и съответно не санкционирам човека за изместените глупости. Осъзнавам, че хората с малки дисплеи/монитори сте в по-неизгодна позиция - домашно, писано на висока резолюция (и utterly unresponsive), да се проверява на по-ниска, изисква малко повече усилия да се видят нещата както трябва. Извинявам се за което на съвестните колеги, които проверяват. Но опираме пак до това - помислете малко. Кой ще прати дотолкова немарливо домашно, че всичко по страницата да е отвратително разместено? Може да съм много бос по HTML, но все ще гледам да наглася нещата до някакъв приличен вид, нали?

Проблем 2. Нямам особен проблем с коментари от типа "домашното е супер". В смисъл, аз обичам да изпипвам нещата, кодът ми се валидира; напълно е възможно проверяващият, поради липса на време да гледа с лупа всичко, да е видял, че всичко е що-годе наред и да е решил да мине нататък. Друг е въпросът, че ако всичко се прави както трябва, все нещо като коментар ще може да се даде.

Но да вземем коментар от днес: "01 SimpleTable - няма border. Другите задачи са наред."

Разбира се, отворих си домашното за таблици. Няма рамка на тая задача, има рамка на картинката в условието. Е, че е е претупана работа коментара, това е ясно (не обвинавам никого за това). Задачите погледнати отгоре-отгоре, ОК, и аз съм го правил. Но забележката, на този фон, идва още по-неприятна - предвид, че е от първите домашни, предвид, че задачата е елементарна, предивд, че изобщо не се иска да има такова нещо като рамка. 

Съвет - като критикувате, бъдете абсолютно сигурни, че сте прави! Аз ще си призная, че на предни курсове съм критикувал и не съм бил прав, просто не съм знаел достатъчно. Сега, конкретният коментар не е особено дразнещ, но в него има една-единствена критика и тя е некоректна. 

Ако ще проверявате набързо, проверявайте малко домашни, но се постарайте.

Проблем 3. Тотално некоректни критики. Отново от днес, следният текст:

Сериозни размнинавания в стилизирането с това зададено в заданието на домашн ото. Избягвай ползване на <frame>. Виждам, че сам си отбелязал разминаванията, но все пак трябваше да напишеш стандартно домашно, за да може да се отваря default-но на повечето машини с подходяши размери и позиции. Успех.

Първото изречение насочва към проблем 1. Не съм виновен, че някой проверява на 14 инча. И пак ще се извиня, понеже създава повече работа за някои хора (което е последната ми цел). Продължавам с това изречение. Като изключим, че са разменени букви в бързането да се напише някакъв коментар. Какво значи сериозни раминавания в стилизирането? Взимал съм всички проклети цветове с колорпикъри. Значи има разминаване в позиционирането. Терминология, нещо? Две различни неща са това.

По второто изречение - това е задача, в която условието гласи: "Create two HTML pages like the image below (100% accuracy is not required). Use frames for the layout of the first one. Use semantic tags and CSS for the layout of the second one."

Свалих си домашното, да видя дали не съм качил по грешка някаква глупост. Не съм. Значи, този коментар е писан от човек, който дори не знае условието на задачата, а ми коментира решението към нея. От мен се иска да ползвам фрейм, по условие, а критиката - избягвай да го ползваш...  За фреймовете сложих само рамка на решението, да покажа, че схващам замисъла. Писах коментар в кода, в който обяснявам, че този таг изобщо не работи и няма как да направя задачата по-добре, при положение, че изобщо не се визуализира нищо при мен. "Все пак трябваше да напишеш стандартното решение" - написал съм. Имам за задачата два файла, единият си е семантичен, другият е с фреймове и не работи. Приемам единствено критиката, че е било хубаво да направя нещата да се отварят прилично на повече резолюции, но това не е домашно по риспонсив и не съм длъжен (да повторя за стотен път).

Сори, колега (ако четеш), но този коментар беше за мен вбесяващ на няколко равнища. Защото който ми е гледал решенията във форума знае, че обичам да си изпипвам нещата (за full hd поне). И е доста обидно да получиш нескопосани критики. Затова - помислете малко! Проверявайте малко домашни ако трябва, но се постарайте повече.

И един съвсем пресен коментар. Включване от последните минути. Не знам как да го разбирам. Дали е ирония? Става дума за коментар към домашното от втората css тема - оформление и позициониране. Той гласи: "Много зле нарпавено домашно.. Малко форума да беше погледнал дори щеше да направиш задачите по-добре."

При положение, че това е директно оценено като некоректно (и няма как да се очаква друго), не виждам защо да е хумор от страна на проверяващия. Може би си имам "почитател"? Разпознал е решението ми (което е постнато във въпрсния форум, който трябвало да погледна) и е решил да ме "награди". Или пък е просто рандъм хейт коментар, без лични чувства.

За сведение, отворих си тия задачи и проверих как изглеждат като свия прозореца - ОК са, не мога да отдам тоя коментар на разлика в резолюциите. Просто не мога да дам логично обяснение на такова поведение. При положение, че оценките, които давам до момента на повечето домашни са 8-10 и при много, ама много сериозни пропуски, или липсващи домашни съм давал ниски оценки, да получавам такива глупости като feedback за труда, който съм положил, е, пак ще кажа, обидно

Изводът - бийте спокойно "некоректен" и "неполезен" (аз днес за пръв път го направих откак съм студент тук, но го направих неколкократно). Но това не ме грее много, след като съм получил такива оценки и такива коментари.

Предложение: да се въведе система за оспорване на оценката. Да, оспорване. Аз не просто искам да посоча, че домашното ми е оценено неправилно, аз искам да оспоря оценката на тази база. Достатъчно е като цъкна "некоректен" да мине просто някой от екипа да види задачите как са направени, да види коментара и да каже тая оценка коректна ли е или не. Или нещо друго като механизъм да се направи, каквото и да е. Но да ми се дават такива коментари при положение, че съм си скъсал задника да намествам пиксели последния месец и повече просто няма как да приема!

 

Айде поздрави и проверявайте коректно.

16
Web Fundamentals - HTML5 08/11/2014 19:14:45
JuliaS avatar JuliaS 32 Точки

Здравейте,

и аз току що получих неадекватен коментар на домашно. Молбата ми е като проверявате домашни да си отваряте заданията за домашни, за да сте сигурни какво точно проверявате. На една от задачите ми е написано че имала странен хедър (по задание го има странния хедър, решенията във форума го нямаха :)) Та ако колегата си беше направил труда да отвори и свери какво се иска и какво е направено нямаше да пише неадекватни коментари в последната минута...Също така падащите ми менюта не били красиви :) Ами по задание беше написано да ги има, не да са красиви :) Та общо взето когато се претупват нещата определено и "окаляната" страна има право на мнение и подкрепям че feedback  би бил полезен. Не толкова за мен в случая, колкото за "неорентирания" колега...Когато се пише еди какво си не ти е наред аз винаги посочвам алтернатива или какво точно чупи нещата, досега не съм получила подобен коментар на мое домашно. Явно хората ги възприемат като загуба на време и ги проверяват за отбии номера, а не за да видят какво и как е направено от друг човек и съответно да обогатяват и собствените си знания по този начин.

Относно колегите с full HD...ами и аз съм с такова. Това не ми пречи да си сложа един wrapper, да му задам по-малка резолюция и всичко си бачка навсякъде...Имайте предвид че много от нас не са особено напред с материала и съответно може и дори да не знаят как да се оправят с такава ситуация...Не е необходимо да си правиш домашните риспонсив, просто задаваш фиксиран размер и толкова...На мен лично дори самите файлове за домашните ми се струваха че така би трябвало да се направят от гледна точка на това че самите снимки бяха по малки от листа А4...и текста  с описанията на заданията.

Друг пример...проверих няколко домашни, в които снимките не ми се отваряха. Минах смених пътищата на файловете и задачите си проработиха чудесно. Това какво говори...ами човека е начинаещ, направил си е задачите, решил е в последния момент да си смени организацията по папките и съвсем не се сеща до какво води това...Е, такова домашно оценено от мен получава 9 от 10 точки ако задачите са добре направени, взимам съвсем малко за незнанието. Но ако това домашно се проверява от мързеланко в последния момент ще напише "задачите не се визуализират коректно", слаб 2 и чао...

 

Та и аз призовавам...приемайте сериозно проверяването на домашните, та тези домашни на мен ми костват сума ти часове да ги напиша и някак си не ми се струва редно някой за 1 минута да отреже "не работи"...Ами наистина както някой по-горе беше написал аз след като съм ги сложила значи при мен са работели, замисли се защо при теб не работят...?!?Потърси причината...Може би това са хората, които не полагат старание за писането на домашни и затова не оценяват и труда положен от другите...За всяка тема от Web Fundamential имам по 2 коментара, е от всичките накуп коментари един единствен беше градивен. Имаше доста критика по работата ми, но се изкефих на този коментар, защото ми помогна да разбера някои конкретни неща. Евала...Но в крайна сметка надявам се когато някой коментар е оценен като "неполезен" това да не носи бонус на проверяващия, особено ако този човек честичко получава такива коментари...

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.