Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Web Fundamentals - Некоректно оценяване на домашни!

Колеги,

Един дълъг ферман изписах, но препоръчвам да го прочетете докрай, защото е важно и проблемът от минута на минута се влошава. Експоненциално.

Разбирам, че курсът дойде в повече на доста от нас. И на мен не ми се понрави колко време изгубих по разни задачи и че всъщност имам още работа - проверка на домашни.

Обаче.

Започвам да получавам все повече и все по-безумни коментари по домашните. Затова да си излея хейта по-рано, та ако може поне част от хората, които ще проверяват тези дни, да си свършат работата на приемливо ниво.

Проблем 1. Аз пиша задачите за голяма резолюция. Не съм виновен, че мониторът ми е Full HD. Не съм длъжен да си правя домашните риспонсив (освен за тези, за които това е посочено изрично, а то е само на домашното за риспонсив). Ами помислете малко преди да напишете коментар. На мен ми се случи  на няколко пъти да видя домашни с доста разместени елементи. Не следва ли да ви светне една червена лампичка? При мен е по-лесно - свивам си браузъра и установявам, че домашното е писано на по-ниска резолюция и съответно не санкционирам човека за изместените глупости. Осъзнавам, че хората с малки дисплеи/монитори сте в по-неизгодна позиция - домашно, писано на висока резолюция (и utterly unresponsive), да се проверява на по-ниска, изисква малко повече усилия да се видят нещата както трябва. Извинявам се за което на съвестните колеги, които проверяват. Но опираме пак до това - помислете малко. Кой ще прати дотолкова немарливо домашно, че всичко по страницата да е отвратително разместено? Може да съм много бос по HTML, но все ще гледам да наглася нещата до някакъв приличен вид, нали?

Проблем 2. Нямам особен проблем с коментари от типа "домашното е супер". В смисъл, аз обичам да изпипвам нещата, кодът ми се валидира; напълно е възможно проверяващият, поради липса на време да гледа с лупа всичко, да е видял, че всичко е що-годе наред и да е решил да мине нататък. Друг е въпросът, че ако всичко се прави както трябва, все нещо като коментар ще може да се даде.

Но да вземем коментар от днес: "01 SimpleTable - няма border. Другите задачи са наред."

Разбира се, отворих си домашното за таблици. Няма рамка на тая задача, има рамка на картинката в условието. Е, че е е претупана работа коментара, това е ясно (не обвинавам никого за това). Задачите погледнати отгоре-отгоре, ОК, и аз съм го правил. Но забележката, на този фон, идва още по-неприятна - предвид, че е от първите домашни, предвид, че задачата е елементарна, предивд, че изобщо не се иска да има такова нещо като рамка. 

Съвет - като критикувате, бъдете абсолютно сигурни, че сте прави! Аз ще си призная, че на предни курсове съм критикувал и не съм бил прав, просто не съм знаел достатъчно. Сега, конкретният коментар не е особено дразнещ, но в него има една-единствена критика и тя е некоректна. 

Ако ще проверявате набързо, проверявайте малко домашни, но се постарайте.

Проблем 3. Тотално некоректни критики. Отново от днес, следният текст:

Сериозни размнинавания в стилизирането с това зададено в заданието на домашн ото. Избягвай ползване на <frame>. Виждам, че сам си отбелязал разминаванията, но все пак трябваше да напишеш стандартно домашно, за да може да се отваря default-но на повечето машини с подходяши размери и позиции. Успех.

Първото изречение насочва към проблем 1. Не съм виновен, че някой проверява на 14 инча. И пак ще се извиня, понеже създава повече работа за някои хора (което е последната ми цел). Продължавам с това изречение. Като изключим, че са разменени букви в бързането да се напише някакъв коментар. Какво значи сериозни раминавания в стилизирането? Взимал съм всички проклети цветове с колорпикъри. Значи има разминаване в позиционирането. Терминология, нещо? Две различни неща са това.

По второто изречение - това е задача, в която условието гласи: "Create two HTML pages like the image below (100% accuracy is not required). Use frames for the layout of the first one. Use semantic tags and CSS for the layout of the second one."

Свалих си домашното, да видя дали не съм качил по грешка някаква глупост. Не съм. Значи, този коментар е писан от човек, който дори не знае условието на задачата, а ми коментира решението към нея. От мен се иска да ползвам фрейм, по условие, а критиката - избягвай да го ползваш...  За фреймовете сложих само рамка на решението, да покажа, че схващам замисъла. Писах коментар в кода, в който обяснявам, че този таг изобщо не работи и няма как да направя задачата по-добре, при положение, че изобщо не се визуализира нищо при мен. "Все пак трябваше да напишеш стандартното решение" - написал съм. Имам за задачата два файла, единият си е семантичен, другият е с фреймове и не работи. Приемам единствено критиката, че е било хубаво да направя нещата да се отварят прилично на повече резолюции, но това не е домашно по риспонсив и не съм длъжен (да повторя за стотен път).

Сори, колега (ако четеш), но този коментар беше за мен вбесяващ на няколко равнища. Защото който ми е гледал решенията във форума знае, че обичам да си изпипвам нещата (за full hd поне). И е доста обидно да получиш нескопосани критики. Затова - помислете малко! Проверявайте малко домашни ако трябва, но се постарайте повече.

И един съвсем пресен коментар. Включване от последните минути. Не знам как да го разбирам. Дали е ирония? Става дума за коментар към домашното от втората css тема - оформление и позициониране. Той гласи: "Много зле нарпавено домашно.. Малко форума да беше погледнал дори щеше да направиш задачите по-добре."

При положение, че това е директно оценено като некоректно (и няма как да се очаква друго), не виждам защо да е хумор от страна на проверяващия. Може би си имам "почитател"? Разпознал е решението ми (което е постнато във въпрсния форум, който трябвало да погледна) и е решил да ме "награди". Или пък е просто рандъм хейт коментар, без лични чувства.

За сведение, отворих си тия задачи и проверих как изглеждат като свия прозореца - ОК са, не мога да отдам тоя коментар на разлика в резолюциите. Просто не мога да дам логично обяснение на такова поведение. При положение, че оценките, които давам до момента на повечето домашни са 8-10 и при много, ама много сериозни пропуски, или липсващи домашни съм давал ниски оценки, да получавам такива глупости като feedback за труда, който съм положил, е, пак ще кажа, обидно

Изводът - бийте спокойно "некоректен" и "неполезен" (аз днес за пръв път го направих откак съм студент тук, но го направих неколкократно). Но това не ме грее много, след като съм получил такива оценки и такива коментари.

Предложение: да се въведе система за оспорване на оценката. Да, оспорване. Аз не просто искам да посоча, че домашното ми е оценено неправилно, аз искам да оспоря оценката на тази база. Достатъчно е като цъкна "некоректен" да мине просто някой от екипа да види задачите как са направени, да види коментара и да каже тая оценка коректна ли е или не. Или нещо друго като механизъм да се направи, каквото и да е. Но да ми се дават такива коментари при положение, че съм си скъсал задника да намествам пиксели последния месец и повече просто няма как да приема!

 

Айде поздрави и проверявайте коректно.

16
Web Fundamentals - HTML5 08/11/2014 19:14:45
boyanov avatar boyanov 65 Точки

И на мен ми е неприятна ситуацията с респонсив дизайна. Получавам доста коментари за първите домашни в които хората се оплакват от неподредени елементи които всъщност са резултат от различна резолюция. Ако се бях сетил по-рано щях да сложа един текстов файл с "препоръчителна резолюция 1920х1080".

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Дали щеше да помогне обаче? Дали хората знаят как да разгледат страница, писана за по-висока резолюция? Аз дори не съм пробвал все още, днес ще го направя с резервния лаптоп. Във всеки случай - кофти е и за нас, и за проверяващите.

0
Bobosam avatar Bobosam 185 Точки

Колеги, какво да ви кажа - свиквайте. Не си мислете, че утре някой в работата ще ви каже браво или пък няма да получавате упреци при перфектно свършена от вас работа. Има една стара максима. Който разбира - работи, който не разбира става началник. Та същите тези, които днес не могат да разберат какво си направил утре може би ще са ви началници. Свиквайте. Да не говорим пък за отношението към момичетата, които учат с нас. В днешно време да използваш думи като "програмистКи", "дизайнерКи" и подобни, да даваш за пример за изключение - момичетата сред нас си е меко казано невъзпитано. Изключение е да има плъхове в залата. Та така стоят нещата. Може би не е правилно да съветвам да свиквате. Правилното е да се бориш до колкото можеш и да не допускаш да пречи на живота ти. Както казва колежката ми в момента "като чуеш поредната глупост - пусни си вентилатора. През едното ухо влязло през другото излязло и не си вгорчавай живота."

6
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Аз нямам проблем да получавам критика. Но очаквам да е градивна или поне обоснована. "Много зле написано домашно". От каква гледна точка? Как изглежда страницата? Подредба на кода? Семантичност? За коя задача изобщо говорим и коя част? Как така всичко е зле написано? Правописни грешки ли има, какво?

А иначе ИТ сферата ме привлича именно с това, че там е най-малък шанса да попаднеш на такъв началник. Нивото в цялата индустрия е една-две идеи по-високо, отколкото в другите сектори. Поне така се надявам.

0
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

За щастие при мен няма такива коментари. Факт е, че и аз последния месец вкъщи прекарвах по над 10 часа в писане и доизкусуряване на задачите от домашното. Гледах при scroll какво става, да изглежда еднакво на Chrome, IE и Firefox. Почти всички коментари при мен са максимум 1-2 изречения от типа "Браво колега, отлично домашно". Не дадох на никой "некоректен", но и май само 1 път дадох "полезен". Аз когато пиша коментар винаги казвам по нещо хубаво за домашното. Не може да има коментар просто "отлично домашно". 

При проверка на домашните досега (и за трите ни курса в SoftUni) винаги съм критикувал ако не е спазено условието на задачата. Преди 2 дни проверявах домашно от CSS layout и в една от задачите се искаше да се използва list за менюто, да е линкнато и да има dropdown функционалност. Логото трябваше да е линкнато към softuni.bg. От всичките изисквания нито едно не беше направено. В тези случаи най-много критикувам в коментарите си. 

Фил, аз също попадах на домашни, правени на FHD и просто си ги zoom-вах, без да критикувам. Възможно е и на твое домашно да съм попадал... Имаше обаче и домашни, които бяха направени зле. Аз на почти всички задачи им слагах max-width и фиксирани размери поне на външния контейнер, за да изглежда добре на различни resolutions. Попаднах на домашно, при което header-a беше центриран, a main content-а и footer-a бяха "центрирани" чрез margin-left с px. Да, задачите не са responsive, но да направиш елементите да не се разместват един спрямо друг не е responsive. 

Вчера явно някой ми е разпознал домашното:

"Никола, почти съм сигурен, че това е твоето домашно.

....

Наздраве!

"

Колага, наздраве и на теб. :)

 

 

1
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Аз също в къщи работя на FHD монитор, което между другото ми е носело проблеми по време на презентации на отборни проекти(които са правени на HD ready лаптопа ми, а отделно, че проекторите са дори и с по-ниска резолюция) в залата. Ами съжалявам, но това Е проблем. Ти може да не си виновен, че някой с 14 инчов монитор ти проверява домашното, но и тоя с 14 инчовия монитор също не е виновен, че ти си го правил на FHD. Ти от него искаш да знае, че ти си на FHD, а пък на теб ти е все тая после кой на каква резолюция проверява, така ли? Ако не се лъжа аз проверявах как изглеждат домашните ми и на по-ниска резолюция, точно защото знаех, че повечето хора са на по-ниски резолюции. След като го знам това, според мен е напълно естествено да си направя труда и да тествам как изглежда дадена задача на по-ниска резолюция. 

Според мен не си прав, аз си спомням, че съм правел забележки дори когато се разминава някаква задача като визуализация между различните браузъри. Не съм рязал глави за такова нещо, но съм го отбелязвал в коментара. Теб може и да не те интересува кой на какъв браузър проверява, но мен примерно, като проверяващ, ме е интересувало. В края на краищата аз съм си направил труда да ги тествам тези неща в моите решения и съответно очаквам другите да са направили и те така. Същото е и с резолюцията.

Иначе относно коментарите. Аз самият съм давал коментари, за които после съм съжалявал. Ами това е положението, до толкова са ми стигали знанията и разбиранията по време на проверката, такива коментари съм давал. Така стоят нещата, такава е била ситуацията, това са ми били възможностите за преценка. В края на краищата аз съм просто човек и моето име е Васил, не Robocop. Хората грешат, това е неоспорим факт. И на мен са ми давали понякога странни коментари, това няма как да се избегне, каквото, такова.

Всичко е относително, както е казал Айнщайн. Въпрос на гледна точка.

П.П.

Според мен хубаво би било да имаме възможност за коментар на оценката. Нещо  като реплика, като в Народното събрание :). Някой ти оставя коментар, след това ти имаш възможност да си защитиш решението.

2
06/11/2014 13:22:20
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Като казах, че не съм виновен, че пиша на дадена резолюция, не казах, че проверяващите са виновни, че проверяват на по-ниска. 

Риспонсив е от последните лекции и почти всички домашни съм писал без грам да разбирам от това. Е, след като часове съм ръчкал да нагласям пискели, още няколко часа ли да отделя да смаля всичко, за да излгежда добре на друга резолюция? Това изисква време, което нямах.

А не е толкова сложно от страна на проверяващ 1) да се сетиш, че вероятно там е проблемът в разместеното домашно; 2) да направиш опит да видиш как изглежда на друга резолюция; 3) да оценяваш домашното от гледна точка на качество на кода, семантичност, валидиране и т.н. ако попаднеш в такъв случай. Неколкократно аз го правих и твърдя, че не е толкова сложно. Това имах предвид.

Получих и по-рано коментар за разместени елементи, очевидно проблем с резолюцията. Но коментарът беше съвсем коректен и цивилизован. В първия пост говоря за цяла друга категория коментари, в които има вложена много малко мисъл и псевдо-градивност.

А за браузърите - често и аз проверявах за това, но като коментар не съм получавал критика до момента. Даже съм давал такива - например, че на Мозила нещо се засира. Ако получа такъв коментар - ОК, пропуск от моя страна; не на всички домашни гледах и с другите браузъри какво става, така че е напълно възможно да съм се издънил някъде.

1
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

По принцип разбирам всички които се оплакват от коментари. Изключително неприятно е да си положил труд и усилие и да смяташ,  че си направил всичко както трябва и после да получиш коментар от човек,  който въобще не е оценил това. Не виждам обаче какво може да се направи по въпроса. Очевидно винаги ще има хора,  които няма да обръщат достатъчно внимание на задачите и да ги оценяват със съответното старание и усърдие. Да,  това е известен минус на тази система,  но друга за момента няма. 

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

"Хубаво, лошо - това е положението" :D

То не пречи обаче да си излеем хейта и да се надяваме на нещо по-добро. Искаме или не искаме - част сме от системата, след като влиза в оценката.

0
natalkata avatar natalkata 3 Точки

Нека и аз се включа с пример за един коментар, който получих преди няколко дни - "В архива има решения само на две от задачите.". Човека, който уж си е направил труда да прегледа изпратените задачи не смята ли, че съм наясно колко задачи има в архива - явно или за толкова са ми стигнали знанията, или просто за толкова съм имала време. Вместо да се изкаже мнение за това как са написани двете предадени задачи - дали са коректно написани или не, той ме уведомява за нещо, което аз вече знам. 

Когато преглеждам коментарите, които съм получила за предадените домашни, се надявам да видя нещо, което ще ми помогне да придобия някакви допълнителни знания и да не допускам подобни грешки в бъдеще. Коментари от този род, че липсва някоя друга задача, не смятам че могат да бъдат полезни с каквото и да било.

Успех на всички колеги в проверяването на домашните! :)

2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Това е обосновка за оценката. Ако имаш две гениално решени задачи, то коментар от сорта на "Имаш перфектен код, много добър дизайн и задачите са пиксел пърфект, но ти давам оценка ТРИ от ДЕСЕТ, защото си решила ДВЕ от ОСЕМ задачи" повече ли ще те устройва :) В повечето случаи, и може би за съжаление, хората се опитват да обсноват избора си за оценка, от колкото реално да помогнат на проверения. Пък и такова мнение ни беше насадено като че ли.

0
natalkata avatar natalkata 3 Точки

Или просто те навежда на мисълта, че този човек не си е направил труда да погледне предадените две задачи :)

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Като има липсващи задачи просто го отбелязвам като факт (да си знае човекът, че е орязан по тоя повод). Иначе не е ясно каква е причината, може просто някой да не е видял задачата, да е помислил, че не е задължителна и какво ли не. Случаи всякакви, така че да се каже - няма лошо.

Оттам нататък обаче - коментари по предаденото по познатата схема. Поне да беше писал добавка за тия две задачи: "по тях нямам забележки, отлично са направени". Пак е нещо.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Понеже разполагам с резервна машина (безсмъртен ThinkPad на 14 инча), реших да си отворя всички предадени задачи да видя какво се случва на по-ниска резолюция.

Оказва се, че доста малко задачи не изглеждат добре, като на около 5 трябва просто да се даде зуум 75% в браузъра, а 3 от страниците ми са малко по-зле - трябва да се намали до 50%. Хедъра, в който трябваше да пишем падащи менюта, си остава сравнително зле, защото е с абсолютно позициониране и се разместват (малко) падащите менюта - единствената задача, за която бих приел обоснована критика, че е зле направена. Аз и като я предавах не си я харесвах...

Но, все пак, говорим за няколко клика и целта е изпълнена - виждам как трябва нещата да изглеждат. Дори не е нужно да се отваря F12 да се правят някакви маймунджилъци, всичко става за секунди.

Та, съвет - ако видите разместени елементи, това най-вероятно е причинено от разлика в резолюциите. Ако сте на висока резолюция - смалете си браузъра. Ако сте на ниска, дайте 1-2-3-4 пъти zoom out. И недейте да санкционирате човека за това, а оценявайте на база качество на кода. Освен ако не говорим за домашното по риспонсив естествено. Аз именно това правя.

0
Gleomit avatar Gleomit 29 Точки

Filkolev, относно проблемите с различните резолюции можеше много лесно да го оправиш, като сложиш фиксирана дължина на главния контейнер(wrapper, main и тн) :)

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Ако Левски беше с ботуши, а Ботев с каска... Толкоз, който каквото направил, направил.

Давам съвет как да се проверяват домашните така, че да не се ловим за глупости - не било позиционирано добре, еми не е, не сме знаели как да го направим по-добре. Смаляваш браузъра или даваш зуум и се концентрираш на по-важните неща. Разбира се може да пишеш коментар/съвет какво не е наред и как е щяло да стане по-добре.

Проблемът е, че такива коментари не получавам, например: "Тука е разместено, щото си сложил процент, ако беше сложил фиксиран размер щеше да е малко по-добре". Получавам: "Домашното е много зле", без уточнения кое му е зле, без препоръки как да го оправя, без грам някой да е проверил защо е зле.

-3
thepowerof4 avatar thepowerof4 98 Точки

И аз искам да кажа нещо в духа на колегата Bobosam, което смятам, че може да се отнесе не само към тази тема (особено с тва мрънкане покрай системата за домашните). Сменял съм няколко работи, все в ИТ сферата, последните две в сравнително сериозни като структура фирми, общо в тях съм бил 5 години - абе, достатъчно, че да се нагледам на не малко неща. Винаги, ама винаги ще има подобни случаи, когато се работи с хора. Допускайте, че в някои от случаите Вие ще сте коментираните по подобен начин. Утопични въжделения от подобен сорт никъде няма да имат почва, това мога да го гарантирам. Нагласа за онеправданост и недооцененост единствено ще доведе до attitudinal проблеми, а хората с кофти attitude няма как да бъдат харесани. Не желая да прокламирам подлизурство, което е различно. Така че - свиквайте, да. Истината е, че колкото по-малко се нервите за тъпотии, толково по-приятен ще е животът ви и, парадоксално (или пък не), резултатите ви ще са по-високи, във всякаква сфера. Колега, 2 коментара от общо 9 теми, вкупом с обща тежест 5% в крайната оценка... голям праз. Keep calm and... знаеш за какво си в Софтуни.

Отделен въпрос е, че нормалната практика наистина е да се прилага фиксиран или максимален размер на главния контейнер - container, main, #wrapper, section... Повечето хора са го направили и аз лично, сред проверените домашни, не срещнах бъркотии заради резолюция. В крайна сметка, иди обяснявай ти на екипа си и колегите от другите звена във фирмата, че мониторът ти бил гъзарски и затова протребителите на фирмата като отворели сайта през лаптопа, не работело, щото тва баш не си го учил. Ами, има хора от курса (масово) които са се сетили да сложат един фиксиран или максимален размер на главния контейнер. Те са се сетили, друг не - еднакви ли трябва да са оценките? Не е нормално подредбата на сайта ти да виси на косъм (няколко пискела) и при мръдване на нещо всичко да се разбърква. Как да се оцени тогава? Това не е респонсив дизайн, че да се споменава кога сме го били взимали. Повечето страници из нета не са респонсив, ама си изглеждат нормално и при 1366х768, и при 2560х1600.

Дано не го напиша да звучи прекалено наставнически, но пак да кажа - ко ти дреме чак толкоз. Взимаш си поука и газ напред - крив, прав - хубаво е човек да се научи да се справя с подобни ситуации, в които резултатът не е взаимна неприязън. Научи ли го - научи го. Като идеш на интервю със входен технически изпит/тест, ще го знаеш. Като го знаеш, ще имаш работа, или пък ще започнеш успешно бизнес, при който сайтът ти се отваря ОК за всички потребители :).

Всъщност, какво може да се очаква от коментарите. Ами проверяващите сме си ние - не сме лектори. Истината е, че не е чак толкова трудно да се даде сравнително обективна оценка за дадено домашно. Крайните случаи на добри и лоши домашни си личат веднага. Не може и да се очаква, че като някой не знае нещо, друг, който му е равноправен в това обучение, ще успее да го научи в няколко реда коментар. Не е нормално и да се очаква такова нещо, че да има нацупени за коментарите (да, някои коментари може би са идиотски). Ами, проверяват непрофесионалисти, но отговорността за качеството и количеството на нашите знания е персонална, не я носят състудентите ни, че да го раздаваме сърдитковци за непрофесионални коментари по домашните. Затова пък общата тежест на домашното е малка, но то трябва да си остане задължително, за да се предава и да се учи така.

10
06/11/2014 17:34:56
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Дреме ми, защото се натрупаха поред няколко такива коментара и това трябваше да спре. Не ме дразни критиката по уж изпипаните ми задачи, а необоснованата критика, в която няма нито посочени проблеми, нито решения. Какво научавам аз от тях? Нищо. А съм тук да се уча, не да си чеша самочувствието. Получавал съм много полезни критики към домашни и искам да продължавам да получавам такива.

има хора от курса (масово) които са се сетили да сложат един фиксиран или максимален размер на главния контейнер. Те са се сетили, друг не - еднакви ли трябва да са оценките?

Защо да не са еднакви? Темата е примерно семантичен html. Сложени са правилните семантични тагове, стилизирането направено, само някой тъпак като мене не сложил правилни размери. Усвоен ли е материала от темата - да. Написан ли е качествен и валиден html/css - да. Еми няма да орежа никого, защото е неопитен и на друг монитор не излизат нещата. Научил е основите, ако някой ден работи и си изкарва хляба с това - ще се научи и на детайлите. Преценявайте какви критерии ползвате за оценяване - вече сме минали целия курс и сега сме седнали да проверяваме стари домашни, ама имайте предвид, че на 3-то домашно сигурно няма да има семантика в кода. Да режа ли човека, че не е вървял напред с материала? Слагам коментар - "тука е хубаво да ползваш тоя таг" и това е; може вече и да го знае.

Това, което казваш за работата е така. Но има два важни момента.

1) От вечно примиряващите се хора ли искаме да бъдем, които си бутат работния ден и си взимат заплатата, или хора, които правят нещо, за да подобрят нещата като цяло? Ако не си проактивен нищо няма да се промени. 

2) Проблемът, че си некомпетентен да свършиш нещо е доста по-сложен, той е вина:

  • твоя (че не си проверил как се правят нещата или не си си признал, че не ставаш за тая задача),
  • на човека, който ти е възложил задачата (защото не я е дал на правилния човек или не знае кой в екипа му какво може и какво не),
  • на човека, който не те е обучил, за да си изпълняваш задълженията качествено

 

И последно, не искам да бълвам неприязън, макар че предвид обстоятелствата може би така изглежда. Искам да променя дори малко нещата към по-добро, защото ако само се примирявам и си трая и псувам наум нищо няма да се промени. Някакви тъпи точки са ми последната грижа. Дошъл съм да уча и искам качествено обучение, защото си плащам солено за него. И като не го получа (в конкретния случай - градивна критика към работата ми) съм в пълното си право да мрънкам и да искам повече. 

0
thepowerof4 avatar thepowerof4 98 Точки

Ами HTML и CSS са фронт-енд част - говорим за визуално представяне. Не смятам за нормално да се изисква само семантичност, та дори това да е текущата тема. Нереалистично ми звучи дори като възможна насока за някакъв размисъл.

Извън темата е, но не става дума за подлизурство и преклонение, както вече споменах. Просто с опита и зрелостта е хубаво човек да добие престава коя кауза трябва да се защитава и кое са тъпотии и нервенето по тях е в негова вреда, та дори и във вреда на общественото добро, ако искаш. Говоря го с увереност това, щото идва от опит.

Пак ще кажа - утопични виждания за разпределние на отговорнисти, вина, заслуги и т.н. категорично смятам, че реално не виреят в масовия свят. Ще трябва да се научим да оцеляваме в него, на това искам да наблегна в целия пост. Не просто да оцеляваме, ами да успяваме в него, след което от новата позиция да променяме нещата към по-добро (освен ако не открием, че системата, на която така сме се нервили, реалистично не може да бъде изпълнена кой знае колко по-добре :)) Знаете поговорката за Сърдитко Петко - тва е положение. Ние ще си страдаме заради нетърпимистта ни към някакви аспекти от работата, оправдана или не. Човек трябва да има каузи, по които да се хаби, ама нека да се предложи нещо реалистично като алтернатива. Пък ако има наистина по-добри реални предложения как да се структурира системата, супер.

Ами, разглеждал съм мнения на екипа на Софтуни относно системата с домашните. Ма хич не е идеална, обаче професионалисти са я измислили в създалата се ситуация. А ние ще трябва да се научим, че в реалността и в работната среда ще трябва да правим мнооого компромиси със себе си и вижданията си. Софтуни, с тази система, трябва да им вярваме, че са направили удачните. Ся, ако могат да отделят още малко ресурс за проверките на домашните от професионалисти, добре ще е дошло, наистина ще е супер. До тогава - успех на всички. Кой изкласил - изкласил :)

Призивът за свикване не е призив за търпимост към повредени неща, а призив за толерантност към хората, с които ще се сблъскваме за в бъдеще. Кой крив, кой прав - един екип трябва да роди нещо, някакъв заплатим продукт. Иди обяснявай кой е виновен, кой отговорен - такава е реалността и е хубаво да сме подготвени за нея. Ако в такава несъвършена среда успеем да сътворим нещо добро и успеем - евала ни.

1
06/11/2014 19:00:46
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Напълно подкрепям това мнение. Аз винаги се стремя да съм позитивен и да правя това, което движи екипа/компанията напред. Затова представи си колко трябва да ми е кипнало, че да започна такава тема...

2
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

Понеже тази тема в момента е активна ще споделя преди малко какво домашно ми се падна да проверявам по HTML-CSS на тема "Адаптивен дизайн. Bootstrap". В домашното от 3 задачи само първите 2 бяха в архива. И на двете задачи в html-a картинките са линкнати към папка images, но в предаденото домашно няма такава папка, а вместо това са сложени директно при css и html файла. На втора задача в името на css файла имаше българско "Т", но освен това в html беше линкнат дори не с грешното T, а с "`". Оправих го и този проблем и задачите вече изглеждаха нормално. Веднага обаче видях нещо познато в тях. Като отворих css файловете веднага си разпознах кода. Дори имаше коментарите, които слагам понякога като:

/*--- Heade ---*/ , /*--- Footer ---*/ и т.н.

Реших да сравня css-a ред по ред и на двете задачи с моя css, за да видя дали изобщо има нещо променено. Оказа се 1:1! Накрая не ми остана нищо друго, освен да дам 0 като оценка.

Колеги, директното копиране на цяла задача, без дори и да сте я разбрали, не е във ваша полза. По-добре не предавайте домашно, отколкото да предадете 1:1 чуждо домашно.  

Досега и за 3-те курса съм споделял всички мои решения и ще продължа да го правя. И аз съм гледал решения на колеги и съм взаимствал идеи, но никога не съм си позволявал да копирам директно код. А пък да го копираш 1:1 и накрая да го и счупиш... Стремете се като видите решение на колега и го разберете да го направите сами. Нормално е да черпим опит и знания помежду си и според мен това е идеята на споделянето.  

1
07/11/2014 08:55:24
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

Само на мен ли не ми пука какво пишат? Като е некоректен - цъкам некоректен.

Голяма драма, голямо нещо :) В крайна сметка ти си знаеш как си направил домашните и че си се справил. А това, че някой не те е признал, не е погледнал или нещо друго, ми то си е за него, не за теб :) 

Успех и не обръщайте много внимание на проверяващите на кило

3
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Че не трябва да го приемаме твърде лично е така.

Но говорим за част от обучението ни - да получаваме качествена обратна връзка за свършената работа, защото сам да си оценявам свършеното и да си казвам, че всичко е перфектно, не ми помага да стана по-добър; помага ми да се самозалъгвам. Когато проверяващите на кило станат твърде голяма част, губим много. 

0
verito898 avatar verito898 265 Точки

Според мен ще е много добре ако имаме възможност да върнем обратно някакъв отговор... На няколко пъти ми се е случвало да попадам на некоректни оценяващи с некоректни и напълно безполезни забележки/ не само върху задачите от този раздел/  и това е нещото ,което мен лично ме изнервя.Не може на напълно работеща задача да напишеш коментар от тип "output-a е напълно грешен " , при което аз разбира се сверявам 2,3 пъти  и се убеждавам ,че всичко си работи както трябва ...E kак да не ти се иска да му дадеш feedback laughing

1
09/11/2014 00:59:30
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Аз имам и друг случай. Получих днес коментар, който считам за коректен като цяло, но има някои неща, с които не съм съгласен, по-точно цитират се изисквания на дадена задача, каквито не съществуват, или още по-точно - казва ми човекът, че ми липсват някакви елементи по страницата, които не ги виждам в условието. Писах го, че е коректен и полезен, макар че доста се чудих по повод именно на тия несъщестуващи елементи, които ме порицава, че трябва да ги имам. В случая щеше да е от полза ако можех да му върна обратна връзка към коментара.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.