Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

[Exam] Web Fundamentals - 29.10 / 02.11 - впечатления?

Здравейте, колеги!

Вече приключиха изпитите и мисля, че не е проблем да споделим мненията си относно курса.

На мен лично не ми харесва да пресмятам margin-и и pading-и и като цяло нямах огромно желание да правя 4 сайта на изпита... Единственото, което ми даде стимул, беше условието "pixel-perfect is not required", което, според мене, е противоположно на "100% accuracy is required" в домашните. Не ми се налагаше да изрязвам картинки, с цел да изчисля точната ширина/височина... Бяха ни дадени font-овете, без да се налага да ровя и да търся. Доста по-приятно беше и по-лесно.

Аз се явих на 02.11. Тук са моите решения.

На 1ва задача стилизацията ми е доста оскъдна. Малко ме затрудни оформянето на таблицата. Реших, че е най-добре да използвам figure с figurecaption да картинките. Изглежда ми семантично :D

2рият проблем изискваше повече семантика и повече CSS. Доста работа имаше и пак не успях да го накарам да изглежда както трябва. Уж сложих дадените font-ове, но се различаваше от тези на дадените снимки.

3та задача ми се стори, че е най-лесна откъм HTML-a. Като компенсация повече стилизация... И все пак нищо особено.

4та задача като че ли беше най-лесната. В условието ни дадоха възможност да променяме HTML-a, но на мен не ми се наложи. Нито bootstrap използвах. Единствено трябваше да изтрия няколко min-width-a и да добавя още няколко property-та. Media query-тата са ми доста оскъдни, но май вършат някаква работа.

Като цяло мисля, че домашните бяха по-трудни от задачите на изпитите.

PS: (без да искам) дочух от някои колеги, че на тях също им е бил скучен курса. Предполагам причината е същата - няма толкова разнообразие.

Тагове:
4
Web Fundamentals - HTML5 03/11/2014 11:39:12
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Здравейте колеги,

Ако не сте разбрали все още, резултатите от изпита и курса като цяло са готови, може да ги видите в профилите си. Може също да видите коментари от проверяващите към изпитните задачи.

Аз лично съм доста доволен от резултата си предвид, че HTML/CSS определено не са ми страст. Радвам се, че на изпита не допуснах и огромна част от глупостите, които правих на домашните.

Още нещо, за което съм доволен - проверяващите не са видели пропуска ми на 4-та задача :D Но нормално, и аз трудно си го видях. Стратегията "трай си, ако мине - мине" проработи ;)

Отнети са ми някакви точици само на 2-ра задача с коментар "beautification-a куца". Не се оплаквам, аз затова я оставих тая задача последна, най-много неща има, които да се сбъркат. Все пак ако някой може да каже къде е проблемът ще съм благодарен; просто като знам, че нещо не съм направил както трябва, ме гложди докато не разбера точно какво е. Сам не мога да си го открия. Ето превю

Споделете и вие впечатления. Смятате ли, че оценките и коментарите към тях са коректни? Предвид че вероятно проверяващите са били малко, а сроковете къси, повече подробности по задачите едва ли може да очакваме, а и всички чакат бързо резултати. Даже не мислех, че преди края на седмицата може да очакваме оценки, но екипът ме изненада приятно.

1
10/11/2014 21:43:52
quickben avatar quickben 966 Точки

Аз лично очаквах, че ще ме "орежат" доста повече, и честно да си кажа мисля, че незаслужавам 5.25 обща оценка, добре че попаднах на готини колеги да направим добър екипен проект. :)

1
10/11/2014 19:57:09
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

И аз имам усещането, че някъде по веригата някой ми вдига точките субективно, това още от преди тоя курс, ма няма да седна да се оплаквам :D

Важното е, че си самокритичен в случая и предполагам просто си се справил по-добре, отколкото си мислиш, едва ли е незаслужена оценката.

1
zerefel avatar zerefel 70 Точки

Здравейте и от мен,

Аз също съм доволен от резултата си, считайки "позитивната" ми нагласа към толкова набиране на текст. 

На изпита имам 320 точки:

  • 1ва задача: 100/100, нямаше какво да обърка човек или да се подведе.

  • 2ра задача: 84/100, където коментара ми е "сбъркан таг, хедъра и футъра не са центрирани", не съм сигурен дали трябва да съм на 100% съгласен с коментара. Сбъркания таг го видях, съгласен съм. Но за центрирането на хедъра и футъра, просто съм дал position: relative; и съм сложил някакви си пиксели, така че да изглежда 1:1 със снимката когато е на 100%. Ето тук ще дам кода, ако може да погледнете и вие. HTMLCSS, Preview (няма снимки, но и без тях се вижда)
    ПП:
    При проверка на различни от 1920x1080 резолюции гърми 100%, но това вече не е ли респонсивен дизайн? Малко съм объркан за цялата ситуация.

  • 3та задача: 96/100, явно някъде съм объркал някой таг, не е голяма работа.

  • 4та задача: 40/100, ей тук беше голяма излагация, тъй като го направих уж респонсив, но не успях да смаля бодито и оставаха скроловете.

    ОБЩО: 320/400, при което не мога да се оплача. Оценката на проекта ни е 10.3/12, което е сравнително по-добре от първия, където беше може би една от най-ниските - 8.7/12

Радвам се че свърши. Накрая вече ми стана досадно да права копия.

1
10/11/2014 20:52:28
ph.kolarov avatar ph.kolarov 63 Точки

Ами аз съм със смесени чувства... имам 299 точки. Интересното при мен е коментарът на изпитните ми задачи. Все едно са коментирали не качените файлове, а файловете малко преди финалните ми корекции.

Например задача 01: "Заглавията на последните 2 филма са повторени, когато се напишат по веднъж (както ТРЯБВА да е) филмите се чупят, не застават вертикално един до друг." Ами свалих задачите нямам повторени заглавия и филмите стоят равно. 

друго: задача 03: почти пълна семантика, не е използван правилният лист от шрифтове, сянката на формата липсва, не е добро позиционирането на иконите: Има си сянка и шрифтовете са вярни.

Не знам как да реагирам :D ... 

1
10/11/2014 21:36:02
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

@ph.kolarov, може да отвориш една тема за некоректно оценяване на изпитите :D

0
ph.kolarov avatar ph.kolarov 63 Точки

Адаш, честно казано не смея. Смятам, че принципно при този изпит оценяването е много субективно и е невъзможно да има две еднакви мнения. По скоро ще решат, че се заяждам за 20-30 точки и ще лапна дървото." Трай бабо за хубост" нали така беше :D.

0
10/11/2014 21:45:43
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

И аз така. За 2-ра не знам дали имам грешки, но на 4-та със сигурност могат да ме резнат, така че - move along, move along...

0
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Шантава работа е това HTML- а. На мен са ми взели точки за първа задача и са дадени аргументи от рода "Също така, , е използван Id на повече от един елемент", точно за това специално задавах по 10 въпроса на подготовките за изпита и това "правило" го чувам за първи път. 
Това са бели кахъри, доста съм доволен от оценката си, както и от тази на отборния проект, може би щях да имам още по- висок общ резултат, ако не бях пропуснал да предам 2-3 домашни, но вече в главата ми е JS. Успех на всички! :)

0
aleksiliev avatar aleksiliev 19 Точки

Аз лично имам големи резерви към коментара ми за втората задача от неделния изпит, а именно:

"Зад 2. точки: 55; Коментари: не се е справил с доста неща по така генерални, като размери, флуидния хедър футър и въобще стилизирането не му е много добре "

 

Бих искал да попитам - имало ли е такова изискване за флуиден хедър? И освен за контента, не съм видял да има други изисквания за размери, или бъркам? Всичко друго, което е било по условие е изпълнено. А и след като задачата ти е да направиш страница по картинка и страницата е по картинката, какво ще рече стилизирането не е много добре? Аз честно казано освен леки изменения в хедъра с логото, не виждам да съм направл нищо различно от това, което имам като задание. Отнети са ми половната точки за задачата, която мъчих най-много.

 

Иначе другите решения считам, че са коректно оценени, просто е хубаво може би да има малко по-разяснителни коментари относно задачи, които наистина изглеждат като решени, а не са оценени никак добре. Разбирам, че малко хора, проверяват много изпитни решения, но все пак...

2
10/11/2014 22:32:45
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

@RumenVasilev, ползването на дублиращо се id на елемент е грешка, която излиза при валидация. Няма кой да ти гледа дотолкова внимателно в кода, че да забележи такова нещо иначе. Мисля, че при такава грешка просто проверяващият няма избор освен да ти отнеме някакви точки (заради самия факт, че не се валидира файлът успешно ако не за друго).

@aleksiliev, условието на задачата не беше 100% изчистено (както и скрийншотите, както бях писал по-горе някъде). Идеята е, че съдържанието в хедъра и футъра е някакъв определен размер в пиксели, демек някакви контейнери трябва да са. А самите хедър и футър трябва да са 100% width, за да са флуидни. Отне ми и на мен малко време да загрея какво се иска, но явно някои хора не са успели за съжаление.

 

0
aleksiliev avatar aleksiliev 19 Точки

Да, така обяснено изглежда логично. Изобщо не се замислих по време на изпита.

0
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Абсолютно си прав, но самата задача ме тикна да използвам едни и същи ИД-та, все още ми се струва ненужно да давам различни имена на неща, които по природа са напълно еднакви. Както и да е, аз лично очаквам вълна от недволни от коментарите. Винаги се получава така, когато има дори доза възможност за субективност. Все пак смятам, че въпреки ограниченото време, както ти сам каза, проверяващите са се справили добре.

0
10/11/2014 22:50:13
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

 RumenVasilev:

"Абсолютно си прав, но самата задача ме тикна да използвам едни и същи ИД-та, все още ми се струва ненужно да давам различни имена на неща, които по природа са напълно еднакви."

 

За такива неща, които по природа са напълно еднакви се използва class.

2
11/11/2014 09:31:26
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.