Професионална програма
Loading...
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Linux System Administration - Учебен материал за контролно

Здравейте,

съдейки по минатите лекции реално сме на 90% от курса, ако на това контролно в четвъртък има въпроси от всички теми до момента, то върху какво ще е второто контролно и кога ще е то. Също така не знам колко седмици ще продължи още курса, но от другата седмица започва ниво две и ние имаме в четвъртък лекция. Въпрос 1 е ако не е готова втората зала къде ще се проведе лекцията и ако пък е готова как да отида и на двете?

Тагове:
1
Linux Курсове 16/01/2015 23:07:29
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Винаги съм твърдял, че зубренето трабва да се наказва, а не насърчава. Затова и се записах в СофтУни, а не в Софойски Универеситет. Инженерните професии са problem solving, а не зубрачески дейности. Ако някой твърди, че ще те направи какъвто и да било инженер то той трябва да покаже как ще те научи да решаваш проблеми. Как един сложен поблем да го разделиш на прости задачи и да ги решиш последователно. До момента СофтУни бият всичко което съм виждал в БГ по този показател. 

Уважавам hackman и харесвам курса (казах му го и на него) за мен това не е начин да определиш кой колко знае. Аз каквото съм написал вярно от въпросите свързани с команди и параметрите им е плод на дълги години прилагане на тези команди а не на това че съм седнал да уча за контролното. Като пример аз ползвам дебиан дистрибуции от от 7 - 8 години и за тях съм сигурен какво точно прави и как точно се пише apt-get remove и apt-get purge. Обаче никога не съм ползвал дистрота от семейството на Федора и въпреки че знам, че пакетния им менаджер е yum не знам дали се пише yum i apache2 или yum install apache2 ... и честно казано не ми и трябва да го знам защото като седна на федора ще напиша първия вариант и ако не стане ще напиша втория и ще стане. Т.е. това че съм объркал  точния синтаксис на параметара не означава че не мога да инсталирам пакет. За съжаление на изпита нещатата са бинарни 01010101. 

По правилния въпрос би бил как се казва пакетния менаджер за федора .... макар че и това е информация, която е на 2 думи и 1 клик разтояние, ако случайно ти излезе от главата.

Това са мойте 2 цента !!!

1
16/01/2015 14:33:05
Yulia avatar Yulia 1343 Точки

Наистина - въпросите за вариации на команди във fedora бяха абсурдни - освен, че ще пробвам всички логически варианти на практика, мога да погледна и в man-a. А хипотетично, с някой и друг alias - всичките може да са верни.

За файлови системи, права, директории - е полезно да се знае кое, какво е и за какво е, но на практическите въпроси не мисля, че мястото им е в този тест. 

Аз лично оценявам представянето си за тройка, ако изобщо съм отговорила вярно поне на 50% от въпросите. Ще видим как ще се развият нещата. Мисля, че съвместно с екипа на СофтУни може да се разработи адекватен метод за оценяване.

1
16/01/2015 15:57:27
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Да и аз трябва да добавя, че имаше хубави фундаментални въпроси точно за файловите системи ( не че съм ги отговорил вярно) или за това къде какво има по главните директории. Да не си помислите, че само хейтя. Просто има неща свързани с параметри на команди, които не дават ясна представа този човек разбира ли от Линукс или не, а показват дали е ползвал командата вчера или я е назубрил за изпита. Аз от години отварям тар.гз файлове и отказвам да науча параметрите на командата по - бързо ми е да ги намеря в гугъл

1
16/01/2015 16:28:24
Yulia avatar Yulia 1343 Точки

Да, от теста научих много неща и открих какви пропуски имам, за да ги запълня :)

0
mar0der avatar mar0der 191 Точки

И аз :)

0